ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 30: Οι μελλοντικοί Διευθυντές Πληροφορικής!

0

 

Η Τρία Κιλά Κώδικα Α.Ε. σήμερα είναι πιο πολυπληθής από ποτέ. Ο κ. Χοντρολεφτάς Υποσχετόπουλος αποφάσισε να δεχτεί η εταιρία σπουδαστές της σχολής Πολυμεσικής Εφαρμοσμένης Ηλεκτρονικής Τηλεπληροφορικής Εργασίας του Κέντρου Σπουδών "Τα e-βούρλα", για μια ημερήσια ξενάγηση στον χώρο του software development. Σε αντάλλαγμα, κέρδισε το δικαίωμα να παρευρίσκεται σε όλες τις συναντήσεις γονέων και κηδεμόνων της σχολής ώστε να ψαρεύει πλούσιους μπαμπάδες-πελάτες καθώς και δωρεάν μαθήματα Word για ένα έτος, προσφορά που φυσικά θα μεταφέρει στα στελέχη της εταιρίας του για να φανεί καλός και να γλυτώσει τα μπόνους που περιμένουν εναγωνίως εδώ και αμέτρητα χρονια.

Για την ξενάγηση όμως χρειάζεται και …θύμα. Μαντεύετε ποιος μπορεί να είναι; Ας κρυφοκοιτάξουμε J

