Ζούν ανάμεσά μας #14: Ο Πεντελεπτάς

0

 

Ο χρόνος, όπως είναι γνωστό, είναι ένα υποκειμενικό σύστημα μέτρησης. Εμείς οι άνθρωποι έχουμε εφεύρει και υπακούμε σε ορισμένες συμβάσεις προκειμένου να μπορέσουμε να εκτιμήσουμε το διάστημα που χρειάζεται για να ολοκληρωθεί μια ενέργεια. Μετράμε το χρόνο σε δευτερόλεπα, λεπτά, ώρες και ούτω καθ’εξής.

Υπάρχει όμως ένα bug στο Matrix, και αυτό δεν είναι άλλο από τον Πεντελεπτά. Το ον αυτό διαθέτει μια εντελώς ξεχωριστή ιδιότητα, η οποία τον κάνει να ξεχωρίζει από το υπόλοιπο ανθρώπινο είδος. Κάθε του ενέργεια μετριέται αυστηρά και αποκλειστικά σε πεντάλεπτα, χωρίς υποδιαιρέσεις ή μεγαλύτερα μεγέθη. Για τον Πεντελεπτά δεν υπάρχουν ώρες, ημέρες, λεπτά ή δευτερόλεπτα. ΜΟΝΟ ΠΕΝΤΑΛΕΠΤΑ.

Ο Πεντελεπτάς είναι ένα είδος που συναντάται συχνά σε εταιρίες πληροφορικής. Η περίεργη αντίληψή του για το χρόνο συχνά δημιουργεί προστριβές με τα υπόλοιπα μέλη της ομάδας, τα οποία τυγχάνει να έχουν συμβατική αντίληψη του χρόνου. Ας δούμε μερικά χαρακτηριστικά παραδείγματα:

Ο project manager

Το πιό συχνά συναντώμενο είδος Πεντελεπτά είναι ο project manager. Ο Πεντελεπτάς PM αδυνατεί να κατανοήσει το γιατί μια εργασία μπορεί να πάρει ώρες ή και μέρες, όσο περίπλοκη και αν είναι. Χαρακτηριστική φράση: “Ελα μωρε, πέντε λεπτά θα σου πάρει” (αναφερόμενος στην ανάπτυξη εφαρμογής ελέγχου σιλό εκτόξευσης πυρηνικών κεφαλών).

Ο Πεντελεπτάς PM δεν ζητάει ποτέ εκτίμηση χρόνου. Για την ακρίβεια, έχει πλήρη συναίσθηση ότι ένα έργο μπορεί να απαιτεί 2 χρόνια για να ολοκληρωθεί, αλλά κάνει κάθε δυνατή προσπάθεια αναγωγής αυτού του χρόνου σε διαστήματα τα οποία μπορεί να κατανοήσει. Κατά μια έννοια, αυτή η πρακτική μπορεί να θεωρηθεί και agile. Αρκεί το breakdown των εργασιών σε πεντάλεπτα να μην αρχίζει με τις λέξεις “κατασκευή proprietary λειτουργικού συστήματος”. 

Ο developer

Ο Πεντελεπτάς developer είναι ο τρόπος της φύσης να εκδικηθεί. Κόντρα στη γενικότερη φύση των developers που συνήθως ζητούν περισσότερο χρόνο για να ολοκληρώσουν μια εργασία, ο Πεντελεπτάς developer έχει πάντοτε την ίδια απάντηση σε κάθε request:

“Σε πέντε λεπτά θα το έχεις”.

Ο Πεντελεπτάς developer έχει - στο μυαλό του - αποσυνδέσει τις έννοιες “πραγματικότητα” και “ποιότητα” από την εργασία του, με αποτέλεσμα να θεωρείται συνηθέστερα είτε παθολογικός ψεύτης είτε απλά άθλιος.

Για κάποιο περίεργο λόγο οι Πεντελεπτάδες developers σπανίζουν. Ισως είναι θέμα φυσικής επιλογής, μια και περιέργως πέφτουν συχνά θύματα βίαιου ξυλοδαρμού ή / και ατιμωτικής απόλυσης με αποτέλεσμα να αλλάζουν επάγγελμα και να γίνονται σουβλατζήδες ή κάτι άλλο του πενταλέπτου. 

Ο πελάτης

Εδώ έχουμε μια ιδιαίτερη κατηγορία. Ο Πεντελεπτάς πελάτης είναι κάτι σαν sleeper. Δεν αποκαλύπτει την ιδιότητά του (πολλές φορές ούτε ο ίδιος τη γνωρίζει) μέχρι να του δοθεί το κατάλληλο ερέθισμα. Το ερέθισμα αυτό τις περισσότερες φορές ονομάζεται “τιμολόγιο” και η αντίδρασή του είναι στερεοτυπικη:

“ΤΙ; Τόσα λεφτά για ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ δουλειά;”

Σχόλια (5) -