Η «ίδια δουλειά» φαίνεται να είναι μια έννοια με διαφορετικές ερμηνείες για διαφορετικούς ανθρώπους.
Κάτι, δηλαδή, σαν τον Κόμη Δράκουλα.
Αλλοι πιστεύουν ότι ζεί ανάμεσά μας και ενίοτε σουφρώνει αποθέματα αιμοδοσίας από νοσοκομεία για να μην καρφώνεται, άλλοι ότι ήταν ιστορικό πρόσωπο που η ιστορία του έγινε παραμύθι, άλλοι ότι είναι ο Κρίστοφερ Λι και μας δούλευε οτι ήταν και καλά ηθοποιός και άλλοι ότι στην πραγματικότητα τον λέγανε Θανάση και ήταν κομμωτής σκύλων. Ανάλογα με τα απωθημένα του ο καθένας.
Για σένα, «ίδια δουλειά» σημαίνει «ίδια αρχιτεκτονική», «ίδια δυνατότητα συντήρησης», «ίδια ποιότητα κώδικα», «ίδια τεκμηρίωση», «ίδια standards», «ίδια απόδοση».
Για τον πελάτη, «ίδια δουλειά» σημαίνει «ίδιο οπτικό αποτέλεσμα».
Τέλος.
Αν εσύ έχεις μια φόρμα καταχώρησης με πέντε πεδία και ένα μικρό κουμπάκι που γράφει “Save” και ο «μισά λεφτά» παρουσιάσει στον πελάτη μια ΟΜΟΙΑ φόρμα με τα ΙΔΙΑ ακριβώς πεδία, αλλά η οποία θα έχει ένα ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ, διαφορετικού χρώματος κουμπάκι που να γράφει “Save Now” τότε όχι μόνο είναι η «ίδια δουλειά», είναι και «καλύτερη».
Το οτι όταν πατηθεί το κουμπάκι του «μισά λεφτά» ανοίγει cursor στον πίνακα των 1000000 εγγραφών και κάνει update μία μία όλες τις εγγραφές διαβάζοντάς τις από το αντίστοιχο temporary table στο οποίο αποθήκευσε ολες τις εγγραφές του in-memory result set το οποίο είχε κάνει retrieve πρίν ανοίξει η φόρμα (για καλό και για κακό), και ο κώδικας που το κάνει όλο αυτό βρίσκεται σε ένα μεγάλο shared function 2000 γραμμών χωρίς σχόλια που χρησιμοποιεί αποκλειστικά global variables με ονόματα του τύπου «mbrfx1_a2» δεν ενδιαφέρει κανέναν.
Εξάλλου ο πελάτης είδε το mockup.
Και εσύ είσαι άνεργος. Για άλλη μια φορά.