ΔΤΦ: … οπως έλεγα λοιπόν, για την ανάπτυξη μιας εφαρμογής απαιτούνται πολλά στάδια. Το πρώτο στάδιο είναι η επαφή με τον πελάτη, κατά την οποία αποκαλύπτονται οι πρώτες απαιτήσεις και γίνεται μια εκτιμηση του όγκου αλλά και του χρονου που θα απαιτηθεί για την περάτωση της εργασίας. Η εκτίμηση…
ΦΟΙΤ1: (Έχοντας πάρει τρομοκρατημένη έκφραση μεσήλικης καθαρίστριας που της ζήτησαν να ορίσει firewall settings) Συγνώμη, είπατε «επαφή με τον πελάτη»;
ΔΤΦ: Ναι.
ΦΟΙΤ1: (Απορημένος) Αυτή δεν την κάνουν ΟΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ;
ΔΤΦ: (Αναστενάζοντας, μια και ανέμενε μια τέτοια ερώτηση) Εεε, ναι, σε μεγάλες εταιρίες όπου υπάρχει η οικονομική άνεση να προσλαμβάνονται αναλυτές, αυτό ισχύει. Όμως, αυτό στο Ελληνικό τοπίο της Πληροφορικής αποτελεί συνήθως την εξαίρεση και όχι τον κανόνα.
ΦΟΙΤ2: (Με έκφραση υπερήρωα μετά από επιτυχή αποστολή διάσωσης του κόσμου από σύγκουση με αστεροειδή – έχοντας ως όπλο μόνο μια χαλασμένη σαρδέλα) Εμάς μας είπαν στη σχολη οτι ΕΜΕΙΣ, ως ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ, δεν θα ανακατευόμαστε με τη μικροδιαχείριση των απαιτήσεων των πελατών!
ΔΤΦ: (Σαγονι πέφτει κάνοντας το χαρακτηριστικό ήχο «νταγκ») Ως ΤΙ;
ΦΟΙΤ2: ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
ΔΤΦ: (Αναστενάζοντας βαθιά) Αγαπητέ μου, διευθυντής πληροφορικής δεν μπορεί κανείς να γίνει απλά σπουδάζοντας σε μια σχολή. Απαιτεί εμπειρία και φυσικά πρέπει κανείς να περάσει και από τα κατώτερα κλιμάκια ώστε να την αποκτήσει.
ΦΟΙΤ3: Δεν το καταλαβαίνω αυτό. Δηλαδή θέλετε να μας πείτε ότι ο δικός σας διευθυντής πληροφορικής ΥΠΗΡΞΕ ΚΑΠΟΤΕ προγραμματιστής;
ΔΤΦ: (Ξαναναστενάζοντας βαθύτερα) Φυσικά…
ΦΟΙΤ2: Και με ποιο κριτήριο έγινε διευθυντής πληροφορικής;
ΔΤΦ: (Παίρνοντας ΠΟΛΥ βαθιά ανάσα) Διευθυντής πληροφορικής γίνεται συνήθως κάποιος που έχει τα απαραίτητα προσόντα σε τεχνικό επίπεδο αλλά και την εργασιακή εμπειρία για να διευθύνει.
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20:
ΔΤΦ: (Ψιθυριστά) Στην δική μας περίπτωση, βέβαια, διευθυντής γίνεται αυτός που αν συνέχιζε να εργάζεται ως προγραμματιστής θα απαιτούσε ένα ολόκληρο τμήμα να κάνει debug τον κώδικά του για να δουλέψει.
ΦΟΙΤ2: Τι είπατε;
ΔΤΦ: Τίποτα, τίποτα. Όπως έλεγα λοιπόν, μετά την πρώτη επαφή με τον πελάτη καταρτίζονται οι αρχικές προδιαγραφές. Η ανάπτυξη ξεκινά κατόπιν συμφωνίας του κόστους με τον πελάτη. Σε αυτό το στάδιο απαιτείται ευελιξία, μια και οι προδιαγραφές ενδέχεται να μεταβληθούν καθώς η ανάπτυξη προχωρά…
ΦΟΙΤ2: Φοβάμαι ότι και πάλι δεν σας κατανοούμε…
ΔΤΦ: Δηλαδή;
ΦΟΙΤ2: Να, στη σχολή μας έδιναν προδιαγραφές και φτιάχναμε την εφαρμογή. Δεν καταλαβαίνω τι σημαίνει «να αλλάξουν οι προδιαγραφές»
ΦΟΙΤ3: Ούτε εγώ.
ΦΟΙΤ15: Ούτε εγώ.
ΦΟΙΤ20: Τι είναι «προδιαγραφές» ρε παιδιά;
ΔΤΦ: (Κοιτώντας τους περίεργα) Τι προδιαγραφές σας έδιναν δηλαδή;
ΦΟΙΤ2: Για παράδειγμα, «δημιουργήστε στην Αξες ένα πίνακα με όνομα Customers και πληκτρολογήστε τα εξής στοιχεία»..
