ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 44: Τα σωστά πράγματα στους σωστούς ανθρώπους

0

 

Business as usual στην Τρία Κιλά Κώδικα Α.Ε. Η ώρα ειναι περίπου 11:30 και ο Ζαχαρίας, άρτι αφιχθείς, ετοιμάζει τον καφέ του στο ΕΙΔΙΚΟ ΠΟΤΗΡΙ που αγόρασε από κατάστημα παιδικών ειδών, σετ με φτυαράκι και τσουγκράνα, για να μην ξαναγεμίζει συνέχεια. Ενώ ειναι απασχολημένος με το να βάζει παγάκια στον καφέ του αδειάζοντας την τρίτη κατά σειρά παγοθήκη, δέχεται την επίσκεψη του Πολύξερου ΤοθελωΧθες, Project Manager, ο οποίος φαίνεται ελαφρώς προβληματισμένος.

ΠΞΧ: Ζαχαρία, μου είπαν ότι χρειάζεται να φτιάξουμε ένα εταιρικό web site που θα έχει βασικές σελίδες παρουσίασης που θα μπορεί ο πελάτης να τροποποιεί μόνος του, καθώς και μια φόρμα επικοινωνίας.

ΔΤΦ: Α, εύκολα πράγματα. Θα βάλουμε ένα CMS και ένα έτοιμο theme, θα το προσαρμόσουμε λίγο και σε 2-3 μερούλες θα είμαστε άνετα έτοιμοι.

ΠΞΧ: Ναι, όμως…

ΔΤΦ: Τι, Πολύξερε;

ΠΞΧ: Ο Χοντρολεφτάς Υποσχετόπουλος, ξέρεις, με πιέζει να χώσω σε αυτό το έργο τον Ψηλομύτη Μεμάστερ…

ΔΤΦ: Τι δουλειά έχει το αφεντικό να αποφασίζει ποιός θα απασχοληθεί με κάθε έργο;

ΠΞΧ: Να, λέει ότι τον τελευταίο χρόνο ο Ψηλομύτης δεν έχει κάνει τίποτα παραγωγικό και ανησυχεί μήπως δεν τον αξιοποιούμε όπως πρέπει.

ΔΤΦ: Εδώ που τα λέμε, δεν έχει και άδικο. Το τελευταίο εξάμηνο ο Ψηλομύτης το ανάλωσε στο να αναλύει τις παθογένειες των lambda expressions σε σχέση με το επίπεδο του ηθικού των developers όταν δουλεύουν με χαλασμένο Intellisense. Καλό σε ακαδημαϊκό επίπεδο, δεν λέω, και μας έφερε και 1-2 πελάτες όταν το δημοσίευσε, αλλά…

ΠΞΧ: Να σου θυμίσω ότι οι πελάτες που μας έφερε ήταν και αυτοί ακαδημαϊκοί και μαζί με το ολοκληρωμένο project ήθελαν μια εξάτομη ανάλυση της επίδρασης του UI στην παραγωγικότητα του προσωπικού συσχετισμένη με πολιτισμικές αλληλεπιδράσεις καθώς και με τα επίπεδα διασποράς μικροσωματιδίων στην ατμόσφαιρα. Μπήκαμε μέσα λόγω του κόστους της συνεργαζόμενης επιστημονικής ομάδας…

ΔΤΦ: Ναι, το θυμάμαι. Τελος πάντων, νομίζω οτι καλό θα του κάνει να ασχοληθεί με κάτι πιό κοντά στον πραγματικό κόσμο.

Και έτσι ο Ζαχαρίας πηγαίνει, αισιόδοξος όπως πάντα, τουλάχιστον μέχρι το τέλος της παρούσας πρότασης, για να ενημερώσει τον Ψηλομύτη για τη νέα του ανάθεση. Με μεγάλη του έκπληξη ανακαλύπτει ότι το γραφείο του Ψηλομύτη είναι άδειο.

Στη θέση του Ψηλομύτη βρίσκεται, επί του παρόντος, το βοηθητικό γραφείο της Τούλας, Junior Project Manager, Fashion Icon, Amateur MVC Developer και αναστατώτριας εργασιακών χώρων (λόγω των εξόχως προκλητικών της αμφιέσεων, η οποία όμως ισχυρίζεται ότι κάθε άλλο παρά προκλητικές είναι - για του λόγου το αληθές σήμερα φοράει ένα απλό, συντηρητικό, καθημερινό business casual  σετάκι από οχτάποντες μαύρες δερμάτινες μπότες μέχρι το γόνατο, φούστα που έχει νοιώσει στο πετσί της την έννοια “περικοπές”, και μαύρο tanktop που πολύ εύκολα θα μπορούσε κανείς για 1 εκατοστό έλλειψης υφάσματος ακόμα να το χαρακτηρίσει σουτιέν.

