Διάσημες φράσεις #6: "Εσύ αποφασίζεις"

0

Ωχ ωχ.

Φημίζομαι για το οτι συνήθως παίρνω το μέρος του απλού εργαζόμενου – developer, η αλήθεια όμως είναι οτι η συγκεκριμένη φράση έρχεται σε ΔΥΟ παραλλαγές. Να είστε καλοί μαζί μου μετά το πέρας της ανάγνωσης του παροντος.

Παραλλαγή 1: Από προϊστάμενο προς υφιστάμενο

Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους ενδέχεται οι λέξεις αυτές να εκστομιστούν από τον προϊστάμενό σας. Αφήνουμε στην άκρη το ενδεχόμενο άδολης και ειλικρινούς πρόθεσης να σας παραχωρήσει το προνόμιο της απόφασης, υποδηλώνοντας με αυτόν τον τρόπο ότι σας εμπιστεύεται ολοκληρωτικά, μια και τα μέλη που απαρτίζουν τη συγκεκριμένη ομάδα προϊσταμένων μπορούν να μετρηθούν στα δάχτυλα του ενός χεριού – συγκεκριμένα του χεριού που εμφανίζεται στο blog του Mikeius (δεν δίνω λινκ, ψάχτε τον να έχει και σασπένς) – και μιλάω για αυτά που ΦΑΙΝΟΝΤΑΙ.

Παμε λοιπον να δούμε τις υπόλοιπες κατηγορίες εκστομισμών.

"Αφήνω την απόφαση σε σένα"...

- ...ωστε να πάρω τις δάφνες αμα πετύχεις και να ρίξω την ευθύνη σε σένα αν αποτύχεις, καταριώντας τη «μία και μοναδική φορά» που σε εμπιστεύτηκα. Σε περίπτωση αποτυχίας, το οτι ήταν δική σου η απόφαση θα κοινοποιηθεί στον πρόεδρο, τον αντιπρόεδρο, τον οικονομικό διευθυντή, τον πελάτη, τον πελάτη του πελάτη, το σουβλατζίδικο της γειτονιάς σου και σε όποιον σε κάνει follow στο twitter. Σε περίπτωση επιτυχίας, θα είναι το «μικρό μας μυστικό».

- ...για να έχεις την ψευδαίσθηση της ανεξαρτησίας, μια και στην πραγματικότητα εγώ έχω ΗΔΗ αποφασίσει και θα απορρίψω πάραυτα τυχόν απόφασή σου που δεν συμβαδίζει με τη δική μου, φέρνοντας ηλίθιες δικαιολογίες του στυλ «μα δεν μπορούμε να βάλουμε jquery εδώ για να μειώσουμε το κόστος, έχουμε ήδη αγοράσει components από την ExtremelyComplicated Ltd. που πρέπει να αξιοποιήσουμε επιτέλους – χρειάζονται μόνο 14 ώρες σεμιναρίων για το API κάθε ενός (αγοράσαμε 180) και είμαστε έτοιμοι να κάνουμε show/hide περιοχές της σελίδας μας γρήγορα και εύκολα».

- ...γιατί ο,τι απόφαση και να πάρεις είναι αδιάφορο. Θα μπούμε μέσα ούτως η άλλως μια και έχω κάνει ΤΗΝ άθλια συμφωνία με τον πελάτη, οπότε ας σου τονώσω λίγο το ego σου. Εξάλλου, αν είναι δική σου η απόφαση θα κάνεις τα πάντα για να την υποστηρίξεις, οπότε έχουμε μια ελπίδα να μειώσουμε τη χασούρα λόγω των πρόθυμων υπερωριών σου.

Παραλλαγή 2: Από υφιστάμενο προς προϊστάμενο

Ισχύουν περίπου τα ίδια σχετικά με τις ειλικρινείς προθέσεις, οπότε εξαιρούμε τον μονοψήφιο αριθμό υφισταμένων που ενδεχομένως θαυμάζουν και εμπιστεύονται απόλυτα τον προϊστάμενό τους – καθώς και αυτούς τους καταπληκτικούς τύπους κάτι ατομικών επιχειρήσεων που βλέπουν τον προϊστάμενό τους κοιτώντας στον καθρέφτη (και όλο παραπονιούνται για το chain of command προσπαθώντας να ξορκίσουν από πάνω τους το κακό).

Αλλοι υποψήφιοι λοιπόν είναι οι παρακάτω: 

"Η απόφαση είναι δική σου"...

- ...γιατί εγώ δεν πληρώνομαι τόσα ωστε να παίρνω αποφάσεις. Θα υλοποιήσω οποιαδήποτε ηλίθια ιδέα σου, όσο πιο ηλίθια τόσο το καλύτερο. Μετά θα μπορώ να σε κατηγορήσω άμεσα σε περίπτωση αποτυχίας και να κρύψω έντεχνα το γεγονός ότι είμαι τόσο άχρηστος που δεν θα μπορούσα ούτε γαλλικό καφέ να φτιάξω χωρίς λεπτομερείς οδηγίες (με διαγράμματα), καθώς και το οτι όταν καλούμαι να κάνω εντελώς απλά πράγματα όπως το να διαλέξω το μεσημεριανό μου γεύμα από τον κατάλογο του delivery, έχω κάνει συνήθως την επιλογή μου την ώρα του βραδινού.

- ...γιατί αν τολμήσω εγώ να αποφασίσω θα με πιάσει αυτομάτως μεγαλοϊδεασμός, θα παραιτηθώ από το μαγαζί σου και θα ανοίξω το δικό μου, αφού προηγουμένως σου κλέψω όσους πελάτες μπορώ. Για το καλό σου το κάνω βρε κουτό.

- ...γιατί σε ΜΙΣΩ και θέλω να σε δω να σέρνεσαι στο πάτωμα εκλιπαρώντας τον οίκτο του ΔΣ μετά την παταγώδη αποτυχία που θα επιφέρει η απόφασή σου στο project - και μετά θα παραθέσω τη δική μου εκδοχή, θα πάρω προαγωγή και θα μου καθαρίζεις την οθόνη κάθε πρωι προκειμένου να αποσπάσεις την εύνοιά μου – φυσικά, μια και στόχος μου θα είναι να ενθαρρύνω την λήψη πρωτοβουλιών, θα σε αφήσω να αποφασίζεις ΕΣΥ αν θα χρησιμοποιήσεις το κόκκινο ή το πράσινο πανάκι.

Η συγκεκριμένη διάσημη φράση ενδέχεται να αποτελέσει πηγή για δημιουργικό διάλογο και εκδηλώσεις αμοιβαίας αγάπης μεταξύ προϊσταμένων και υφισταμένων, γι’αυτό μετρήστε μέχρι το 10 σκεπτόμενοι χαρούμενα προβατάκια με στολή αστροναύτη που κάνουν bungee jumping από τον πύργο του Eiffel πριν αφήσετε το πικρόχολό σας σχόλιο.

Φυσικά, μπορείτε και να μην μετρήσετε. Εσείς αποφασίζετε.

 

Σχόλια (8) -