Ιστοσελίδα (η): Όρος που, υπό κανονικές συνθήκες, περιγράφει μία σελίδα που βλέπουμε στον browser μας σε μια δεδομένη χρονική στιγμή.
Αυτό που ίσως υποψιάζεστε είναι οτι ο όρος αυτός χρησιμοποιείται λανθασμένα στο 95% των περιπτώσεων. Πρωταθλητές στη λανθασμένη χρήση του αναδεικνύονται τα ειδησεογραφικά blogs και sites. Για παραδειγμα:
Hackers παραβίασαν την ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του Υπουργείου τάδε...
Υπέρογκα κόστισε η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ του τάδε οργανισμού...
Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να απευθυνθείτε στην ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ...
Αγαπητοί τσοπάνηδες κοπαδιών Αφρικανικών πιγκουίνων με πλατυποδία,
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΕΣ είχαμε το 1995, όταν οι browsers ήταν ο εξής ένας: MOSAIC. Δεν υποστήριζε background colors, tables, fonts και το μόνο που μπορούσες να κάνεις ήταν να πετάς εικόνες τη μια κάτω από την άλλη και κείμενο ανάμεσα με links. ΜΠΛΕ links που γίνονταν MΩΒ αν τα είχες ξαναπατήσει. Και είχες ιστοσελίδες. Γιατί ο όρος “portal” τότε παρέπεμπε σε ταινίες επιστημονικής φαντασίας με μαύρες τρύπες και ταξίδια στο χωροχρόνο.
ΤΟΤΕ ήταν δημοφιλής ο όρος ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ (ενικός!) γιατί κανείς δεν μπορούσε να φτιάξει περισσότερες από μία χωρίς μόνιμα ψυχικά τραύματα. ΤΩΡΑ έχουμε portals, vortals, websites, web applications, mobile sites, application services, intranets, extranets. Διαλέξτε και πάρτε. Αλλά ΟΧΙ, το Facebook ΔΕΝ είναι ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ. Λυπηθείτε μας.
Βαρύτατη περίπτωση λανθασμένης χρήσης του όρου αποτελεί επίσης ένας συγκεκριμένος τύπος πελάτη, τον οποίο θα αναγνωρίσετε σχεδόν πάντα από την στερεότυπη φράση:
“ΤΙ; 3000 ευρώ για μια ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ;”
(οπου αντί 3000 βάλτε το ποσό που ζητήσατε εσείς την τελευταία φορά που ακούσατε την εν λόγω φράση).
Τη στιγμή που η “ιστοσελίδα” αφορά το εταιρικό του site, το eshop του και το blog του ταυτόχρονα και φυσικά (και αυτονόητα) τη διασύνδεση με το λογιστήριο, το CRM, το ERP και τα τρία υποκαταστήματα της εταιρίας του που βρίσκονται σε διαφορετικές πόλεις, και πρέπει να είναι τόσο απλό στη διαχείριση ώστε να μπορεί να βρει έυκολα το δρόμο του για να προσθέσει νέα πληροφορία ο νεοπροσληφθείς απόφοιτος ΙΕΚ Τηλεματικής Ηλεκτροκυβερνητικής Διοικητικής Αποδόμησης του οποίου η επαφή με την τεχνολογία περιορίζεται στο swipe που κάνει για να πετάξει μακριά ένα Angry Bird.
Πελατάκο, σου έχω νέα.
ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ είναι μία (1) σελίδα.
ΜΙΑ.
Το site σου, εφόσον το θέλεις δυναμικό, database-driven και τα ρέστα, παράγει μερικές ΧΙΛΙΑΔΕΣ απο δαύτες. Ακόμα και αν σε χρεώσω 1 ευρώ τη μία, που θα σου φανεί λογική τιμή με τα μυαλά που κουβαλάς, δεν θα σε φτάσει ο φετινός προϋπολογισμός εξόδων ένδυσης 100 εγχώριων celebrities για να με ξεχρεώσεις.
Οπότε ΝΑΙ, 3000 ΕΙΝΑΙ ΦΤΗΝΑ! Δεν κάνεις παζάρια με τον τυπογράφο μπας και σου χρεώσει λιγότερο το φυλλάδιο που θα μοιράσεις πόρτα-πόρτα. ΦΤΙΑΧΝΕΙΣ SITE! PORTAL! ΕΦΑΡΜΟΓΗ!
Επίσης (ξέρω, κάνω κύκλους αλλά δεν άντεχα) για να επιστρέψω λίγο στη συμπαθή φυλή που τιμησα παραπάνω:
Αγαπητοί βρρρρ,
όταν αναμεταδίδετε με τρόμο και οδύνη την σημαντικότατη είδηση ότι “παραβιάστηκε η ΙΣΤΟΣΕΛΙΔΑ της NASA, της CIA, του FBI” και δεν συμμαζεύεται, καλό θα είναι να έχετε υπόψη σας ότι δεν παραβιάστηκε η ΙΔΙΑ η NASA/CIA/FBI. Δεν έρχεται το τέλος του κόσμου, δεν θα εκτοξευτούν πύραυλοι με πυρηνικά και δεν θα δείτε οπλισμένους πράκτορες σε κάθε δρομο. Οι παραβιάσεις αυτού του τύπου είναι το ισοδύναμο του να κάνει κάποιος graffiti στις συσκευασίες της αγαπημένης σας πιτσαρίας. Η πίτσα θα συνεχίσει να τρώγεται.
Τα είπα και ξαλάφρωσα. Τα σχόλια δικά σας.