Ζουν ανάμεσά μας #11: Ο Τεχνορολογιοφονιάς

 

 

Ο σειριακός δολοφόνος των απανταχού τεχνολογικών ορολογιών, ή εν συντομία Τεχνορολογιοφονιάς, βγαίνει παγανιά συχνά και παίρνει παραμάζωμα όλους τους όρους πληροφορικής που δεν του “κολλάνε”, προσαρμόζοντάς τους στο προσωπικό του ιδίωμα. 

 

Και εντάξει, να είσαι πάνω των 60 κάτι πάει και έρχεται - δεν τα είχες και στο χωριό σου αυτά. Να είσαι όμως κάτω των 40 και να μιλάς για πράγματα που βρίσκονται καθημερινά στη ζωή σου σαν αιωνόβιος ναυαγός σε ερημονήσι που μετά τη διάσωσή του ανακάλυψε οτι το γάλα πλέον παστεριώνεται και δεν το πίνουμε από το βυζί της αγελάδας απευθείας, δεν συγχωρείται. 

 

Ο Τεχνορολογιοφονιάς έχει την τάση να τονίζει αρκετούς όρους στη λήγουσα. Ίσως το κάνει γιατί του φαίνονται πιό “Ελληνικοί” και σίγουρα το κάνει γιατί δεν γνωρίζει οτι, σε ορισμένες τουλάχιστον περιπτώσεις, υπάρχουν αντίστοιχοι Ελληνικοί όροι. 

 

Παραδείγματα: 

To Ιντερνέτ (ο τόνος στο “νέτ”): Μου χάλασε το Ιντερνέτ (να φωνάξουμε μάστορα).

Το λαπτόπ (ο τόνος στο “τοπ”): Το λαπτόπ μου κάνει θόρυβο (δεν είναι τίποτα, απλά ουρλιάζει “kill me now” στη γλώσσα του).

Το ντεσκτόπ (ο τόνος στο “τόπ”): Έχει γεμίσει το ντεσκτόπ μου εικονάκια (ναι, εικονάκια!)

 

Ο Τεχνορολογιοφονιάς όμως έχει και άλλα όπλα, πιό ισχυρά και με θανατηφόρα για το IQ των συνομιλητών του ισχύ. Ας δούμε μερικά παραδείγματα εξόντωσης:

 

“Μέσω Internet”. Η αγαπημένη του φράση. Σαν το γνωστό αναψυκτικό, πηγαίνει με όλα. Το περίεργο, βέβαια, είναι ότι εδώ η λέξη Internet χρησιμοποιείται με το σωστό τονισμό (ο τόνος στο “Ι”) αλλά φυσικά με τελείως λάθος τρόπο.  

 

Για παράδειγμα: 

“Άκουσα ότι ο ξάδελφος της Σούλας ψωνίζει παντελόνια ΜΕΣΩ INTERNET” (εγώ έχω έναν ξάδελφο που ψωνίζει παντελόνια μέσω καταστημάτων που πουλάνε παντελόνια).

“Ο Τάκης δουλεύει ΜΕΣΩ INTERNET” (ενώ σε αντίθετες περιπτώσεις δουλεύει μέσω δουλειάς, ας πούμε; Α, ξέχασα. Υπάρχουν και οι άνεργοι που δουλεύουν μέσω τίποτα).

 

“Το ιντερνέτ”. ΟΧΙ ως ονότητα, όχι! Στις προχωρημένες περιπτώσεις “το ιντερνέτ” είναι το εικονίδιο του browser που πατάμε (με καμμιά 30αρια κλικ για να είμαστε σίγουροι). Αυτό είναι, ναι. 

 

Παράδειγμα: “Κάτι πάτησα και δεν μου ανοίγει το ιντερνέτ (στο λαπτόπ)”. Ητοι, δεν ανοίγει το παράθυρο του browser. Και δεν “πάτησες” τίποτα, το μόνο που πατάς μέχρι τώρα είναι η υπομονή αυτού που σε ακούει.

