ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 20: Οι απίστευτες νέες ευκαιρίες των εκθέσεων τεχνολογίας

0

Η ωραία μέρα από το πρωί φαίνεται. και όταν βλέπεις πρωι πρωι τον Πολύξερο Τοθέλωχθες, τον Project Manager του Ζαχαρία, με ένα χαμόγελο ως τα αυτιά, ξέρεις οτι η μέρα δεν θα πάει καλά. Το ίδιο ακριβώς πέρασε και από το μυαλό του Ζαχαρία σήμερα, βλέποντας τον Πολύξερο να τρέχει καταπάνω του με στυλ μεθυσμένης κάμπιας που μαθαίνει mambo.

ΠΞΧ: Ζαχαρία έχω να σου ανακοινώσω κάτι ΕΚΠΛΗΚΤΙΚΟ! (Σαλια τρέχουν ανεξέλεγκτα)
ΔΤΦ: (Αναρωτιέται τι μπορεί να φέρνει τον Πολύξερο σε κατάσταση που θυμίζει αγελάδα που της ανακοίνωσαν οτι το άρμεγμα τέρμα) Τι είναι, Πολύξερε;
ΠΞΧ: ΘΑ ΕΧΟΥΜΕ ΠΕΡΙΠΤΕΡΟ ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ "ΕΙΜΑΣΤΕΚΙΕΜΕΙΣΕΔΩ 2005"!
ΔΤΦ: (Απαθές βλέμμα)
ΠΞΧ: Και θα πάμε ΟΛΟΙ!
ΔΤΦ: (Περισσότερο απαθές βλέμμα)
ΠΞΧ: Θα μας γνωρίσει όλος ο κόσμος! Θα συνάψουμε εμπορικές συμφωνίες! Θα...
ΔΤΦ: Θα δουλέψουμε Σαββατοκύριακο.
ΠΞΧ: Γκουχ. Εεεναιαλλαθασυναψουμεεμπορ...
ΔΤΦ: ΘΑ ΠΛΗΡΩΘΟΥΜΕ;
ΠΞΧ: Γκουχ. Εεεοχιαλλαθαγνωρισουμεκοσμ...
ΔΤΦ: ΠΟΛΥΞΕΡΕ!
ΠΞΧ: (Πολύ χαμηλόφωνα) Εεεε...ενταξει βρε Ζαχαρία, ΑΑΑΝ πάμε καλα ΜΠΟΡΕΙ να παρουμε κανένα bonus...
ΔΤΦ: (Με συνεχιζόμενη απαθέστατη απάθεια) Καλα.
ΠΞΧ: Δεν είσαι ενθουσιασμένος;
ΔΤΦ: Πετάω από τη χαρά μου. Απλά πήρα λίγα κιλά τελευταία και δεν αιωρούμαι.

Οι μέρες περνάνε, όχι πολύ εύκολα, είναι η αλήθεια, και ο Ζαχαρίας μαζί με όλο το υπόλοιπο team βρίσκεται στις εγκαταστάσεις της έκθεσης "ΕΙΜΑΣΤΕΚΙΕΜΕΙΣΕΔΩ 2005" στο περίπτερο της Τρια Κιλά Κώδικα ΑΕ μαζί με το υπόλοιπο προσωπικό. Ο Πολύξερος Τοθέλωχθες και ο Απόλυτος Ξερόλας συνομιλούν σε μικρό πηγαδάκι με το αφεντικό, κ.Χοντρολεφτά Υποσχετόπουλο και κάποιον υπερκοστουμαρισμένο πιθανό πελάτη, σε κατάσταση ενός μόνο βήματος πριν τους τεμενάδες, ενώ πιό πέρα ο Ψηλομύτης Μεμάστερ (τον θυμάστε;) προσπαθεί να εξηγήσει την βασική ιδέα της εταιρίας σε δύο υπαλληλους της εταιρίας security που έχει αναλάβει την ασφάλεια της έκθεσης και σε μια καθαρίστρια, αναλύοντας τα πλεονεκτήματα της Lisp έναντι των σύγχρονων γλωσσών προγραμματισμού. Η Τουλα, βέβαια, έχει μαζέψει τον περισσότερο κόσμο γύρω της, μια και το μάκρος της φούστας της είναι σχεδόν ανάλογο των γνώσεων που κατέχει για την πληροφορική, με αποτέλεσμα κανείς μα κανείς να μην δίνει ιδιαίτερη σημασία στις γνώσεις που κατέχει για την πληροφορική.