ΦΟΙΤ20: (Ανακουφισμένος) Αααα, ώστε «προδιαγραφές» είναι οι εκφωνήσεις των θεμάτων. Άντε, και τρόμαξα ότι δεν το ήξερα! Περίπλοκη ορολογία…
ΔΤΦ: ΕΝΤΑΞΕΙ, κατάλαβα. Αυτά δεν είναι προδιαγραφές. Αυτά είναι ΑΣΚΗΣΗ!
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Ασκηση;
ΔΤΦ: (Αρπάζει ένα τόμο με τίτλο «Σύστημα πολυχρηστικής ροής εργασίας για την περάτωση εργασιών παραγγελιοληψίας» βάρους κατά προσέγγιση 4 κιλών και τον πετάει επάνω στο γραφείο) ΑΥΤΕΣ είναι προδιαγραφές!
ΦΟΙΤ4: (Απορημένος σαν χορευτής breakdance μπροστά σε κάρβουνα αναστενάρηδων) Μα σοβαρά περιμένουν ενας ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ να κάτσει να διαβάσει όλο αυτό;
ΔΤΦ: Εδώ αγαπητέ μου έχεις δίκιο και άδικο. Δίκιο στο ότι κανένας διευθυντής πληροφορικής εντέλει δεν τα διαβάζει, και όλοι κατηγορούν στο τέλος τον developer.
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Developer;
ΔΤΦ: (Βαθιά εκπνοή, εισπνοή, αυτοσυγκέντρωση, προσπαθεί να σκέφτεται ευχάριστα πράγματα) Τον προγραμματιστή.
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Ααααα.
ΦΟΙΤ4: Α. Και άδικο πού έχω;
ΔΤΦ: (Εξω φρενών) ΣΤΟ ΟΤΙ ΔΕΝ ΓΙΝΕΣΤΕ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΤΕ ΤΟ ΠΤΥΧΙΟ ΣΑΣ! Οπότε ετοιμαστείτε να διαβάσετε ΠΟΛΛΟΥΣ τέτοιους τόμους!  Και να ανταλλάξετε πολλά emails!
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Ξερουμε να στέλνουμε email! Κάναμε το outlook express!
ΔΤΦ: Ουφ. Το πιστεύω. Να προχωρήσουμε παρακάτω λοιπόν: Οι εφαρμογές μας ακολουθούν συνήθως distributed δομή και είναι χωρισμένες σε αρκετά επίπεδα. Το RDBMS που χρησιμοποιούμε είναι συνήθως ο SQL Server…
ΦΟΙΤ2: Τι είναι αυτό;
ΔΤΦ: Ο SQL Server;
ΦΟΙΤ2: Όχι, το RDBMS.
ΔΤΦ: Η βάση δεδομένων.
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Α, η Αξες.
ΔΤΦ: (Ενοχλημένος) Όχι, δεν είναι η Access. Είναι ο SQL Server.
ΦΟΙΤ10: Εσκιουελσέρβερ; Είναι κάποια έκδοση της Access αυτή;
ΦΟΙΤ12: Όταν λέμε επίπεδα εννοούμε ότι οι προγραμματιστές βρίσκονται σε διάφορους ορόφους;
ΔΤΦ: (Εχοντας αρχίσει να κοκκινίζει επικίνδυνα) Η Access δεν είναι RDBMS! Ο SQL Server είναι! Όχι, δεν είναι παραλλαγή! Είναι ένα RDBMS! Και τα επίπεδα δεν είναι όροφοι! Είναι ΛΟΓΙΚΑ επίπεδα!
ΦΟΙΤ12: Λογικά επίπεδα; Σουρεαλιστικό μου ακούγεται αυτό.  Είχα δει μια ταινία κάποτε που δεν καταλάβαινα τίποτα, έτσι περίπλοκα τα έλεγε, να δεις πως τη λέγανε…
ΦΟΙΤ13: Ροκυ.
ΦΟΙΤ12: Α, γειά σου. Πολύ κουλτούρα.
ΦΟΙΤ14: Δεν τον έχουμε ξανακούσει αυτόν τον Εσκιουελσερβερ. Είναι κάτι σαν τον Μέιλσερβερ, έτσι;
ΔΤΦ: (Σε μια απεγνωσμένη προσπάθεια αποχής από επικείμενη βιαιοπραγία κατά ανυπεράσπιστων φοιτητών) Εεεε καλα, ναι, κάτι τέτοιο. Η πλατφόρμα που χρησιμοποιούμε είναι η Microsoft.NET και συνήθως γράφουμε σε VB.NET ή σε C#...
ΦΟΙΤ9: Δεν γράφετε σε Σι;
ΦΟΙΤ16: Εγώ ξέρω ότι οι μεγάλες εταιρίες γράφουν σε Ντζάβα. Και σε κάτι άλλο, που λέγεται νομίζω Παουερμπίλντερ. Α, και σε Ασέμπλυ. Αλλά ΕΜΕΙΣ δεν θα χρειαστεί να γράφουμε σε καμία από αυτές τις γλώσσες γιατί ξέρουμε Γουόρντ και Εξέλ και Αξες. Μας είπαν ότι αυτά είναι αρκετά για ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ.
