Είδαμε σε προηγούμενο post τον
μοδαμματιστή ο οποίος (νομίζει ότι) βρίσκεται στην αιχμή της τεχνολογίας, ας εξετάσουμε, όπως σας υποσχέθηκα, και το αντίπαλό του δέος.
Ο σπηλαιοcoder δεν είναι σπάνιο είδος. Είναι η φυσική εξέλιξη του 90% των παλαιάς κοπής προγραμματιστών που κάποια στιγμή είπαν “I’m too old for this shit” αλλά ΔΕΝ μπορούσαν να πουν παράλληλα “I’m too rich for this shit”. Συνεπώς, συνέχισαν να γράφουν κώδικα, αλλά παραιτήθηκαν από οποιαδήποτε προσπάθεια να παρακολουθήσουν τις εξελίξεις.
Ο σπηλαιοcoder είναι ο μεγαλύτερος υποστηρικτής του ρητού “If it works, don’t fix it”. Το εφαρμόζει παντού και στα πάντα. Στο 30ετίας αυτοκίνητό του που βήχει σαν δεινόσαυρος που δοκίμασε άφιλτρα στις 7 το πρωι έχοντας κατεβάσει πέντε βότκες αλλα ΠΑΙΡΝΕΙ ΜΠΡΟΣΤΑ, οπότε γιατί να το πάει στο συνεργείο; Στο ψυγείο του που λόγω κακής διανομής της ψύξης σχηματίζει τέτοια σπήλαια με σταλακτίτες που αν υπήρχαν μυρμήγκια σπηλαιολόγοι θα έπαιρναν PhD σε ένα διήμερο εκεί μέσα, αλλά εφόσον διατηρεί τα φαγητά, no problem. Ακόμα και στο ντύσιμό του. Τι και αν κυκλοφορεί ντυμένος όπως ο Τομ Κρουζ στο Top Gun εδώ και 20 χρόνια; Μερικοί θα το έλεγαν ακόμα και hipsterιά.
Ο σπηλαιοcoder δεν φοβάται να δοκιμάσει καινούρια πράγματα. Απλά δεν νοιώθει την ανάγκη να το κάνει. Αυτό που νοιώθει την ανάγκη να κάνει είναι να καταστρέψει οποιαδήποτε πρωτοβουλία όλων όσων εργάζονται γύρω του σε περίπτωση που επιθυμήσουν να κάνουν οτιδήποτε πιο προηγμένο από DOS appications σε dBASE. Και το καταφέρνει άψογα.
Οι σπηλαιοcoders, λόγω του (συνήθως) προχωρημένου της ηλικίας τους διαθέτουν συσσωρευμένη εμπειρία δεκαετιών και έχουν “τριφτεί” στο πεδίο της μάχης πολύ περισσότερο από τους ξερόλες νέους συναδέλφους τους. Χάρη σε αυτή τους την εμπειρία πολύ συχνά θα τους βρείτε σε θέσεις κλειδιά επιχειρήσεων, έτοιμους να αποθαρρύνουν αποτελεσματικά κάθε νέα ιδέα και κάθε ροπή προς την εξέλιξη.
Το πρώτο βήμα για να αναγνωρίσετε εταιρία στην οποία επικεφαλής του τμήματος ανάπτυξης είναι σπηλαιοcoder είναι να τσεκάρετε το site της.
Τι; Δεν έχει site; Ε, τότε τα πράγματα μιλούν από μόνα τους.
Έστω όμως οτι ΕΧΕΙ. Η καλυτερη απόδειξη για την ύπαρξη σπηλαιοcoder είναι να βεβαιωθείτε για τα παρακάτω, εκ των οποίων κάθε ένα αντιστοιχεί σε κατάλληλους πόντους.
