True Story: Οι πραγματικές αρμοδιότητες του προγραμματιστή

0

 

Ο φίλος μας Σπύρος μας έστειλε μια γνωστή και πονεμένη ιστορία, που είμαι σίγουρος ότι έχει "παιχτεί" ως τώρα δεκάδες χιλιάδες φορές, σε πολυάριθμες παραλλαγές, απανταχού εις την υφήλιο. Ετοιμαζόμουν να του γράψω ότι καταλαβαίνω απόλυτα τον πόνο του αλλά δεν μπορώ να δημοσιεύσω κάτι τόσο συχνά συναντώμενο όσο η συννεφιά τον χειμώνα, αλλά άλλαξα γνώμη. Κυρίως γιατί αυτό το true story θα έπρεπε να χρησιμεύσει ως σημείο αναφοράς σε αυτούς που ΔΕΝ είναι προγραμματιστές.

Γεια σας και από εμένα.

Το δικό μου true story αφορά την κατηγορία εκείνη στην οποία ο φίλος / γνωστός / συγγενής ρωτάει την άποψή σου σχετικά με την αγορά συσκευής (συνήθως υπολογιστή). Δεν μπορώ να πω ότι το θεωρώ παράλογο που ρωτάνε, αφού σκέφτονται πως από τη στιγμή που ασχολούμαστε με προγραμματισμό και υπολογιστές, κάτι παραπάνω θα γνωρίζουμε. Το άσχημο, όμως, είναι όταν τους κάνει (αρνητική) εντύπωση όταν δεν έχουμε απάντηση να τους δώσουμε. Και ακόμα πιο άσχημο, όταν φροντίζουν να μας δείξουν έντονα τη δυσανασχέτησή τους.

Ακολουθεί ένα μικρό παράδειγμα όταν, πριν χρόοοοοονια, ήμουν ακόμα ένα μικρό και ταπεινό φοιτητάκι (1ο ή 2ο έτος):

Ντριιιιιν... ντριιιιιινννν (χτυπάει το τηλέφωνο με το καντράν). Το σηκώνω:

- Παρακαλώ.

- Καλησπέρα, είσαι ο Σπύρος;

- Ναι, ποιος είναι;

- Γεια σου, Σπύρο. Είμαι ένας συνάδελφος της μητέρας σου. Μου είπε ότι σπουδάζεις Πληροφορική και της είπα να μιλήσω μαζί σου για να σε ρωτήσω κάτι.

- Ναι, βεβαίως... τι θα θέλατε;

- Θέλω να αγοράσω έναν εκτυπωτή και θα ήθελα να μου προτείνεις τι να πάρω.

- Χμμμ... τι να σας πω... δεν έχω ασχοληθεί με το θέμα και δε γνωρίζω τι παίζει στην αγορά αυτή την περίοδο.

- Καλά, σπουδάζεις Πληροφορική και δεν ξέρεις;

...

Στο σημείο αυτό δε θυμάμαι τι απάντησα. Σίγουρα κρατήθηκα πάντως. Όμως θυμάμαι πολύ καλά τη σκέψη που έκανα εκείνη τη στιγμή, η οποία ήταν η εξής:

- Συγνώμη που δεν έχω μάθημα "Εκτυπωτές" στη σχολή για να μάθω και να σας πω τι να πάρετε. Αλλά και να σας το έλεγα ότι δεν υπάρχει τέτοιο μάθημα, μήπως η επόμενη ερώτησή σας θα ήταν "Καλά και τι μαθαίνετε εκεί;". Οπότε τρεχαγυρευόπουλος, που να μπαίνω σε διαδικασίες να εξηγώ.

 

 

To True Story ειναι μια περιοχή στην οποία γράφουμε (σχεδόν) πραγματικές ιστορίες που έχουν συμβεί σε εμάς ή γνωστούς μας. Φυσικά, επειδή όπως και με κάθε ιστορία σε αυτό το blog, το στοιχείο της υπερβολής ενδέχεται να είναι ελαφρώς εντονότερο από το σύνηθες προς χάριν του χιούμορ. η ομοιότητα με πραγματικά γεγονότα μπορεί να μην είναι τυχαία, αλλά μπορεί και να μην είναι και απόλυτη ομοιότητα. Αν καταλάβατε, που σας το εύχομαι, μπορείτε να στείλετε και τις δικές σας ιστορίες στο truestory [ΠΑΠΑΚΙΠΟΥΔΕΝΕΙΝΑΙΠΑΠΑΚΙΑΛΛΑΕΤΣΙΤΟΛΕΜΕΕΜΕΙΣ] triakilakodika.gr. Απαραίτητος όρος να μην "φωτογραφίζει" η ιστορία σας ούτε στο ελάχιστο υπαρκτές καταστάσεις, πρόσωπα και έργα και φυσικά να μην αναφέρονται ονόματα. Διατηρούμε το δικαίωμα να δημοσιεύσουμε οτιδήποτε μας στείλετε με τις απαραίτητες αλλαγές σε περίπτωση που κρίνουμε ότι απαιτείται για να προστατευθούν υπαρκτά πρόσωπα ή επιχειρήσεις. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύσουμε τίποτα από ο,τι θα στείλετε, γιατί μπορούμε.

 

Σχόλια (12) -