ΦΟΙΤ11: Ολες οι μεγάλες εφαρμογές έχουν ένα πίνακα που λέγεται “Customers” στην Αξες, έτσι δεν είναι; Γιατί μας έχουν ζαλίσει με αυτόν τον “Customers”.
ΔΤΦ: Εεεε…
ΦΟΙΤ3: Και από τη στιγμή που θα δοθούν οι προδιαγράφες μέχρι την τελική έκδοση του λογισμικού, πόσος χρόνος περνάει;
ΦΟΙΤ20: Εγώ ξέρω! Εγώ ξέρω! 45 λεπτά!
ΔΤΦ: Εεε, δεν είναι ακριβώς έτσι…
ΦΟΙΤ20: Μα εμείς ότι λογισμικό φτιάχναμε το φτιάχναμε το πολύ σε 45 λεπτά!
ΔΤΦ: Ναι,αλλα δεν…ωχ, καλά, γιατί προσπαθώ;
ΦΟΙΤ8: Ρε παιδιά, ο άνθρωπος είναι ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ. Μην τον ζορίζετε. Πού να ξέρει τη διαδικασία των ΔΙΕΥΘΥΝΤΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ…
ΔΤΦ: Πίστεψέ με, την ξέρω…λοιπόν, για να συνεχίσουμε: Στο εταιρικό μας intranet έχουμε εφαρμογές issue tracking, project management και φυσικά source control ώστε να μπορούμε να συνεργαζόμαστε…
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Intranet;
ΔΤΦ:  Εσάς δεν μπορώ να σας πιάσω πουθενά! Για να δούμε πώς σας το έχουν μάθει..
ΦΟΙΤ13: (Με σίγουρο ύφος)  Ιντερνετ, το Δημόσιο Παγκόσμιο Δίκτυο.
ΦΟΙΤ14: Εθερνετ μήπως; Αυτό δεν είναι που παίρνεις τηλέφωνο και σε συνδέει στο Ιντερνετ;
ΦΟΙΤ15: Όχι, αυτό είναι το Dot Matrix, βλάκα.
ΔΤΦ: (Εκνευρισμένος) ΟΧΙ, δεν είναι Ιντερνετ. Είναι Intranet. Κάποιον όρο πρέπει να σας έχουν μάθει …α, μήπως ΕΝΔΟΔΙΚΤΥΟ;
ΦΟΙΤ1, ΦΟΙΤ2, ΦΟΙΤ3, ΦΟΙΤ4,ΦΟΙΤ5…ΦΟΙΤ20: Αααα, ναι, ΕΝΔΟΔΙΚΤΥΟ!
ΦΟΙΤ16: Που ακολουθεί τοπολογία δακτυλιδιού!
ΦΟΙΤ17: Και έχει «χαζά τερματικά»!
ΦΟΙΤ18: Και mainframes!
ΔΤΦ: ΣΚΑΣΜΟΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ! Καλά, δεν σας μαθαίνουν ΤΙΠΟΤΑ στις σχολές σας;
ΦΟΙΤ5: Μα αυτά είναι για τους ΤΕΧΝΙΚΟΥΣ. Εμείς σπουδάζουμε ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ! Δεν λέτε πάλι καλά που ξέρουμε και την ορολογία!
ΔΤΦ: (Ψάχνει να βρεί κάτι να δαγκώσει δυνατά) Εεε, να κάνω και εγώ μια ερώτηση; Σας έχουν ενημερώσει για το ύψος του πρώτου σας μισθού όταν πιάσετε δουλειά για πρώτη φορά;
ΦΟΙΤ16: ΦΥΣΙΚΑ! Ξέρουμε ήδη ότι πρέπει να αρνηθούμε οτιδήποτε κάτω από 3000 ευρώ και ότι πρέπει οπωσδήποτε να μας δώσουν εταιρικό αυτοκίνητο και γραμματέα.
ΔΤΦ: (Ανακουφισμένος) Ακριβώς. Πολύ σωστά. Είναι ο καλύτερος τρόπος για να μείνετε όσο μακριά από την αγορά εργασίας χρειάζεται για να μην πάθουν ζημιά τα νεύρα των υπολοίπων.
ΦΟΙΤ12: Ορίστε;
ΔΤΦ: (Προσπαθώντας να συγκρατήσει ένα αποτρόπαιο γέλιο) Σας ευχαριστώ πολύ. Καλή τύχη στη συνέχεια των σπουδών σας και σας εύχομαι κάποτε να συνεργαστείτε με την Τρια Κιλά Κώδικα ως προϊστάμενοί μου! (Πνιχτό κακάρισμα)
ΦΟΙΤ11: Μπα, κ. Δεντοφτιάχνω, η Τρία Κιλά Κώδικα είναι ΜΙΚΡΗ εταιρία, θα χαντακωθεί η ΚΑΡΙΕΡΑ μας αν απασχοληθούμε εδώ. Θα προτιμήσουμε μεγαλύτερες εταιρίες. Ας πούμε διευθυντές Πληροφορικής στη Microsoft. Είμαστε ξεχωριστοί, εμείς. Κατέχουμε τη γνώση.
ΔΤΦ: (Μετρώντας από το 1 ως το 1000 από μέσα του για να καταπνίξει την ασυγκράτητη επιθυμία να χτυπηθεί στο πάτωμα από τα γέλια) Και πολύ καλά θα κάνετε! Και πάλι ευχαριστώ!