 

“Μέσω κομπιούτερ”. Πάρτε τις παραπάνω φράσεις, προσθέστε καμμια 15αριά χρόνια τεχνολογικής άγνοιας, καμμια 10αριά χρόνια παθολογικής τεχνοφοβίας και απαγγείλτε τις πάλι, με βαθυστόχαστο ύφος. Ακούγεστε ηλίθιοι; Μάλλον.

 

“Μπες στο κομπιούτερ”. Κάποτε, τα πολύ παλιά τα χρόνια, οι άνθρωποι “έμπαιναν” σε ένα σύστημα γιατί αυτό ήταν μια απαιτητική διαδικασία που απαιτούσε ιδιαίτερες τεχνικές γνώσεις, αφοσίωση, έξαρση πιτυρίδας και μηδενικές πιθανότητες εύρεσης συντρόφου για τεκνοποίηση. Σήμερα, η φράση δεν έχει νόημα, πρώτον γιατί “κομπιούτερ” λες και το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασής σου,  και δεύτερον γιατί δεν υπάρχει κάπου να “μπεις”. Είσαι ήδη μέσα μια και το “λαπτόπ” σου είναι πάντα ανοιχτό και μονίμως συνδεδεμένο στο “Φεϊσμπούκ”.

 

“Μπλοκ”. Το blog. Στο μυαλό του είναι κάτι σαν το μπλοκ σημειώσεων, όπου οι “μπλόκερς” γράφουν τα απομνημονεύματά τους. Επίσης δεν έχει πληθυντικό, όπως κάθε εξελληνισμένος ξενικός όρος που σέβεται τον εαυτό του. Το μπλοκ, τα μπλοκ. Αλλά: Οι μπλόκερς. Κανείς δεν ξέρει γιατί.

 

“Το Γουίντοουζ”. Οχι, δεν είναι προσπάθεια ορθής απόδοσης του όρου, υπό την έννοια ότι είναι λειτουργικό σύστημα, είναι ένα, άρα ενικός. Οοοοχι.

 

Παράδειγμα: “Εγώ δεν το βάζω το Γουίντοουζ Εφτά. Εχω το Γουίντοουζ ΕξΠι και είμαι μια χαρά”.

Παράδειγμα 2: “Μου κόλλησε το Γουίντοουζ”. 

 

Υπό κατάλληλες συνθήκες, για να μην παρεξηγηθούμε, θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο Τεχνορολογιοφονιάς έχει δίκιο. Εξάλλου, αναφερόμαστε σε μία μονάδα του λογισμικού τη φορά, και δεδομένου ότι αποτελεί trademark δεν μπορούμε να το αλλάξουμε σε “Γουίντοου”. Ομως, είναι σίγουρο ότι δεν το κάνει συνειδητά. Το κάνει με την ίδια λογική της φράσης “βλέπω το Friends”. 

 

“Τα Λίνουξ”. Οι φιλόλογοι σηκώνουν τα χέρια ψηλά. Ναι, είναι ο ίδιος τύπος που χρησιμοποιεί ενικό για τα Windows.  

Παράδειγμα: “Θα έρθει σήμερα ο Κώστας να μου στήσει τα Λίνουξ, να πετάξω επιτέλους το Γουίντοουζ που με ταλαιπωρεί.

“Εσύ τα χρησιμοποιείς τα Λίνουξ;” (Ολα;;;)

 

“Το Γκούλ”. Χωρίς επεξήγηση.

 

“Το ονλάϊν”. Για κάποιο περίεργο λόγο, αυτό αποτελεί κατά 99% σήμα κατατεθέν ότι ο συνομιλητής σου εργάζεται σε κάποια δημόσια υπηρεσία. Αν τις επισκεπτόσουν τα τελευταία χρόνια, θα έχεις ακούσει συχνά τη φράση “έχει πέσει το ονλάϊν” - πιό συχνά από όσες φορές ουσιαστικά εξυπηρετήθηκες, τέλος πάντων. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει φιλότιμες προσπάθειες να αντικατασταθεί η φράση “έχει πέσει το ονλάϊν” με τη φράση “έχει πέσει το σύστημα”. Για ανέβασμα ούτε λόγος.