- Δεν είναι responsive - 10 πόντοι
- Δεν είναι cross-browser - 10 πόντοι
- Δεν τρέχει καλά σε ΚΑΝΕΝΑ browser - 20 πόντοι
- Εχει ticker - 30 πόντοι
- Έχει FLASHING ticker - άλλοι 30 πόντοι
- Έχει FLASHING ticker με κόκκινα γράμματα σε κίτρινο φόντο, πολύ μικρά για να διαβαστούν από απόσταση μεγαλύτερη των 2 εκατοστών σε 30άρα οθόνη - άλλοι 50 πόντοι
- Χρησιμοποιεί default font - 50 πόντοι
- Χρησιμοποιεί nested tables - 100 πόντοι
- Χρησιμοποιεί εκείνο το animated gif με το φακελάκι που γυρίζει σαν παλαβό γύρω γύρω και όταν το πατήσετε ανοίγει mailto: link που δεν δουλεύει - 300 πόντοι
- Κάπου στον κώδικα γράφει τη λέξη Frontpage - 500 πόντοι
- Κάπου στον κώδικα γράφει τη λέξη Homesite - 1000 πόντοι
- Κάπου στον κώδικα γράφει τη λέξη Drumbeat - 5000 πόντοι
- Κάπου στον κώδικα γράφει “Proudly created with Notepad” - 100000 πόντοι
Οτιδήποτε πάνω από 50 πόντους μας οδηγεί στο συμπέρασμα οτι ένας σπηλαιοcoder ζει και εργάζεται ως R&D manager της συγκεκριμένης εταιρίας. Και ΦΥΣΙΚΑ ό,τι έχει φτιαχτεί το έχει φτιάξει με τα χεράκια του, γιατί ένας σπηλαιοcoder δεν εμπιστεύεται τους “μοντέρνους” εκει έξω που κάνουν ο,τι τους καπνίσει.
Ας πάμε τώρα σε άλλα λειβάδια. Αν τυχόν δεν καταφέρετε να βγάλετε συμπέρασμα από το site, μπορείτε να βγάλετε συμπέρασμα από άλλα πράγματα. Για παράδειγμα, αν ΕΡΓΑΖΕΣΤΕ για τη συγκεκριμένη εταιρία είναι σίγουρο ότι έχετε για προϊστάμενο ένα σπηλαιοcoder όταν:
- Χρησιμοποιείτε ένα περιβάλλον ανάπτυξης τουλάχιστον 5 εκδόσεις πίσω από το τρέχον. (“Τι να τα κάνεις αυτά τα Visual Studio τα καινούρια με τα λαγκιόλια τους και τα νουγκέτ τους και τα λινκιού τους, μια χαρά είναι και η VB5”)
- Χρησιμοποιείτε λευκούς υπολογιστές full tower με floppy drive και οθόνες CRT
- Σας έχουν κομμένο το Internet
- Ο server σας είναι ένας, κάνει τα πάντα και τρέχει OS/2, Windows NT 3.51 ή κάποια αρχαία έκδοση του Solaris.
- Ακούτε αναστεναγμούς νοσταλγίας που περιλαμβάνουν τις λέξεις κλειδιά “Floppy 5 ¼”, “CP/M”, “Clipper”, “FoxPro”.
Ο σπηλαιοcoder προϊστάμενος / συνάδελφος θα αρνηθεί πεισματικά οποιαδήποτε αναβάθμιση του λογισμικού με το οποίο έχει συνηθίσει να εργάζεται, αγνοώντας επιδεικτικά τις τάσεις που επικρατούν στο σύνολο του πληθυσμού. Για αυτόν ο,τι έμαθε να κάνει με τα χεράκια του τα προηγούμενα χρόνια έχει τεράστια αξία και δεν θα δεχθεί το γεγονός ότι, για παράδειγμα, υπάρχει σήμερα jQuery plugin που δημιουργεί πίνακες δεδομένων με δυο κινήσεις. ΟΧΙ. Θα το φτιάξει μόνος του, χρησιμοποιώντας pure old Javascript, ακόμα και αν του πάρει ένα μήνα. Components; ΟΧΙ. Θα γράψει τον κώδικα με τα χεράκια του, αυτά είναι του διαβόλου πράγματα, θέλει απόλυτο έλεγχο σε αυτό που κατασκευάζει. Σε Turbo Pascal.
Και όχι, δεν έχει smartphone. Ούτε καν κινητό.
Δεν θα βρείτε εύκολα σπηλαιοcoders σε social networks. Δεν έχουν τι να συζητήσουν, άσε που τα μισούν γιατί οι ίδιοι στα νιάτα τους επιχείρησαν να φτιάξουν το Facebook αλλά ο Zuckerberg τους έκλεψε την ιδέα. Οι πιό προοδευτικοί έχουν ένα LinkedIn profile χωρίς φωτογραφία, με το όνομά τους ΜΟΝΟ ΣΤΑ ΕΛΛΗΝΙΚΑ και τίποτα άλλο. Τίποτα.
Ο σπηλαιοcoder χρησιμοποιεί το email από αναγκαιότητα. Του αρέσει το τηλέφωνο. Πολύ. Θα σας πάρει τηλέφωνο 40 φορές την ημέρα γιατί “πού να στέλνει τώρα email”. Του αρέσει πολύ και η προσωπική επαφή, οπότε θα έρθει και θα κρεμαστεί πάνω από την οθόνη σας άλλες 40 φορές καθημερινά, ρωτώντας σας για την πρόοδο του έργου και σημειώνοντας με μολύβι στο χάρτινο σημειωματάριό του.
