INTERLUDE: Πελάτης: Οι Δέκα Εντολές

0

Οι παρακάτω δέκα εντολές απευθύνονται στον αγαπητό μας ανώνυμο ΠΕΛΑΤΗ. Με πολλή αγάπη.

1. Ου ασχετοκουβεντιάσεις επί ματαίω.
Όταν μας παίρνεις τηλέφωνο για να συζητήσουμε για κάποιο project, καλό είναι να ξέρεις τι θέλεις να κάνεις. Αλλιώς πλήρωσε consulting. Την μαντάμ Σιρέλα τη χαρτορίχτρα την έχουμε απολύσει εδώ και χρόνια. Και ΝΑΙ, το consulting ΕΙΝΑΙ υπηρεσία και ΠΛΗΡΩΝΕΤΑΙ.

Ομοιοπαθητική θεραπεία: Επίσκεψη σε σύμβουλο επενδύσεων, δικηγόρο, συμβολαιογράφο για να εξοικειωθείς με το τι σημαίνει «πληρώνω για consulting».


2. Ου προσφοροαγνοήσεις.
Την προσφορά που έλαβες γραπτώς στην δώσαμε για να σου εξηγήσουμε ΤΙ μπορούμε να κάνουμε και με ΤΙ κόστος. Δεν τη γράψαμε για να δεις τι ωραία που συντάσσουμε κείμενα στο Word, συνεπώς αυτό που λέει εκεί ΑΥΤΟ θα πάρεις. Το να μας ενοχλείς εκ των υστέρων ζητώντας μας και άλλα πράγματα ΕΚΤΟΣ προσφοράς, ΧΩΡΙΣ αλλαγή του κόστους, απλά ΔΕΝ παίζει μπάλα. Εν ανάγκη, προμηθεύσου γυαλιά.

Ομοιοπαθητική θεραπεία: Ο πίνακας της προπαίδειας. 7x7=49 για κάθε τιμή του 7! Πρέπει να το αντιληφθείς αυτό.


3. Ου συχνοχαζοτηλεφωνήσεις φοβούμενος το email.
Αν μας παίρνεις τηλέφωνο κάθε τρεις και λίγο για «να συζητήσουμε», δεν πρόκειται ποτέ να σου παραδώσουμε τη δουλειά. Αν θέλεις να συζητήσουμε, κανόνισε μια συνάντηση. Αν θέλεις να μας ενημερώσεις για κάτι, στείλε μας ένα email. Ναι, ξέρουμε να το χειριζόμαστε. Ειμαστε προγραμματιστές, αν δεν το έχεις καταλάβει. Χρησιμοποιούμε υπολογιστές.

Ομοιοπαθητική θεραπεία: Φρόντισε να πάρεις το ECDL. Ναι, υπάρχουν άνθρωποι που γνωρίζουν αυτά τα πράγματα και μάλιστα είναι η δουλειά τους. Και όχι, δεν φοβούνται όλοι τους υπολογιστές σαν και σένα. Εναλλακτικά, ζήτα από το λογιστή σου να σου δώσει τον ισολογισμό του προηγούμενου έτους χαραγμένο σε μαρμάρινες πλάκες και μελέτησε την αντίδρασή του.


4. Ου ασκοποσυναντοπροσκαλέσεις.
Αν θέλεις να κάνουμε συνάντηση, βγάλε ατζέντα. Αλλιώς η συνάντηση θα γίνεται στα γραφεία ΜΑΣ και όχι στα δικά σου, και να δούμε πόσο ωραία θα νοιώθεις ψάχνοντας πάρκινγκ δυο ώρες για να έρθεις να μας πεις τον πόνο σου. Φυσικά και μπορείς να έρχεσαι οσο συχνά θέλεις. Εμείς όμως ΔΕΝ θα σου ερχόμαστε κάθε φορά που χάνεις στην Πασιέντζα.

Ομοιοπαθητική θεραπεία: Δοκίμασε να φωνάξεις γιατρό στο σπίτι χωρίς να έχεις κάτι, λέγοντάς του οτι "απλά θέλεις να κουβεντιάσετε". Μετά θα ΕΧΕΙΣ  κάτι. Και θα χρειάζεσαι γιατρό. Γκέγκε;


5. Ου πλεονεκτοζητήσεις.
Για την υλοποίηση θα μας πληρώσεις. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα σου δώσουμε έτοιμο το μισό έργο πριν υπογράψουμε σύμβαση μόνο και μονο για «να δεις πώς είναι». Φρόντισε να ξέρεις τι θέλεις, για να ξέρεις και τι πληρώνεις.