Όσο για το τελευταίο, φυσικά ανύπαρκτο. Η Τούλα θεωρεί ότι τέτοια πράγματα είναι περιττά, γιατί ενώ υποτίθεται οτι στηρίζουν στην περίπτωσή της απλά στηρίζονται σε αυτό που υποτίθεται οτι στηρίζουν.

Ο Ζαχαρίας, όπως είναι φυσικό, έχει πάθει πλέον ανοσία.

ΔΤΦ: Τούλα, πού πήγε ο Ψηλομύτης;

ΤΟΥ: Α, δεν το έμαθες; Τον έχουμε μετακομίσει εδώ και κανα μήνα τώρα.

ΔΤΦ: Γιατί; 

ΤΟΥ: Κοίταξε, Ζαχαρία, θυμάσαι που του είπες να πάρει καλύτερα ακουστικά γιατί άκουγε πολύ δυνατά Amberian Morbid Black Zombie Nightmares και ενοχλούσε τους συναδέλφους;

ΔΤΦ: Ναι, το θυμάμαι. Για την ακρίβεια μετά τις πρώτες δυο ασθένειες λόγω νευρικού κλονισμού σε συνδυασμό με κατάγματα από επαναλαμβανόμενο βίαιο χτύπημα κεφαλιού στην οθόνη, νομίζω ότι έγινε οριακά αντιληπτό οτι η μουσική του ενοχλούσε λίγο, ακόμα και αυτό το λίγο που ξέφευγε από τα ακουστικά του.

ΤΟΥ: “Αυτό το λίγο” ήταν 190 dB. 

ΔΤΦ: Ναι, τέλος πάντων. Και τελικά δεν πήρε καινούρια ακουστικά;

ΤΟΥ: Ναι, πήρε. Και ήταν τόσο καλά που τον απόκοπταν από το εργασιακό του περιβάλλον τόσο πολύ που δεν αντιλαμβανόταν οτι μια στις δύο φορές είχε τα ηχεία ανοικτά στο 100%.

ΔΤΦ: Ωχ.

ΤΟΥ: Αποτρέψαμε τουλάχιστον τρεις αυτοκτονίες και πιθανότατα μια βίαια μαζική δολοφονία μετακινώντας τη θέση εργασίας του.

ΔΤΦ: Και πού τον έχετε τώρα;

ΤΟΥ: Διαμορφώσαμε ειδικά τον αποθηκευτικό χώρο για τις σκούπες. Ξέρεις, αυγοθήκες στους τοίχους, μόνωση στην πόρτα και τέτοια.

ΔΤΦ: Α, γι’αυτό όποτε περνάω από εκεί ακούω φασαρία. Και νόμιζα οτι είχατε βάλει καμία περίεργη γεννήτρια εκεί μεσα…

Μετά από αυτή την σύντομη επεξήγηση, ο Ζαχαρίας κατευθύνεται προς τον αποθηκευτικό χώρο για τις σκούπες προκειμένου να ενημερώσει τον Ψηλομύτη Μεμαστερ για το νέο έργο που θα αναλάβει. Ανοίγει την πόρτα, και…

AAAARGHHHHDEATHMAYHEMGRRAWAGWWWLLLBLAARGHKILLALLENEMIESWITHAFORKSTABTHEMONTHENOSEEATTHEWAXFROMTHEIREARSBWAARRGHHHDEEEEATHHH

Μετά από μια σύντομη αφαίρεση πριζών από τον τοίχο, κλωτσήματος ηχείων στο πάτωμα, αφαίρεσης σκουπών από το κεφάλι του Ψηλομύτη και 5-6 ελαφρών χαστουκιών για ομαλή επαναφορά στην πραγματικότητα, ο Ψηλομύτης είναι όλος (κόκκινα) αυτιά.

ΔΤΦ: Ψηλομύτη, θα αναλάβεις το εταιρικό portal της YouTravelButYourBagsStayHereUnlessYouPayMore ΑΕ.