 

(Και μια φιλική συμμετοχή αναγνώστη που δημοσιεύθηκε στο Facebook:)

Το αντιβάριους. antivarius. ΑΝΤΙΒΑΡΙΟΥΣ.

Λεγεωνάριος που ο Οβελίξ του έριξε τέτοια μπουνιά όπου τον έστειλε στο βαθύ μέλλον. Κατά τη μεταφορά σε ταχύτητες ίσες με του φωτός, το σώμα του μετατράπηκε σε ηλεκτρόνια και επανήλθε στο παρόν ως πληροφορία. Από τότε τον συλλέγουν ο Νόρτον, ο Μακάφυ και ο Καρσπέρσκι και τον πουλάνε σε δισκάκια.

Σχόλια (34) -

Markos
Markos
25/5/2013 10:24:04 πμ #

Μετά από κάποια ηλικία είναι φυσιολογικό να πέφτει το "on line"...

Xain D' SleenA
Xain D' SleenA
25/5/2013 12:43:16 μμ #

Ξέχασες τον κένσορα. Βασικό.

Το  έχω ακούσει και μάλιστα από άνθρωπο που θεωρεί τον εαυτό του μηχανικό πληροφορικής (του κώλου προφανώς), αντί φυσικά για το ορθό κέρσορας (εκ του cursor) το οποίο έχει πλέον αντικατασταθεί από το ορθό "δείκτης".

Εάν ψάξει κανείς στο google τη λέξη κένσορας, θα εμφανιστούν πολλά τέτοια μαργαριτάρια.

Zaxarias
Zaxarias
25/5/2013 7:49:48 μμ #

Ω ναι! Οντως το ξέχασα!

Και όντως υπάρχει ακόμα γραμμένο έτσι (και σε επίσημα εγχειρίδια!)

Spymeonme
Spymeonme
30/5/2013 4:52:11 μμ #

Ας τηρήσουμε ενός λεπτού σιγή και για το μυθικό "Άντερ(ε)σκρολ". Πρόκειται για το γνωστό σε όσους έχουν έστω και Πλατωνική σχέση με το πληκτρολόγιο σύμβολο "_" (underscore), το οποίο ακούγεται σαν προσβολή σε διάλεκτο της Μέσης Γης. Παρατηρήστε, παρακαλώ, ότι το (ε) δύναται να είναι σιωπηλό, η δε εμφάνισή του είναι ευθέως ανάλογη του βαθμού ασχετοσύνης του εκφέροντος.

B.O.Dow
B.O.Dow
18/6/2013 2:58:15 μμ #

Τι Αντερσκρολ μου λες. Εμένα κάποιος μου το έλεγε "αντεργκράουντ", ο ίδιος που μιλούσε για κένσορες όπως λέει ο παραπάνω φίλος.

ivan
ivan
21/6/2013 9:23:36 πμ #

αυτό για τις υπηρεσίες ισχύει..αλλά το γκουλ τι ειναι?

Zaxarias
Zaxarias
21/6/2013 11:20:14 πμ #

Google αναγνωσμένο από μη γνώστη της Αγγλικής.

K
K
18/9/2013 12:11:57 πμ #

..ή "το γκούγκλι"..

Negma
Negma
30/8/2013 6:06:53 μμ #

Αν συγκρατούσα τους κατά καιρούς διαλόγους με τον δ/ντή μου όποτε με φωνάζει "να μου εξηγήσεις κάτι μ' αυτό το ρημάδι", θά 'χα βγάλει βιβλίο και θά 'χα γίνει πλούσια.

Δεν είναι που δεν ξέρει. Δεν είναι που δεν μαθαίνει ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΜΙΑ 10 χρόνια τώρα. Είναι που δεν το βάζει και κάτω! Κάθε, μα ΚΑΘΕ φορά, επιμένει "να μου το δείξεις να μάθω να το κάνω μόνος μου", αντί ν' αφήσει να το κάνω. ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΤΟ 'ΧΕΙ! Τα ίδια και τα ίδια εξηγώ μάταια κάθε λίγο και λιγάκι... Ανεπίδεκτος.