O σπηλαιοcoder πιστεύει οτι κατέχει τις ανάγκες της αγοράς. Πιστεύει ακράδαντα ότι ξέρει αυτό ακριβώς που θέλουν οι χρήστες. Έχει άποψη για όλο τον κύκλο ζωής ενός προϊόντος, συμπεριλαμβανομένου του design του. Και το απόσταγμα της τεράστιας εμπειρίας του προσπαθεί να σας το εμφυσήσει, παρουσιάζοντάς σας ως εξαιρετικά λειτουργικά και χρηστικά ακατανόμαστα πράγματα σαν αυτό εδώ, αν το θυμάστε από παλιότερα:
Αν προσπαθήσετε να μιλήσετε στον σπηλαιοcoder με “νεωτεριστικούς” όρους θα αντιμετωπίσετε τη χλεύη του και εν συνεχεία την αποδόμησή τους σε βαθμό διάλυσης σε δεξαμενή οξέως. Η έννοια UX για τον σπηλαιοcoder δεν έχει καμία αξία γιατί δεν έχει επιλογές πέραν του “βάζω κουτάκια όπου χωράνε”. Η έννοια του ORM επίσης, γιατί “μια χαρά είναι η Access”. Μην ΤΟΛΜΗΣΕΤΕ δε να αναφέρετε ακόμα πιό μοντέρνους όρους όπως π.χ. social integration. Η απάντησή του θα είναι πάντα η ίδια: “Εδώ είμαστε σοβαρό μαγαζί”.
Ο σπηλαιοcoder έχει ως σκοπό της ζωής του να σας παρασύρει μαζί του σε ένα βαθύ πηγάδι μειωμένης παραγωγικότητας, κάνοντάς σας να ανακαλύπτετε τον τροχό για πράγματα που άλλοι έχουν φροντίσει εδώ και χρόνια να αυτοματοποιήσουν, γιατί αρνείται ότι υπάρχουν “άλλοι”. Θεωρεί οτι κατέχει την απόλυτη γνώση και ότι ο,τι δεν μπορεί να αντιληφθεί απλά είναι γελοιότητες πιτσιρικάδων που προσπαθούν να εντυπωσιάσουν. Το ότι του παίρνει περίπου ένα εξάμηνο για να φτιάξει δυο φόρμες και ένα report δεν φαίνεται να δημιουργεί στο μυαλό του κάποια ισχυρή συσχέτιση.
Θα σας βάλει να γράφετε πολυγλωσσικές εφαρμογές με ASCII.
Θα σας κάνει να ξεχάσετε την έννοια “distributed”, “application server”, “cloud”. Αν δεν μπορεί να εγκατασταθεί σε ΕΝΑ μηχάνημα και να το δουλέψει ΑΚΡΙΒΩΣ ΕΝΑΣ χρήστης τότε είναι “από αυτά τα μοντέρνα τα ακαταλαβίστικα”.
Θα σας εκπλήξει με την άρνησή του να αποδεχθεί ότι υπάρχουν άλλα image formats εκτός του TIFF.
Θα τραβήξει screenshot της εφαρμογής που φτιάχνετε με φωτογραφική μηχανή. Με φιλμ.
Η χειρότερη παραλλαγή του σπηλαιοcoder είναι, χωρίς αμφιβολία, ο μοντερνοσπηλαιοcoder. Αυτός δηλαδή που ναι μεν πασχίζει, αγκομαχώντας και ιδρώνοντας, να χρησιμοποιήσει νέες τεχνολογίες για να είναι “in”, αλλά το κάνει με τον τρόπο που είχε μάθει από τον πατέρα του που και εκείνος το είχε μάθει από τον παππού του.
Τον παραδοσιακό.
Αν έχετε για συνάδελφο έναν μοντερνοσπηλαιοcoder, θα το καταλάβετε από το εξής αλάνθαστο σημάδι: Στο τέλος κάθε ημέρας στέλνει email στον εαυτό του τον κώδικα που άλλαξε στην εφαρμογή που φτιάχνει, το οποίο κατεβάζει στον τοπικό του mail client και εν συνεχεία παίρνει backup το local αρχείο με τα emails σε εξωτερικό σκληρό δίσκο. Ναι, είναι η δική του εκδοχή version control.
Αυτό και ότι χρησιμοποιεί Hungarian Notation όταν ονοματίζει VARs.
Φυλαχτείτε.