Ζουν ανάμεσά μας #19: Ο Μοδαμματιστής

0

 

Μην με παρεξηγήσετε. Όλα στην τεχνολογία είναι, ουσιαστικά, μόδα. Ερχονται, παρέρχονται και μπορεί να μην προλάβεις καν να αντιληφθείς ότι κάτι πέρασε, έκανε τον κύκλο του και έφυγε. Όμως, εδώ μιλάμε για μια ειδική περίπτωση. Ξεχωριστή. Ταλαντούχα, θα τολμούσαμε να πούμε.

Ο μοδαμματιστής δεν είναι enthusiast. Ούτε καν early adopter. Κάποιοι θα μπορούσαν να τον παραλληλίσουν με hipster, αν παρέβλεπαν ότι δεν παίζει (ή δεν παραδέχεται ότι παίζει) με ρετρό πράγματα. Ούτε κατά διάνοια. Χρησιμοποιεί frameworks που κυκλοφόρησαν ΣΗΜΕΡΑ, βρίσκονται στην έκδοση 0.9 το ανωτερο στο GitHub και, φυσικά, ισχυρίζεται ότι κάνει παπάδες γιατί “το Halatrajamasutrangogo Framework σε ZPHScription#+- δεν έχει καμια σχέση με τα προϊστορικά απολιθώματα ηλικίας τριών μηνών που συνεχίζετε να δουλεύετε εσείς οι πτωχοί συντηρητικοί, θύματα της συνήθειας.”

Είναι ένας προγραμματιστής που ποτέ δεν θα ξέρεις σε τι γλώσσα θα γράφει αύριο, πιθανότατα γιατί η γλώσσα στην οποία θα γράφει αύριο γράφεται σήμερα.

Το προφίλ του είναι, πλην εξαιρέσεων, σχεδόν πάντα το ίδιο: Νέος, συνήθως κάτω των 25, ιδιαίτερα ευφυής, με άπλετο ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του και, φυσικά, χωρίς καμία εμπειρία του πώς καθίσταται βιώσιμο, πωλείται και συντηρείται ένα έργο. Έχει μια επαναστατική αντίληψη για τα πράγματα η οποία είναι σαφώς αποτελεσματική αν σου βρίσκονται πρόχειρα 2-3 πλειοψηφικά πακέτα μετοχών σε βιομηχανίες των 1000 εργαζομένων και άνω και κανα δυο αεροπορικές εταιρίες ή αλυσίδες πολυκαταστημάτων να παίζουν μπάλα ώστε να έχεις εξασφαλίσει το βιοποριστικό σου για τα επόμενα 30 χρόνια. Και, το κυριότερο, δεν έχει (ακόμα) συμμετάσχει στην ανάπτυξη έργου μεγαλύτερου από κάτι που μπορεί να τρέξει στο JSFiddle. 

Τι αντίκτυπο έχει όμως αυτή η εμμονή του μοδαμματιστή; Και, το κυριότερο, πώς ο μοδαμματιστής βγάζει χρήματα για τα προς το ζειν;

Ας αρχίσουμε απαντώντας τη δεύτερη ερώτηση που είναι πιό εύκολη: Εκτός των περιπτώσεων που δουλεύει σε μοδοware house (ναι, από αυτά που απασχολούν αποκλειστικά μοδαμματιστές), ο μοδαμματιστής είναι, γενικά, άνεργος. 

(Χα! Σας τσάκωσα! Δεν υπάρχουν μοδοware houses. Άντε να βάλεις πάνω από δύο τέτοιους να συνεργαστούνε χωρίς να χρειαστεί να φωνάξεις ασθενοφόρο στο πρώτο πεντάλεπτο).

Για το ότι είναι άνεργος, όμως, δεν φταίει το ότι δεν ξέρει προγραμματισμό. Φταίνε ατάκες όπως οι παρακάτω:

“Τι; Με καμία δύναμη δεν μπορώ να κάνω συντήρηση στις παλιές σας εφαρμογές. Τι εννοείτε δεν είναι παλιές; Η τελευταία άρχισε να γράφεται ένα εξάμηνο πριν σε πλατφόρμα που ήδη κλείνει ένα χρόνο ζωής!”

“Ενδεχομένως να έχει ενδιαφέρον να ξαναγράψετε το ERP σας σε κάτι πιό σύγχρονο, ώστε να έχω τη δυνατότητα να προσθέσω νέο functionality. Ναι, και οι 50 προγραμματιστές σας θα πρέπει να μάθουν Aciditziblirg Radianzong on Blue Sinewaves 1.1. Μετά θα μπορείτε να εκμεταλλευτείτε νέα concepts όπως assymetric parallax telepathetic threading και anonymously anonymized theta non-regular express expressions”.

“Java; Όχι, κύριοι, δεν έφαγα εγώ μια ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ μελέτης για να γράφω σε αυτό το απολίθωμα.”

