Ας αφήσουμε λίγο τους project managers και ας προκαλέσουμε σήμερα το μένος της συμπαθούς κοινότητας των developers. Καιρός δεν ήταν να αρχίσετε να με μισείτε και εσείς λιγουλάκι;
Σήμερα λοιπόν θα ασχοληθούμε με την ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ έννοια της φράσης “Το έφτιαξα!”. Η φράση αυτή μπορεί μεν να εκστομίζεται σε δεκάδες περιπτώσεις, όμως το τι πραγματικά εννοεί ο εκστομίζων τη κάθε φορά καθορίζεται από ορισμένες συχνά μη παρατηρηθείσες λεπτομέρειες, όπως ο τόνος της φωνής, η εμπειρία που διαθέτει και κυρίως Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΝΤΟΠΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΟΣ.
Ας δούμε λοιπόν μια τυπική περίπτωση ως παράδειγμα:
Η εφαρμογή που μόλις παραδώσατε στον πελάτη πριν από λίγες μέρες εμφάνισε ένα σημαντικό bug που τον εμποδίζει σχεδόν από το να τη χρησιμοποιήσει στο σύνολό της. Το θέμα χαρακτηρίζεται φοβερά επείγον και πρέπει να το διορθώσετε άμεσα.
Επιθυμητό αποτέλεσμα: Ως ευσυνείδητος και φιλότιμος developer που είστε, εγκαθιστάτε αμέσως (αν δεν έχετε ήδη) ένα καθαρό testing περιβάλλον για την εφαρμογή, τρέχετε, εσείς ή το τμήμα QA της εταιρίας σας, όλα τα πιθανά σενάρια αναπαραγωγής του bug, εντοπίζετε την αιτία, κάνετε τις απαραίτητες διορθώσεις στον κώδικα, εκτελείτε και πάλι σχολαστικά όλα τα σενάρια προς επιβεβαίωση, και κάνετε deploy την εφαρμογή εκ νέου, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στην διατήρηση των ως τώρα καταχωρημένων δεδομένων του πελάτη. Στη συνέχεια, καλείτε τον πελάτη να προχωρήσει σε εκ νέου δοκιμή προκειμένου να σας επιβεβαιώσει ότι το πρόβλημα έχει διορθωθεί και, φυσικά, δεν χρεώνετε δεκάρα για όλη αυτή την εργασία, δεδομένου οτι το αρχικό bug οφειλόταν σε δική σας αβλεψία.
ΑΜ ΔΕ.
Στατιστικά μιλώντας, είναι συντριπτικά πιθανότερο να πέφτετε σε μια από τις παρακάτω κατηγορίες:
“Το έφτιαξα!”
Χρόνος ενέργειας: 5-10 λεπτά
Μετάφραση: Έκανα comment out όλο τον κώδικα που δημιουργούσε το πρόβλημα.
“Το έφτιαξα!”
Χρόνος ενέργειας: 10-20 λεπτά
Μετάφραση: Απλά βεβαιώθηκα ότι δεν συμβαίνει πλέον το πρόβλημα, αδιαφορώντας αν το impact της διόρθωσης που συμπεριλαμβάνει τη δημιουργία 15 νέων tables στη database και την αλλαγή 20 υπαρχόντων σημαίνει ότι αυτό που έφτιαξα είναι και το ΜΟΝΟ που δουλεύει πλέον στην εφαρμογή.
“Το έφτιαξα!”
Χρόνος ενέργειας: 20 - 120 λεπτά
Μετάφραση: Διόρθωσα το πρόβλημα αφού όμως έκανα wipe όλα τα data που ήδη περιέχονταν στην εφαρμογή. Τα παλιά data τα κράτησα μεν σε backup, αλλά δεν μπορούν πια να χρησιμοποιηθούν. Ε, έχει πολλούς υπαλλήλους ο πελάτης, ας βάλει 7-8 από αυτούς να τα ξαναπεράσουν για 1-2 ώρες την ημέρα, σε 6 χρονάκια θα είναι σαν να μη συνέβη τίποτα.
“Το έφτιαξα!”
Χρόνος ενέργειας: 2-8 ώρες
Μετάφραση: Διόρθωσα τον κώδικα, έτρεξα όλα τα σενάρια, επιβεβαίωσα ότι όλα δουλεύουν καλά χωρίς κανένα impact στην εφαρμογή, και όλα είναι τέλεια. Στον υπολογιστή μου. Που τρέχει 3 εκδόσεις της database και 2 εκδόσεις του coding framework παραπάνω από το server του πελάτη.
“Το έφτιαξα!”
Χρόνος ενέργειας: 1-2 μέρες
Μετάφραση: Όλα δουλεύουν τέλεια, δοκιμάζονται στο server του πελάτη, ο πελάτης είναι ευχαριστημένος. Την επόμενη λαμβάνει τιμολόγιο αξίας ενός μικρού αυτοκινήτου (με full extra) για δουλειά μερικών ωρών για την οποία απλά ανέμενε ότι δεν πρέπει να χρεωθεί, και πληρώνει μόνο και μόνο από το φόβο του τι μπορεί να συμβεί αργότερα.
Και ορισμένες παραλλαγές:
“Δεν φτιάχνεται!”
Χρόνος ενέργειας: Ακαριαία
Μετάφραση: Δεν με πληρώνετε αρκετά.
“Δεν φτιάχνεται ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ! Αδύνατον!”
Χρόνος ενέργειας: 1-5 λεπτά
Μετάφραση: Δεν με πληρώνετε αρκετά και μου χρωστάτε και λεφτά.
“Δεν φτιάχνεται ΜΕ ΤΙΠΟΤΑ και στην πορεία χάλασαν και μερικά άλλα πράγματα. Αυτή η εφαρμογή είναι κακογραμμένη!”
Χρόνος ενέργειας: Μια εβδομάδα
Μετάφραση: Δεν ξέρω να γράφω κώδικα, προσποιούμαι οτι ξέρω, και μου χρωστάτε και λεφτά και (εγώ πιστεύω ότι) δεν με πληρώνετε και αρκετά.
Και τέλος, για να μην ξεχνιόμαστε, παράλληλες φράσεις από τρίτους:
“Το έφτιαξες;”
Χρόνος ενέργειας: 10millseconds μετά την ανακοίνωση του προβλήματος.
Πηγή: Senior developer που θέλει να γίνει Project Manager, απευθυνόμενος στον junior developer στον οποίο φόρτωσε όλη τη δουλειά.
“Φτιάχτηκε μόνο του!”
Χρόνος ενέργειας: Ποικίλει.
Πηγή: Πελάτης που αδυνατεί να κατανοήσει ότι ΚΑΙ κάποιος developer διόρθωσε το πρόβλημα ΚΑΙ πρόκειται να πληρώσει για αυτό.