Server Error Messages και τι πραγματικά σημαίνουν

0

 

Δεν μπορεί, κατά καιρούς όλοι έχετε δει αυτά τα σχεδόν μυστικιστικά μηνύματα που βγάζει "το Ιντερνέτ" όταν επιχειρείτε να δείτε μια σελίδα. Κάτι αριθμοί και μετά ένα μήνυμα που υποτίθεται ότι εξηγεί τι σημαίνουν οι αριθμοί αλλά τελικά το μόνο που επιτυγχάνει είναι να σας στείλει στον ψυχίατρο μια ώρα γρηγορότερα. Ε, εδώ απομυθοποιούμε τα βασικότερα από αυτά τα μηνύματα ώστε να γνωρίζετε και εσείς αυτό που οι ειδικοί γνωρίζουν χρόνια τώρα. Το Ιντερνέτ (με τονο στο τελευταίο "ε") δεν θα έχει πια μυστικά για εσάς!

Error 404 Not Found

Η σελίδα που ζητάτε δεν βρέθηκε γιατί είστε προφανώς ηλίθιος και πληκτρολογείτε έχοντας γυρίσει το πληκτρολόγιο στα Ελληνικά και κοιτώντας τα πλήκτρα και όχι την οθόνη. Μάθετε τυφλό σύστημα και δοκιμάστε ξανά.

Αν δεν ισχύει το παραπάνω, τότε χτυπήσατε κάποιο link που υπήρχε δημοσιευμένο σε κάποιο ημιθανές ή βαλσαμωμένο blog και αφορούσε την πρώτη έκδοση του site μας που ήταν γραμμένη σε HTML συμβατή με Netscape 1.0 και έτρεχε σε Windows NT. Θα έπρεπε να σας έχουν κινήσει υποψίες τα flashing colors και τα animated low-res GIFs που πιθανότατα κατέκλυζαν την οθόνη αλλα πού να σκαμπάζετε από design.

Αν ρωτήσατε τον διπλανό σας αν “εχουμε Ιντερνέτ” (με τονο στο τελευταίο “ε”) τότε είστε διασταύρωση ηλίθιου με πληροφορικάγκουρα (που για μερικούς ακούγεται συνώνυμο, αλλά υπάρχουν λεπτές διαφορές).

Error 403 Forbidden

Χτυπήσου κάτω σαν χταπόδι, αλλά you shall not pass. Γιατι; Γιατί προφανώς δεν γουστάρουμε να βλέπεις τι έχει μέσα το folderάκι μας. Εμείς ψάχνουμε τα συρτάρια σου;

Error 500 Internal Server Error

Δεν μπορείτε να δείτε τη σελίδα αυτή τη στιγμή γιατί τα κάναμε μαντάρα αλλά δεν σας το λέμε για να μην μας κοροϊδεύετε. Δοκιμάστε κάποια άλλη σελίδα για να πάρετε ακριβώς το ίδιο σφάλμα. Αν επαναλάβετε παραπάνω από 10 φορές τη διαδικασία κατατάσσεστε στη συνωμοταξία των Χείριστερ.

Error 503 Service Unavailable

Είστε ένας από τους τρια δισεκατομμύρια εξακόσια εκατομμύρια τριανταπέντε χιλιάδες τετρακόσιους εξήντα τρεις περίεργους που μπήκαν στο site μας την ίδια στιγμή επειδή είμαστε φοβερά δημοφιλείς και όλοι θέλετε να δείτε τη νέα μας δημοσίευση για τις αλλεργίες του χελιδονόψαρου. Το ότι τρέχουμε το site σε shared hosting με 1GB μνήμης (συνολικά, μαζί με τα άλλα 634 sites που τρέχουν στον ίδιο server) καθώς και το ότι ειμαστε τόσο σουρωτήρι που μας κάνουν μαζικές επιθέσεις DDoS όλα τα bots του γνωστού σύμπαντος ειναι irrelevant. Εξάλλου, έχουμε προσλάβει έναν εξειδικευμένο καταστροφοτεχνικό να μας λύσει όλα μας τα προβλήματα εδώ και εικοσιδύο χρόνια. Σε περίπου εξι χιλιάδες χρόνια θα είμαστε οκ.

 

Το παρόν αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια (εντάξει, δεν προσπαθήσαμε και πολύ) του γράφοντος καθώς και των Κώστα Καράβολα, κιθαρίστα των Prejudice Reborn και PHP developer - όλοι έχουμε ελαττώματα - και του Λουκά, ΙΤ Professional και Γενικού Εμψυχωτή Δημοσιεύσεων Ζαχαρία, ο οποίος στον ελεύθερό του χρόνο που ειναι περισσότερος από τον δικό σου, μέσε κοινέ θνητέ, συνεισφέρει κατά ριπάς στην δημοσίευση εμπνευσμένων ρητών σε αυτό το side project της Τρία Κιλά Κώδικα.