Μας ρωτάτε, σας απαντάμε #1

0

Κατόπιν αθρόας προσέλευσης του κοινού στην πρόσκληση που ετέθη από το Ζαχαρία (όσες ερωτήσεις βλέπετε εδώ είναι και οι ΜΟΝΕΣ που υπεβλήθησαν) ανταποκρινόμαστε στην ανάγκη σας να απαντήσουμε στις ερωτήσεις που ΕΣΕΙΣ μας θέτετε. Υπάρχει ζωή μετά την COBOL; Ποιά η βαθύτερη έννοια του Goto; Να κάνω μια startup βασισμένη σε Clipper; Ολα αυτά από σήμερα παύουν να αποτελούν μυστήριο!

ΕΡΩΤΗΣΗ: Για την ταχύτερη ανάπτυξη μιας κατανεμημένης εφαρμογής data scraping σε cloud, βοηθάει:
α. η κατανάλωση παστίτσιου
β. Ένα τάμα στην Παναγιά την Εξηντατετράμπιτη
γ. Ένα τηλεφώνημα στη Λίτσα Πατέρα
δ. Όλα τα παραπάνω

Απάντηση από Ζαχαρία: 
Φαίνεσαι να πιστεύεις σε ένα θαύμα το οποίο θα προκύψει είτε από επικλήσεις στα Θεία, είτε από την αστρολογία της Θείας, είτε από την κατανάλωση θερμίδων (παστίτσιον το Θείον). Εμείς εδώ δεν πιστεύουμε στα θαύματα. Ο ταχύτερος τρόπος να αναπτύξεις μια τέτοια εφαρμογή είναι να ΜΗΝ την αναπτύξεις. Φάε το παστίτσιο όμως, κρίμα είναι.

Απάντηση από Πολύξερο Τοθελωχθες: 
Τι εννοείς “ταχύτερη”; Δεν υπάρχει αυτός ό όρος! Πώς μπορεί να είναι ταχύτερη από ΑΥΡΙΟ; Φάε το παστίτσιο ομως, κρίμα.

Απάντηση από Τούλα:
Δεν είμαι σίγουρη ότι κατάλαβα, χρησιμοποιείς πολλούς εντυπωσιακούς τεχνικούς όρους για να μας πεις οτι θέλεις μερικούς ΚΩΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΝΕΜΗΜΕΝΗΣ ΑΠΑΝΤΛΗΣΗΣ ΣΥΝΝΕΦΟΔΕΔΟΜΕΝΩΝ. Ορίστε, έτσι είναι κατανοητό σε όλους. Να χρησιμοποιείς πολλα GOTO, είναι πιό γρήγορο έτσι. Και φάε το παστίτσιο, είναι κρίμα.

Απάντηση από Χοντρολεφτά Υποσχετόπουλο:
Εσύ κάνε τάματα και παίρνε τηλέφωνα, αλλά όσο και να χτυπιέσαι θα πληρωθείς το επόμενο εξάμηνο. Μπορώ να έχω το παστίτσιο, παρακαλώ; 

-------------

ΕΡΩΤΗΣΗ: Δεν θυμαμαι ποτε να διαβασα κατι για τον Ζαχαρια απο την εποχη που ηταν junior dev. Τι συμβουλες θα εδινε ο Ζαχαριας, αλλα και η 3κιλακωδικα σε νεους αποφοιτους προγραμματιστες?

Απάντηση από Ζαχαρία:
Ο Ζαχαρίας δεν υπήρξε ΠΟΤΕ junior dev, όπως ο Chuck Norris δεν υπήρξε ΠΟΤΕ μαθητευόμενος! Παρ’όλα αυτά, η συμβουλή μου σε νέους απόφοιτους προγραμματιστές είναι:

- Αποδίδει περισσότερο να γνωρίζεις πώς να στήνεις apps στο κινητό του αφεντικού παρά το να γράφεις συντηρήσιμο κώδικα ή optimized SQL queries.

- Ο,τι έμαθες για design patterns να τα ξεχάσεις. Εδώ ισχύει μόνο το pattern “Έτοιμο Αύριο Χωρίς Προδιαγραφές”.

- Το μοναδικό μοντέλο ανάπτυξης που ισχύει είναι το Waterfall, το οποίο απροειδοποίητα μετασχηματίζεται σε Agile/XP (μόλις υποσχεθούμε κατι στον πελάτη) και πάλι σε Waterfall (μόλις πρέπει να δούμε ποιός έφταιγε που δεν δουλεύει αυτό που υποσχεθήκαμε).

Απάντηση από Ψηλομύτη Μεμάστερ:
Να μάθετε LISP. Και Regular Expressions. Και Perl. Αν μπορείτε, να τα συνδυάσετε όλα στον ίδιο κώδικα και θα είναι όλα τέλεια μια και δεν θα μπορεί κανείς να διαβάσει τι γράψατε. Ποτέ. ΔΕΝ ΘΑ ΑΠΟΛΥΘΕΙΤΕ ΠΟΤΕ! Χαρ χαρ χαρ!

