Φράσεις που ποτέ δεν θα ειπωθούν από τον Project Manager σας

0

 

 

Αναρωτιέστε τι δεν έχετε ακούσει ΠΟΤΕ να λέγεται από τον Project Manager σας; Ε, λοιπον, μαζέψαμε μετά από πολυετείς έρευνες τις Φράσεις Που Ποτέ Δεν Θα Ξεστομίσει Ένας Αληθινός Project Manager και σας τις παρουσιάζουμε με υπερηφάνεια.

Προσοχή: Αν έχει πέσει στην αντίληψή σας Project Manager ο οποίος να έχει υποπέσει σε ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω παραπτώματα, τότε ειδοποιήστε τις αρχές* χωρίς δισταγμό. Είτε η συμπεριφορά αυτή αποτελεί το πρώτο σημάδι κάποιας επικίνδυνης ψυχολογικής διαταραχής είτε ψεύδεται ως προς την ιδιότητά του, οπότε υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να δουλεύει για τους ανταγωνιστές σας.

*PMI Institute ή κάποιο αντίστοιχο φορέα που θα τον φέρει πάλι στον ίσιο δρόμο.

“Εκπληκτική υλοποίηση, πες μου πώς το έφτιαξες”

Ακόμα και αν ο Project Manager σας έχει παρελθόν developer, η ενασχόλησή του με το μαγικό κόσμο του management τον έχει αλλοτριώσει επαρκώς ώστε οι μνήμες της περιόδου αυτής να έχουν αποθηκευθεί σε σκοτεινές περιοχές του εγκεφάλου του από τις οποίες η ανάκληση απαιτεί ψυχοτροπικές ουσίες και παρέμβαση δύο mentalists. FACE IT. ΔΕΝ ΤΟΝ ΝΟΙΑΖΕΙ ΠΩΣ ΤΟ ΕΦΤΙΑΞΕΣ. Στην πραγματικότητα δεν τον νοιάζει ούτε καν αν δουλεύει, αρκεί ο πελάτης να πει οτι δουλεύει. 

“Ας διακινδυνεύσουμε το deadline, αρκεί να έχουμε ποιοτικό κώδικα”

Πολλαπλό “χα”. Με λυγμούς ενδιάμεσα. Στο μυαλό του Project Manager, η λέξη “Deadline” αποκτά αυτομάτως προτεραιότητα έναντι οποιουδήποτε άλλου ποιοτικού ή ποσοτικού χαρακτηριστικού, όπως “ποιότητα κώδικα”, “αριθμός developers”, “απαιτούμενες ανθρωποώρες”, “πιθανότητα βάρβαρης βιαιοπραγίας που περιλαμβάνει καφετιέρα και τουλάχιστον ένα κεφάλι” κλπ. Είναι χαραγμένο στο χάρτη των νοητικών του λειτουργιών, σαν τα τατουάζ στα μπράτσα του Ποπάϋ. Οποιαδήποτε προσπάθεια ανατροπής αυτής της προτεραιότητας οδηγεί σε απρόβλεπτες συνέπειες.

“Μην το λύσουμε τσάτρα-πάτρα αυτό το bug, να το διορθώσουμε μια και καλή”

Στις συναντήσεις των τοπικών οργανώσεων των Project Managers, που συνήθως γίνονται υπό το πέπλο απόλυτης μυστικότητας σε απομονωμένα και δυσπρόσιτα σημεία κάτω από τη γη, υπάρχει μια τελετή που οι ρίζες της χάνονται στα βάθη του χρόνου. Οι Project Managers που έχουν αποπειραθεί να εντάξουν ποιοτικά στοιχεία στο έργο τους υποδεικνύονται από ομάδα αδίστακτων κουκουλοφόρων, αλυσοδένονται και αναγκάζονται δια της βίας να επαναλάβουν 998 φορές το mantra:

“To bug όπως και αν λυθεί, 

δεν με νοιάζει επ’ ουδενί. 

Ο πελάτης να χαρεί 

κι η εφαρμογή ας καεί”.

Με ταυτόχρονες επικλήσεις και ικεσίες από το σύνολο των παρευρισκομένων στο Αγαλμα του Υπέρτατου Gantt Chart, το οποίο λατρεύεται ως θεϊκή οντότητα.