ΨΜΜ: Α, έξοχα! Είχα κουραστεί να αναλύω συσχετίσεις μεταξύ πολυπλοκότητας LINQ Queries και μείωσης του πληθυσμού των Ιαγουάρων λόγω παγκόσμιας υπερθέρμανσης. Ναι, υπάρχει συσχέτιση Ζαχαρία. Ήξερες ότι…

ΔΤΦ: Οχι. Δεν ήξερα και θέλω να παραμείνει έτσι. Λοιπον, σου έχω στείλει τις προδιαγραφές και όλα τα σχετικά αρχεία, ξεκίνα με το πάσο σου. Αν και λογικά είναι υπόθεση μερικών ημερών, θα σου δώσω δυο εβδομάδες μια και είναι η πρώτη σου φορά.

ΨΜΜ: Μην ανησυχείς Ζαχαρία! Θα ανταποκριθώ επάξια στη νέα μου αυτή αποστολή! Στο άπειρο κι ακόμα παραπέρα!

ΔΤΦ: Σε δυο εβδομάδες, χωρίς καθόλου παραπέρα!

Και οι δυο εβδομάδες περνάνε. 

Σαν το νερό που κυλάει στον ποταμό στο δρόμο της φυσικής του ένωσης με τον ωκεανό.

Σαν το σύννεφο που τρέχει στον ουρανό αδημονώντας να συναντηθεί με τους φίλους του για να γίνουν βροχή και να επιστρέψουν στη μητέρα γη.

Σαν τον άνεμο που κινεί τα κλαδιά των δέντρων και χάνεται πέρα από τα βουνά.

Σαν να το παράκανα με τις παρομοιώσεις.

Και δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από τον Ψηλομύτη.

Και ο Ζαχαρίας ανησυχεί.

Και ανησυχεί.

Και ανησυχεί.

Και ο Ζαχαρίας αποφασίζει να επισκεφθεί τον Ψηλομύτη στο ειδικά διαμορφωμένο development room του για να ενημερωθεί σχετικά με την πρόοδο του έργου.

Και πηγαίνει προς τα εκεί.

Και σταματάει για ένα μικρό τετράωρο προκειμένου να ρίξει μια γρήγορη ματιά στο νέο business casual ντύσιμο της Τούλας που περιλαμβάνει δωδεκάποντα. Κόκκινα. Και κάτι άλλο που είναι πολύ μικρό σε μέγεθος για να καταφέρει να το θυμάται.

Και ανοίγει, επιτέλους την πόρτα.

Και οι νυχτερίδες, τρομαγμένες, πετούν με απόγνωση προς πάσα κατεύθυνση. Αν και έχει βάλει τα χέρια του στο πρόσωπό του προκειμένου να προφυλαχθεί, ο Ζαχαρίας προλαβαίνει να δει κάτι με πολλά πόδια, ορισμένα εκ των οποίων έχουν δαγκάνες, να τρέχει μανιασμένα προς την έξοδο. Θα ορκιζόταν, δε, οτι τον έβρισε σε κάποια εξωτική γλώσσα.

Το ημίφως είναι έντονο εκεί μέσα, αν θα μπορούσε κανείς να αποδώσει τέτοια ιδιότητα στο ημίφως. Η μυρωδιά χαλασμένων λαχανικών το ίδιο. Ο Ζαχαρίας αντιλαμβάνεται ότι η τελευταία επαφή του Ψηλομύτη με οποιαδήποτε μορφή προσωπικής υγιεινής θα πρέπει πλέον να καταγραφεί στο ημερολόγιο της εταιρίας ως milestone. Από το βάθος ακούγονται μικρές άναρθρες κραυγές ανακατεμένες με χτυπήματα πλήκτρων.

ΔΤΦ: Ψηλομύτη;

ΨΜΜ (από το βάθος): Μπχμμρρφ;

ΔΤΦ: ΨΗΛΟΜΥΤΗ!

ΨΜΜ: Ααααα, γειά σου Ζαχαρία! Τι, εμ, μήνα έχουμε;

ΔΤΦ: Τον επόμενο! Τι γίνεται εδώ;

ΨΜΜ: Έχω να σου πω οτι το project που μου έδωσες ήταν πολύ ενδιαφέρον! Να, στα τελειώματα είμαι.

ΔΤΦ: Ναι, η αλήθεια είναι οτι δεν είχα καμία ενημέρωση και ανησύχησα. Μπορείς να μου δείξεις τι έχεις φτιάξει;

ΨΜΜ: Ναι, φυσικά. (Ταπ)

ΔΤΦ (με στόμα ορθάνοιχτο και μάτια τόσο γουρλωμένα όσο ενός δυσκοίλιου που μόλις κατάπιε καθαρτικό): ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΟ;

ΨΜΜ: Η home page του site.

ΔΤΦ: Μα αυτό είναι απλά ένα Lorem Ipsum κείμενο!