Ομοιοπαθητική θεραπεία: Δοκίμασε να πας στον κινηματογράφο αλλά αρνήσου να πληρώσεις το εισιτήριο πριν δεις τη μισή ταινία. Δες τα αποτελέσματα μετά την έξοδό σου από το νοσοκομείο. Επανέλαβε μέχρι να το καταλάβεις ή μέχρι να μην μπορείς να περπατήσεις με το γύψο.


6. Ου δεδομεναπαιτησαγνοήσεις.
Όταν σου λέμε ότι θέλουμε «τα δεδομένα» ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΜΕ. Όταν σου λέμε ότι τα θέλουμε «σε ψηφιακή μορφή» (where it applies) ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΕΝΝΟΟΥΜΕ. Οποιαδήποτε προσπάθεια να υποθέσεις ότι δεν το εννοούμε θα καταλήξει σε λέπτυνση του πορτοφολιού σου. Πολύ.

Ομοιοπαθητική θεραπεία: Φώναξε μπογιατζή. Μην του δείξεις ΠΟΥ θέλεις να βάψει και κρύψε του τις μπογιές. Εξέτασε τα αποτελέσματα. Επανέλαβε, εν ανάγκη σε σπίτια γνωστών σου, για ακόμα πιο εγγυημένα αποτελέσματα.


7. Ου προδιαγραφαρνηθείς.
Όταν ζητάμε προδιαγραφές είσαι υποχρεωμένος να μας τις δώσεις. Κάτι ξέρουμε και εμείς. Η θεωρία του Χάους δεν εφαρμόζεται στην υλοποίηση έργων πληροφορικής.

 Ομοιοπαθητική θεραπεία: Φώναξε μπογιατζή και πες του ότι θέλεις να σου μαγειρέψει φρικασέ.


8. Ου ξαδερφοαναφέρεις.
Η φράση που ξεκινάει με τις λέξεις «Όμως εχω ένα ξαδερφάκι που μπορεί να κάνει…» συνεπάγεται αυτόματη αναπροσαρμογή της χρέωσης του οτιδήποτε μας έχεις αναθέσει στο 300% της αρχικής αξίας.

Ομοιοπαθητική θεραπεία: Βαλε το ξαδερφάκι σου να το κάνει. No comments.


9. Ου κρυπτοαπαιτησοπαρλάρεις.
Για κάθε φράση που εκστομίζεις και που υποκρύπτει απαίτηση υλοποίησης για features που ΔΕΝ έχουμε συζητήσει στην προσφορά μας αλλά ΕΣΥ ΝΟΜΙΖΕΣ ότι περιλαμβάνονται, τιμωρείσαι με 50% αυξηση του συνολικού κόστους του έργου.

Ομοιοπαθητική θεραπεία: Ξεκίνα το πλυντήριο να πλένει. Στα μισά της πλύσης βγάλε ένα ρούχο από μέσα, και προσπάθησε να το φορέσεις βρεγμένο και με τα σαπούνια. Βαλε ένα άλλο βρώμικο ρούχο στη θέση του και περίμενε να βγει καθαρό στο τέλος. Παρε έξαλλος τηλέφωνο την εταιρία που το αγόρασες και κάνε παράπονα οτι "το πλυντήριο δεν αντιλαμβάνεται τις προθέσεις σου". Μελέτησε την απόκρισή τους.


10. Ου πληρωμοκαθηστερήσεις.
Αν μας βγάλεις το λάδι στην πληρωμή δίνοντας κατ’επανάληψη ακάλυπτες επιταγές 9μήνου, τότε να είσαι προετοιμασμένος για το χειρότερο. Ολο και κάποιο bug θα προκύψει, δεν θα προκύψει; Ειμαστε εκπαιδευμένοι για να κάνουμε τα bugs να εμφανίζονται ως ΔΙΚΗ ΣΟΥ υπαιτιότητα και να χρεώνουμε παράλογα για την διόρθωσή τους.

Ομοιοπαθητική θεραπεία: Απλά δοκίμασέ το. Τι περιμένεις;  

 

Σχόλια (13) -