Ένας άλλος λόγος που ο μοδαμματιστής είναι άνεργος είναι γιατί ΔΕΝ ΘΑ ΤΕΛΕΙΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΑΤΙ. Η πλατφόρμα στην οποία ξεκινάει να γράφει οποιαδήποτε εφαρμογή γίνεται γρήγορα “too old” και έτσι ξεκινάει να ξαναγράφει την εφαρμογή σε μια νέα - πριν καλά καλά ολοκληρώσει το 30% της συγγραφής του κώδικα. Πού να προλάβει να ψάξει και για δουλειά.

Δεν θα συναντήσετε εύκολα μοδαμματιστή στο χώρο εργασίας σας. Αν τύχει και τον συναντήσετε, θα είναι συνήθως ο “που είναι ο τυπάκος που ήταν εδώ την προηγούμενη εβδομάδα και μας μίλαγε για meta no-nosql big data databases για κινητά;”

Ο μοδαμματιστής γράφει σε μια γλώσσα που είτε δεν την ξέρει κανείς είτε δεν την έχει κανείς χρησιμοποιήσει ακόμα για σοβαρό σκοπό. Του αρέσουν οι esoteric languages (γιατί είναι cool) και τα περίεργα frameworks (γιατί είναι cool ώσπου να σταματήσουν να είναι). Ξέρει σίγουρα να σας γράψει απ’έξω κώδικα σε Brainfuck. Και σε Befunge. Και σε Ook. Επίσης του αρέσει πολύ να ασχολείται με ακατανόητο write-only κώδικα, οπότε η vintage προτίμησή του είναι regular expressions των 8000 χαρακτήρων και perl scripts της μιας γραμμής μήκους περίπου 4 χλμ. κατά μέσο όρο. Αλλά δεν το πολυλέει, γιατί οτιδήποτε από Django και κάτω δεν είναι cool. Ούτε το Django, αλλά κάτι πρέπει να βρει να αναφέρει ως μέτρο σύγκρισης που να το ξέρει τουλάχιστον άλλος ένας σε απόσταση 200km. 

Μην μιλήσετε στο μοδαμματιστή για χρόνους παράδοσης, συντήρηση, συνεργασία με άλλους προγραμματιστές και τέτοια ποταπά πράγματα. Κινδυνεύετε! Επίσης ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ να μιλήσετε για σταθερότητα, συνέχεια, δοκιμασμένες αρχιτεκτονικές ΚΑΙ ΠΡΟΠΑΝΤΩΣ ΜΗΝ ΑΝΑΦΕΡΕΤΕ ΤΙΣ ΛΕΞΕΙΣ “RELATIONAL DATABASES”. Στο μυαλό του θα καταταχθείτε αυτόματα σαν ον συγγενικό ηλικιακά με τους δεινόσαυρους που ζει σε σπήλαια, τρέφεται με σαρανταποδαρούσες και ακόμα πιστεύει ότι δεν τελείωσε ο Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος. 

Ο μοδαμματιστής, όταν δεν εξασκείται στα trendy frameworks που έγιναν aplha release το τελευταίο 24ωρο, αρέσκεται στο να συχνάζει σε forums και να τρολάρει άλλους προγραμματιστές κάνοντάς τους να αισθάνονται ραμολιμέντα με ρευματισμούς, άνοια, αλτζχάιμερ και πρεσβυωπία, ακόμα και όταν είναι μόλις 30 ετών. 

Και εδώ έρχεται η απάντηση στην πρώτη ερώτηση που θέσαμε πιο πάνω: Ο αντίκτυπος που έχει η συμπεριφορά του μοδαμματιστή στους λοιπούς, κοινούς θνητούς, είναι ΘΕΤΙΚΟΣ. Ναι, θετικός! 

Το νεαρόν της ηλικίας σε συνδυασμό με την έπαρση που τον διακρίνει κάνει όλους τους υπόλοιπους να σκεφτούν με λογική και σύνεση την επαγγελματική τους πορεία και την εξέλιξή τους. Να μην καταλήξουν να υποστηρίζουν στερεότυπα και αγκυλώσεις όπως συνήθως κάνουν οι προϊστάμενοί τους, αλλά και ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΟΥΝ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΝ. Δια της υπερβολής, επέρχεται ισορροπία. Και, πιθανότατα, και ο μοδαμματιστής κάποια στιγμή να αντιληφθεί ότι μπορεί να αξιοποιήσει το ταλέντο και την ευστροφία του σε πιό παραγωγικά πράγματα, που θα παραμείνουν σταθερά για λίγο καιρό, τουλάχιστον από project σε project. Η, τέλος πάντων, μέχρι τα μισά του project.

(Το παραπάνω ισχύει αποκλειστικά για όσους μοδαμματιστές διάβασαν το post μέχρι το τέλος του και δεν σταμάτησαν στη μέση ψάχνοντας για το Halatrajamasutrangogo Framework σε ZPHScription#+-).

 

Σχόλια (16) -