Ως ανταπόδοση για το γέλιο που έριξα, σας αφήνω ένα μικρό δείγμα, από διάλογό μας, όταν του έβαλαν Mozilla:

- Ποιό λες τώρα? Αυτό με την Αλεπού?
- Μάλιστα
- ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΤΑ ΜΕΪΛ ΜΟΥ ΠΟΥ ΠΗΓΑΝ??????
- Δεν έχει σχέση με Outlook, είναι "αυτό που μπαίνουμε στο ίντερνετ".
- Α, αντί για το Ε σα να λέμε!
- Ναι, μπράβο, αντί για το Ε...
- Και τά 'χει όλα όμως αυτό? Όλα όσα είχε το Ε?
- Όλα, όλα τά 'χει, τα ίδια έχουν...
- Και το Γκουλ? Κι αυτό με τις ειδήσεις? Κι ένα που μού 'χες βρει κι έβλεπα τις ισοτιμίες?
- Ναι, ναι, μέσα τά 'χει όλα, είναι πλήρες...
- Μάλιστα... και δε μου λες... τι 'ν' αυτό το Άουτλουτ που πες πριν? Άλλο μου βάλατε και για τα μέιλ?!?
- Όχι, πάλι αυτό με το "φακελάκι" θα πατάτε.
- ΟΚ... Δε μου βάζεις και το "αλεπουδάκι" δίπλα στο "φακελάκι", εκεί σ' αυτά κάτω που τα πατάς μόνο μία?

George
George
19/1/2018 12:30:17 μμ #

Στην ίδια εταιρεία δουλεύαμε;

Alex
Alex
19/9/2013 3:40:49 μμ #

Και μια και μιλαμε για αυτα, θα μου λυσει καποιος την απορια απο που κολησε το at sign να το λεvε στα ελληνικα "παπακι"? Δηλαδη τι σχεση εχει το @ με ενα παπακι? WTF?

George
George
19/1/2018 12:31:51 μμ #

Στη Ρωσία το λένε "σκυλάκι"... μάλλον επειδή έχει την ουρά. Το "παπάκι" τώρα... δεν ξέρω. Ξέρει κανείς;

Giannis K
Giannis K
7/11/2013 3:49:44 μμ #

T άκουσα πρόσφατα. Μισό λέπτό να κάνω μινιμάους της οθόνη

Tinsel
Tinsel
29/12/2013 2:24:06 μμ #

ντραγκ εντ ντρολ, κατεβάζω ταινίες απ' το πίρατμπε, να μια ιστιοσελίδα, πιπισί με εικονίτσες. επίσης χτες με πληροφόρησαν οτι στη δουλειά έχουμε διαδικτυακό ίντερνετ (???) και για να μην του "κλέψουν χάκερς το ιμέηλ", ένας άλλος συνάδελφος αρνείται πεισματικά να βάλει είτε outlook είτε να αποθηκεύσει καπου το λινκ για το εταιρικό email, και κάθε φορά το ψάχνει (αργά, όπως πετούν οι γκαστρωμένες μπεκάτσες) μέσω google.

Serenity
Serenity
25/7/2014 10:43:03 πμ #

Τι είναι το πιπισί μάστορα;

Tinsel
Tinsel
22/11/2014 4:42:44 μμ #

αρχείο powerpoint

Fiveco
Fiveco
24/1/2014 12:50:24 μμ #

Πρώτο ραντεβού με πελάτη, χωρίς να ξέρω τι ακριβώς θέλει:

Πελ.: Θέλω να μου κάνεις 'άλιγκρεϊτ' τη 'πλατυφόρμα' σε 'φλα'

Εγώ: Παρακαλώ;

Πελ.: Τι δεν κατάλαβες;

Το νόημα σας αφήνω να το βγάλετε μόνοι σας Smile

kafro
kafro
6/2/2014 4:38:46 μμ #

Alex stin Polwnia to lene "maimou" opote kai to papaki kalo einai Tong

Alex
Alex
28/7/2014 3:26:39 μμ #

Χμμ, ναι οταν το θετεις ετσι, το παπακι βγαζει απολυτο νοημα.