Στη συνέχεια ακολουθεί πάρτυ με catering και καναπεδάκια με γαρίδα.

“Θα το κάνω εγώ αυτό”

Κυκλοφορεί ένας αρχαίος μύθος που λέει ότι κάθε φορά που ένας Project Manager ξεστομίζει αυτή τη φράση, σε κάποια άλλη χωροχρονική διάσταση θανατώνονται με βασανιστικό τρόπο εξήντα Μπρλουργκξζανς. Επειδή κανένας Project Manager δεν γνωρίζει επακριβώς τι είναι τα Μπρλουργκξζανς, εικάζεται ότι αποφεύγουν να προκαλέσουν την τύχη τους. 

“Ξέρω οτι είναι δύσκολο αυτό που ζητάω, κάνε όμως μια προσπάθεια για να ξεμπλέξουμε”

Η μόνη περίπτωση να ξεστομιστεί το παραπάνω είναι ο Project Manager σας να έχει ολοκληρώσει θεατρικές σπουδές στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών, πράγμα το οποίο θα έχετε ήδη υποψιαστεί από το γεγονός ότι όταν πλησιάζουν τα deadlines αυτομαστιγώνεται, βγάζει σπαρακτικές κραυγές γονυπετής και, σε πιό μοντέρνες εκδοχές, παίζει δακρύβρεχτες μπαλάντες σε μια ξεκούρδιστη κιθάρα. 

Ο PROJECT MANAGER ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΚΑΙ ΤΙ ΕΥΚΟΛΟ. 

Για τον απλούστατο λόγο ότι όλα είναι εύκολα, και όλα πρέπει να γίνουν αμέσως. 

Για τον ίδιο λόγο, ποτέ δεν πρόκειται να σας ζητήσει να “κάνετε μια προσπάθεια”. Είναι αυτονόητο ότι θα θυσιάσετε την οικογενειακή σας ζωή, τις κοινωνικές σας δραστηριότητες, την υγεια σας και τη σωματική σας ακεραιότητα προκειμένου να αναζητήσετε το bug ανάμεσα σε 168000 γραμμές κώδικα ASP Classic που βρίσκονται όλες σε μια function χρησιμοποιώντας notepad και δουλεύοντας σε οθόνη CRT 14 ιντσών.

“Ο πελάτης δεν ξέρει τι θέλει”

Εκτός από τη θεότητα του Gantt Chart, Ο ΠΕΛΑΤΗΣ αποτελεί άλλη μια θεότητα στη μυστική θρησκεία των Project Managers. Ως εκ τούτου, η συγκεκριμένη πρόταση αποτελεί υπό κανονικές συνθήκες χείριστη ύβρι. Ο Project Manager σας, εκ του πονηρού σκεπτόμενος, και προκειμένου να φανεί ότι είναι με το μέρος σας, ενδέχεται απο καιρού εις καιρόν να αναφέρει (συνήθως μέσα από τα δόντια του) την ανωτέρω φράση, όμως ΜΗΝ ΠΕΣΕΤΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ. Ο,τι και να σας πει, ο πελάτης είναι τόσο εξυψωμένος στα μάτια του, ώστε για τον Project Manager να έχει πάντα δίκιο, ακόμα και αν ζητάει να φτιαχτεί μια φόρμα με λευκά κουμπιά, πεδία και labels σε λευκό φόντο, χωρίς δρομέα. ΝΑΙ, έχει δίκιο ακόμα και αν ζητάει να γίνει μια Access Database distributed και να υποστηρίζει real-time replication. Είναι μια κακόβουλη προσπάθεια του Project Manager να σας πλησιάσει για να αδυνατίσει τις άμυνές σας, και θα πρέπει να την εκλάβετε ως τέτοια.

“Μπράβο!”

Στον πλανήτη των Project Managers, η λέξη αυτή αποτελεί το Μυστικό Κωδικό Αυτοκαταστροφής. Όποιος Project Manager την αναφέρει, έστω και σε παραλλαγή, αυτοαναφλέγεται και στη θέση του μένει μια μερίδα γύρος κοτόπουλο με πατάτες, υπερβολικά όμως αλατισμένος για να καταναλωθεί.

Τώρα ξέρετε, δεν είναι οτι δεν θέλουν, απλά δεν μπορούν!

 

Σχόλια (11) -