Ο Ζαχαρίας αποφασίζει να κάνει μια βολτίτσα στα γύρω περίπτερα για να κλέψει ιδέες. Κρύβει το καρτελάκι του εκθέτη, προσποιούμενος τον επισκέπτη, και ξεκινά. Την προσοχή του τραβάει το περίπτερο της ΕιμαστεΜεγαλοιΚαιΤρανοι ΑΕ, το οποίο είναι τίγκα στη γραβάτα και το κοστούμι ενώ διάφορες οθόνες παίζουν ταρατατζούμ και αλλάζουν περίεργα χρωματάκια.

ΔΤΦ: Συγνώμη, να κάνω μια ερώτηση:
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: (Με υπεροπτικό ύφος) Μισό λεπτάκι παρακαλώ. (Γυρίζει στο συνομιλητή του) Λοιπον, που λές, Κώστα, η Κατερίνα εφυγε από εμάς και πήγε στους ανταγωνιστές μας που της δίνουν μπλα μπλα μπλα..
ΔΤΦ: ΣΥΓΝΩΜΗ, θελω να ενημερωθώ!
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: (Ενοχλημένος) Μα κύριε αφού βλέπετε οτι συνομιλώ! Δώστε μου σας παρακαλώ ένα λεπτάκι. Ετσι που λές Κώστα μου μπλα μπλα μπλα...
ΔΤΦ: (Απογοητευμένος, μιλώντας ιδιαίτερα δυνατά) ΕΙΜΑΙ Ο ΖΑΧΑΡΙΑΣ ΔΕΝΤΟΦΤΙΑΧΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΡΙΑ ΚΙΛΑ ΚΩΔΙΚΑ.
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: Κωστα φύγε (απότομο σπρώξιμο, ο Κώστας σκοντάφτει και πέφτει κάτω χτυπώντας τη μύτη του και χάνοντας τουλάχιστον δυο δόντια - πλήρης αδιαφορία από τους γύρω). Τι θα μπορούσα να κάνω για εσάς αγαπητέ κ. Δεντοφτιαχνω;
ΔΤΦ: (Απορημένος) Επρεπε να σας πω οτι είμαι από ανταγωνιστική εταιρία για να μου δώσετε σημασία;
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: (Σε έξαρση ειλικρινειας) Φυσικά. Εξάλλου εδώ είμαστε για να κλέψουμε πληροφορίες από τους ανταγωνιστές μας. Ποιός δίνει σημασία στους πελάτες;
ΔΤΦ: Μα πουλάτε καταναλωτικά προϊόντα!
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: Δεν έχουμε ανάγκη τους πελάτες. Εμείς ειμαστε οι ΕιμαστεΜεγαλοιΚαιΤρανοί ΑΕ! Λοιπον τωρα στο ζουμί. Πόσο πουλάτε την εφαρμογή διαχείρισης...
ΔΤΦ: (Διακόπτοντας, φεύγοντας) Ευχαριστώ συνάδελφε. Καλά μυαλά. Και καλούς ισολογισμούς.

Προχωρώντας παρακάτω, την προσοχή του Ζαχαρία τραβάει ένα άλλο περίπτερο, όπου όλοι φαίνονται πολύ προσηλωμένοι σε κάτι. Η επωνυμία της εταιρίας είναι κρυμμένη πίσω από πολύχρωμες αφίσες και κόσμο. ΠΟΛΥ κόσμο.