ΨΜΜ: Ναι, αλλά…

ΔΤΦ: Με Times New Roman!

ΨΜΜ: Ομως…

ΔΤΦ: Σε λευκό φόντο!

ΨΜΜ: Ναιαιαιαι, αλλά αυτό είναι ασήμαντο. Το σημαντικό είναι ότι…

ΔΤΦ: Τι ασημαντο, Ψηλομύτη, ο πελάτης περιμένει το site!

ΨΜΜ: Κουταμάρες. Εδώ έχουμε κοσμογονία! Δημιουργία! Τέχνη! Πρωτοπορία!

ΔΤΦ: Δηλαδή;

ΨΜΜ: Θυμάσαι που μου είπες ότι στην πρώτη σελίδα πρέπει να έχει ένα slider να αλλάζει εικόνες και να είναι configurable ως προς το διάστημα αλλαγής;

ΔΤΦ: Ναι.

ΨΜΜ: Ε, ψάχνοντας για κάποιο JQuery plugin που να κάνει αυτή τη δουλειά ανακάλυψα ότι κανένα δεν την έκανε όπως θα ήθελα. Μετά από αρκετή έρευνα κατάλαβα ότι δεν ήταν τα plugins το πρόβλημα, αλλά το ίδιο το JQuery. Ετσι, αποφάσισα να γράψω το δικό μου framework.

ΔΤΦ: ΤΙ;

ΨΜΜ: Το ονόμασα ΨQuery. Ξερεις, από το Ψ για Ψηλομύτης και το…

ΔΤΦ: Το κατάλαβα αυτό! Αλλά ΤΙ; ΠΩΣ; ΓΙΑΤΙ;

ΨΜΜ: Κάτσε, έχω κι άλλα. Κατάλαβα, στη συνέχεια, ότι η Javascript με περιόριζε σαν γλώσσα. Ξέρεις, interpreted, untyped και όλα αυτά. Και η Typescript δεν με ικανοποιούσε. Έτσι, άρχισα να φτιάχνω τη δική μου γλώσσα, την ΨηλοScript.

ΔΤΦ: Μα…

ΨΜΜ: Ξέρω, ξέρω τι θα πεις. Οτι δεν υπάρχει browser που να την υποστηρίζει. Ε, έφτιαξα ένα δικό μου, τον Ψίντερνετ Explorer. Ιδού!

ΔΤΦ: Μπρφλκγκρ…

ΨΜΜ: Έκπληκτος, ε; Μιλάμε για state of the art κατάσταση. Υποστηρίζει και Ψttp.

ΔΤΦ: Ψτι;

ΨΜΜ: Ψttp: Ψηλομύτης text transfer protocol. Το http δεν ήταν αρκετά γρήγορο.

ΔΤΦ: Ψηλομύτη, νομίζω οτι…

ΨΜΜ: Ναι, και εμένα μου πέρασε από το μυαλό ότι τα σύγχρονα λειτουργικά συστήματα δεν επαρκούν για να εκτελέσουν αποτελεσματικά όλο αυτό το εκπληκτικό δημιούργημα, οπότε ξεκίνησα να γράφω το δικό μου, το Ψinux. Φυσικά, πάει πακέτο με server-side γλώσσα προγραμματισμού Ψerl, και database engine τον ΨQL Server.

ΔΤΦ: ...και αυτά έκανες δύο εβδομάδες τώρα;

ΨΜΜ: Ναι, εκπληκτικό δεν είναι;

ΔΤΦ: Κατσε, να το σκεφτώ. Σου παράγγειλα ένα site το οποίο αυτή τη στιγμή είναι ένα lorem ipsum κείμενο σε Times New Roman σε λευκή σελίδα, το οποιό για να τρέξει απαιτεί ΨηλοScript με ΨQuery σε Ψίντερνετ Explorer; ΠΕΡΙΜΕΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΤΟΥ SITE ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΓΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΟΥΝ ΜΙΑ ΣΕΛΙΔΑ; ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ ΝΑ ΕΧΕΙ ΑΛΛΑ ΤΟΣΑ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΤΡΕΞΕΙ;

ΨΜΜ: Φυσικά, αν και όλα αυτά είναι γραμμένα μόνο για Ψinux. Οπότε λογικά αυτοί που θέλουν να δουν το site πρέπει πρώτα να εγκαταστήσουν το Ψinux. Η server κατάσταση, ωστόσο, δεν είναι τόσο περίπλοκη. Το Ψinux βλέπεις περιέχει προεγκατεστημένη την Ψerl…

ΔΤΦ: Και το site; ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΑΣΧΟΛΗΘΗΚΕΣ ΚΑΘΟΛΟΥ ΜΕ ΤΟ ΙΔΙΟ ΤΟ SITE;

ΨΜΜ: Αμάν βρε Ζαχαρία, δυο χέρια έχω! Πότε να προλάβω να ασχοληθώ και με το site;

ΔΤΦ:

Ο Ζαχαρίας κατευθύνεται απεγνωσμένα προς το γραφείο της Τούλας σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει την κατάσταση.