Gerasimos
Gerasimos
10/2/2014 3:35:56 μμ #

Γουορντπρές της Οτοματίκ.

Ιωσήφ
Ιωσήφ
25/7/2014 10:14:15 πμ #

"Και δε μου λες, η μετάβαση στη νέα πλατφόρμα του eshop, εξασφαλίζει ότι η αισθητική θα είναι ΑΚΡΙΒΩΣ η ίδια με αυτή που είχαμε φτιάξει προ πενταετίας;"

microsurfer
microsurfer
25/7/2014 10:34:24 πμ #

Ξεχασες τις "Ιστιοσελιδες" τωρα που ειναι και καλοκαιρακι.

Serenity
Serenity
25/7/2014 10:49:15 πμ #

-Πατάς Shift + 3
-Σι;
-....Ναι, ειναι στο πληκτρολόγιο σου
-Αααα! Το σουίφτ!

-Τι είναι τα σκρινσοου;

Το σλάιτ, το λινγκ(γραμμένο έτσι ακριβώς),άνοιξε μου ένα αντμιν, το σιτε.

Thrasher
Thrasher
25/7/2014 11:21:39 πμ #

Έχω ακούσει να αναφέρουν το pc, ως κοντούπτερ.

Βαλάντης
Βαλάντης
25/7/2014 4:46:29 μμ #

Φανταστείτε το responsive να προφέρεται από νεανία ετών 60, κάτοικο χωριού καρδίτσας -χωρίς να έχω τπτ με τους κατοικους της καρδίτσας -

Απόλαυσιιιιηη

George
George
19/1/2018 12:36:24 μμ #

Ναβικατσιόν

Από πραγματική αγγελία πώλησης αυτοκινήτου από Καρδίτσα.

Ex-developer
Ex-developer
28/7/2014 6:54:50 πμ #

Εχω και αλλα: "γκενσορας", "κοτρο πανε", "εκανα μινι μαους το γουιντοου"

Zaxarias
Zaxarias
28/7/2014 12:24:14 μμ #

"Κοτρο πανε".
ΚΟΤΡΟ ΠΑΝΕ.

Αυτό δεν το είχα ξανακούσει. Πανε, κι όταν φτάσεις πάρε μας!

Alex
Alex
28/7/2014 3:25:28 μμ #

Συγνωμη, τι υποτιθεται πως ειναι το "κοτρο πανε" ??

fiveco
fiveco
28/7/2014 6:23:59 μμ #

Control Panel ήθελε να πει προφανώς αλλά δεν του βγήκε Smile

Danae
Danae
19/11/2014 10:34:13 πμ #

Από "γνώστη": Πήρα καινούριο λάπτομ!
Γελάω εδώ και 10 χρόνια που το άκουσα Smile

Dr. Format
Dr. Format
1/12/2014 2:20:08 μμ #

Μάστορες, σαν παλιοί μου φαίνεστε, αλλά ίσως κι όχι!

Το ΟΎΝΤΟ δεν το ξέρετε ???ΑΠ: (undo) γνωστόν από την εποχή του DOS ...

Thomas
Thomas
19/12/2014 1:24:14 μμ #

Πελάτης μου στέλνει mails σχετικά με το site που του φτιάχνουμε τον τελευταίο καιρό. Subject (όταν δεν είναι κενό): SIDE. Αϊ βγάλτε συμπεράσματα τώρα...

sic
sic
15/4/2015 8:49:18 πμ #

Αρχες 90s.. η γιαγια του φιλου μου ελεγε τις δισκετες της Amiga...  κασκετες...

Νέο σχόλιο

biuquote
  • Σχόλιο
  • Προεπισκόπηση
Loading

Πρόσφατα σχόλια

Comment RSS
 
 
 
Αν είστε developer, κλικ πάλι εκεί και δώστε το στον PM σας για να απολαύσετε μερικές εβδομάδες ηρεμίας :)

TeamworkPM