------------- 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Αναπολώ τις όμορφες εποχές της COBOL και σκέφτομαι να γράψω έναν web server με την χρήση της. Λέτε να είναι ανταγωνιστικός στην αγορά, ή να προτιμήσω RPG;

Απάντηση από Ζαχαρία:
ΦΥΣΙΚΑ και θα είναι ανταγωνιστικός! Φυσικά! Εξάλλου, τα 20 χρόνια που θα βρίσκεσαι εκτός αγοράς μέχρι να τον τελειώσεις θα βοηθήσουν και όλους εμάς να γίνουμε ακόμα πιό ανταγωνιστικοί! Προχωρα ακάθεκτος!

Απάντηση από Τούλα:
Τι είναι COBOL;

Απάντηση από Απόλυτο Ξερόλα:
Οχι ρε φίλε…ήδη παλεύω 15 χρόνια να τελειώσω τον δικό μου Web Server σε COBOL, και βγαίνεις εσύ από το πουθενά να με ανταγωνιστείς; Ελεος!

-------------

ΕΡΩΤΗΣΗ: mou aresei na grafo programmatakia se clipper, skeftome na ftiakso ena module sto apache gia ftiaxno kai site me clipper kai dbase, den katabaino sql

Απάντηση από Ζαχαρία:
Καλή τύχη, καλές δουλειές, καλή δεύτερη δουλειά ως hamburger maker στο τοπικό σου fast food, καλή τρίτη δουλειά στην καθαριότητα σκαλιών και προτείνω να αλλάξεις πληκτρολόγιο, γιατί εκτός από το ότι δεν φαίνεται να έχει Ελληνικά, του λείπουν και γράμματα (katabaino). 

Απάντηση από Απόλυτο Ξερόλα:
Να μου στείλεις το βιογραφικό σου. Εχω ανάγκη από Clipper developers.

Απάντηση από Τούλα:
Πφφφτ. Dbase. Μάθαμε στο Πανεπιστήμιο, εύκολη ήταν. Απλά γράφεις και ΤΣΑΚ. Ετοιμο. Δεν ασχολείσαι με κάτι πιό περίπλοκο και σύγχρονο, όπως π.χ. Visual Interdev, Drumbeat, GW-Basic; 

------------- 

ΕΡΩΤΗΣΗ: Re Zaxaria, telika tin Toula gia developer i gia grammatea tin pirate??

Απάντηση Ζαχαρία:
Δεν την πήραμε. Την πήρα. Ο νοών νοείτο.

------------- 

ΕΡΩΤΗΣΗ (ας πούμε): Από τότε που βάλανε ajax στα παράθυρα έγιναν αόρατα. Έτσι δεν ξέρω πότε έκανα πράγματι κλικ και πότε όχι. Σας παρακαλώ μπορείτε να το απενεργοποιήσετε και γενικά να κάνετε το ERP όπως ήταν το 1998 γιατί έτσι το είχα . Με τις άχρηστες αλλαγές που κάνατε ( με μόνο σκοπό να μας χρεώσετε ώρες ) μπερδεύομαι.

Απάντηση Ζαχαρία:
Γράφε.
Οχι στο PC.
ΓΡΑΦΕ ΣΤΟ ΧΑΡΤΙ. Θα σου έρθει πιό φτηνά.

-------------

ΕΡΩΤΗΣΗ: Πόσο ενδείκνειται η χρηση της goto: και πώς αντιμετωπίζουμε τους ενθερμους υποστηρικτές της; Παίζουμε ξύλο μαζί τους ή απλά Λογομαχούμε; (true story)

Απάντηση Ζαχαρία:
Η Goto είναι καλή μόνο για ασανσέρ, βρισιές και συνεννόηση με προγραμματιστές που ζούσαν σε μπουντρούμια με ξηρά τροφή, unix mainframes, πράσινες οθόνες 80x25 text only και έπιναν νερό από τις διαρροές των σωληνώσεων. Για όλους τους υπόλοιπους, υπάρχει (τουλάχιστον) το OOP. Δεν μπορείς να λογομαχήσεις με έναν goto-fan, γιατί πολύ απλά είτε δεν ξέρει ακόμα να μιλάει είτε θα σε χτυπήσει αρκετά δυνατά με το ρόπαλό του πριν προλάβεις να αρθρώσεις τα επιχειρήματά σου. Τώρα που το σκέφτομαι, ούτε ξύλο μπορείς να παίξεις. Καλύτερα να απομακρυνθείς ήρεμα, χωρίς να προκαλείς, με μικρά βήματα και διατηρώντας ΠΑΝΤΑ οπτική επαφή, γιατί είναι και ευερέθιστοι. 

Απάντηση Τούλας:
Τι χαζή ερώτηση! Υπάρχει εναλλακτική λύση από τη Goto;

Απάντηση Ψηλομύτη Μεμάστερ:
Δεν έχω κανένα πρόβλημα με τη Goto. Αρκεί να μην συχνάζει κοντά μου. Είδα προχθές ένα webcast διάρκειας 98 ωρών που ανέλυε την ετυμολογία της Goto και τις πιθανές περιβαλλοντικές της επιπτώσεις, ήταν πολύ ενδιαφέρον. Τι; Να λογομαχήσω; Αμε, αμα δείτε το webcast κι εσείς, ελάτε να το συζητήσουμε.

 

Σχόλια (10) -