ΔΤΦ: Τούλα, έχεις καιρό να γράψεις κώδικα, έτσι;

ΤΟΥ: Ναι, και μου λείπει βρε Ζούλη...

(Αν δεν το θυμάστε, έτσι αποκαλεί η Τούλα τον Ζαχαρία εδώ και αρκετό καιρό. Η Τούλα έχει μια μανία να χρησιμοποιεί υποκοριστικά για τα πάντα. Ετσι το query γίνεται “querάκι”, η database γίνεται “βασούλα”, το deadline “προθεσμιούλα”, και το φόρεμα “φορεματάκι” - ουπς, το τελευταίο ίσως και να μην είναι υποκοριστικό).

ΔΤΦ: Έχουμε μια άμεση ανάγκη να τελειώσουμε ένα site για ένα πελάτη αύριο το πολύ. Βάλε τα δυνατά σου να φτιάξεις ο,τι μπορείς.

ΤΟΥ: Μα μέχρι αύριο δεν θα καταφέρω να γράψω αρκετά πράγματα στο notepad…

ΔΤΦ: Βάλε τα δυνατά σου. Θα πρέπει να πας να του το παρουσιάσεις ΑΥΤΟΠΡΟΣΩΠΩΣ και να καταφέρεις να πάρεις και μια παράταση. 

ΤΟΥ: Ξεκινάω αμέσως! Εεεε…..τι κουμπί πατάω για να βγει το notepad;

Την επόμενη μέρα η Τούλα ξεκίνησε για τον πελάτη με αυστηρή business αμφίεση που περιελάμβανε δερμάτινο κολλητό παντελόνι, δερμάτινο κολλητό τζάκετ και δερμάτινες μπότες. Ολα κόκκινα. Α, και ένα site που αποτελείτο από τρείς ολόκληρες σελίδες lorem ipsum σε λευκό φόντο με Times New Roman. Και το λογότυπο του πελάτη κάπου στη μέση, θολό και σε λάθος διάσταση. Και ένα link που δεν οδηγούσε πουθενά.

Ο πελάτης, περιέργως, συμφώνησε να δώσει μια παράταση μιας εβδομάδας καθώς επίσης και να μην μηνύσει την Τρία Κιλά Κώδικα Α.Ε. για απόπειρα καταστροφής του Internet, καθώς ο Ψηλομύτης, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να διασώσει το κύρος του, είχε στείλει στον πελάτη το προηγούμενο βράδυ μια λεπτομερή περιγραφή όλων των δημιουργιών του.

Ο Ζαχαρίας ολοκλήρωσε το site μόνος του, ενώ στον Ψηλομύτη Μεμάστερ ανατέθηκε προσωρινά το σημαντικό καθήκον του garbage collection - του κυριολεκτικού, ώστε να μείνουν τα χέρια του μακριά από πληκτρολόγιο για όσο πιό μεγάλο χρονικό διάστημα είναι εφικτό. Περιττό να σας πούμε οτι τα γραφεία της Τρία Κιλά Κώδικα Α.Ε. έχουν πνιγεί από το σκουπιδομάνι μια και ο Ψηλομύτης αδυνατεί να ξεχωρίσει τι είναι σκουπίδι και τι χρήσιμο αντικείμενο (το ότι βρίσκεται πεταμένο στον κάδο και βρωμάει ΔΕΝ αποτελεί για αυτόν κάποιο hint) ενώ παράλληλα ξοδεύει μεγάλο μέρος της ημέρας του προκειμένου να βελτιστοποιήσει έναν  αλγόριθμο χειροκίνητης συλλογής απορριμάτων.

Παρ’όλα αυτά, συμφωνήθηκε να μην απολυθεί μια και του παρουσίασαν αυτό το νέο καθήκον ως σημαντική hands-on, real-life εκπαίδευση, την οποία για να παρακολουθήσει θα έπρεπε να παρακρατηθεί μηνιαίως ένα σημαντικό τμήμα του μισθού του, περίπου ίσο με το μισθό του. Τον ετήσιο.

 

 

Σχόλια (9) -