Μετά από αυτή τη δοκιμασία, ο Ζαχαρίας χρειάζεται επειγόντως κάτι που θα επαναφέρει την πίεσή του στα φυσιολογικά επίπεδα (τα οποία είναι ούτως η άλλως διπλάσια από αυτά ενός υπερτασικού σε προχωρημένο στάδιο).

Μετά την πρώτη μπουκάλα Dewars Special Reserve χτυπάει το τηλέφωνο. Είναι ο R&D Manager της Τρια Κιλά Κώδικα ΑΕ, Απόλυτος Ξερόλας

ΔΤΦ: Παρακαλ(μπουφ)ουωωω; (Χικ)
ΑΠΞ: Ζαχαρία πώς είδες τους νεαρούς; Είναι πολλά υποσχόμενοι για το μέλλον, έτσι δεν είναι;
ΔΤΦ: Απόλυτε, αυτοί ξεπέρασαν ακόμα και εσένα! Ο,τι χρειάστηκες εσύ 20 χρόνια για να το κάνεις σαλάτα, αυτοί το έχουν κάνει ήδη!
ΑΠΞ: Πω, πω, που φτάσαμε! Θα μας κλέψουν τις δουλειές! Πρέπει να οργανωθούμε! Ειδα ότι έχουν ωραία μαθήματα στο εκπαιδευτήριο, σκέφτομαι να πάω να γραφτώ και εγώ. Ινκόγνιτο, βέβαια, γιατί ως Διευθυντής, καταλαβαίνεις….
ΔΤΦ: Φυσικά, Απόλυτε. Θα ερχομουν και εγώ αλλά τα απογεύματα είμαι πολύ απασχολημένος μαζεύοντας μεταχειρισμένα εισιτήρια του μετρό από τις ράγες, είναι πολύ απαιτητικό χόμπυ αυτό..
ΑΠΞ: Καταλαβαίνω. Εξάλλου τι να τα κάνεις εσύ αυτά τα σεμινάρια…αφού ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ είσαι και ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΤΗΣ θα μείνεις. Θα σου είναι πολύ δύσκολα. Θέλει ξεχωριστά προσόντα αυτή η δουλειά, άκουσα ότι η Microsoft ζητά απόφοιτους της συγκεκριμένης σχολής, οπότε μην απορήσεις αν αύριο-μεθαύριο σας πω αντίο και ψάχνετε ΜΗΝΕΣ για να με αντικαταστήσετε.
ΔΤΦ: Ετσι ακριβώς Απόλυτε. Ετσι ακριβώς. Καλή σου τύχη!

Σχόλια (29) -