ΔΤΦ: Καλησπέρα. Τι γίνεται εδώ;
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: Ωωωω, καλησπέρα σας αγαπητέ κύριε. Πώς θα μπορούσα να βοηθήσω;
ΔΤΦ: Ολοι φαίνονται να κοιτάνε κάτι αλλά ειναι τόσος πολύς ο κόσμος που δεν μπορώ να δω.
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: Αααα, είναι το νέο μας μοντέλο, YDXVEWERF-234234,5. Εκπληκτική τεχνολογία.
ΔΤΦ: Νεο μοντέλο από τι;
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: Ηλεκτρικη σκούπα φυσικά.
ΔΤΦ: (Εκπληκτος) Ηλεκτρική σκούπα; Με δυνατότητες δικτύωσης, να υποθέσω;
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ (Αποσβολωμένος) Τι είναι αυτό που είπατε;
ΔΤΦ: (Ξαναπροσπαθώντας) Με κάποια άλλη ίσως τεχνολογική καινοτομία;
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: Μα οχι. Ειναι απλά η καινούρια μας ηλεκτρική σκούπα. Κατασκευάζουμε και πουλάμε ηλεκτρικές σκούπες.
ΔΤΦ: Και τι δουλειά έχετε εσείς σε έκθεση πληροφορικής;
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: Σκεφτήκαμε ότι εφόσον εδώ έρχονται και πολλές νοικοκυρές..
ΔΤΦ: Νοικοκυρές;
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: Λογω των κινητών!
ΔΤΦ: Εεεε;
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: Ακούστε. Ειμαστε πρωτοποριακοί στην προώθηση πωλήσεων. Σε αυτή την έκθεση τεχνολογίας όπως θα είδατε ήδη, τον πρώτο λόγο έχουν τα κινητά με πολυφωνικά ringtones. Εχει παρατηρηθεί στατιστικά ότι πολλές νοικοκυρές ενδιαφέρονται για κινητά με πολυφωνικά ringtones. Ετσι, βρήκαμε την ευκαιρία να κολλήσουμε και εμείς εδώ μπας και πουλήσουμε καμμια σκούπα.
ΔΤΦ: (Αφωνος)
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: Θελετε να σας κανουμε μια επίδειξη; Να, θα πετάξουμε λίγο κέτσαπ στο χαλί για να δείτε πως καθαρ...
ΔΤΦ: Οχι, ευχαριστώ. Αντιο σας.

Κανοντας βόλτες από εδώ και από εκεί, ο (ακόμα πιό απογοητευμένος) Ζαχαρίας βρίσκεται μπροστά από το περίπτερο μιας σχετικά νέας εταιρίας, με διακριτικό τίτλο "ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΟΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΚΑΙ ΥΙΟΙ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΚΑΙ ΜΕΡΙΚΟΙ ΑΚΟΜΑ Ο.Ε." Ο τίτλος του τραβάει την περιέργεια και αποφασιζει να κάνει μερικές ερωτήσεις.

ΔΤΦ: Καλησπέρα, εεε...
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: (Βαριεστημένα). Καλησπέρα...(αναστεναγμός) εσείς τι θέλετε; (Δεύτερος αναστεναγμός) Πείτε μου γιατί έχουμε και άλλες δουλειές...(βαθύς αναστεναγμός)
ΔΤΦ: (Εκπληκτος) Εεεε, συνάδελφος είμαι. Ηρθα απλώς από περιέργεια για να δω το περίπτερό σας. Γιατί όμως τέτοια αντιμετώπιση;
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: (Ετοιμος να βάλει τα κλάμματα) Αγαπητέ μου ακούστε με...οι επισκέπτες είναι όλοι ασχετοι. Και εγώ ΔΕΝ πληρώνομαι τόσο καλά για να απαντώ στην κάθε ηλίθια ερώτησή τους! Ο τελευταίος με ρώτησε αν μπορεί εδώ να τυπώσει τις φωτογραφίες από την ψηφιακή του μηχανή. ΕΜΕΝΑ! Εναν έμπειρο consultant! Τις φωτογραφίες του. ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ ΤΟΥ! (Λυγμοί)

(Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε το οτι ο Ζαχαρίας κατανοεί πλήρως το δράμα του συναδέλφου. Αναμνήσεις ερχονται στο μυαλό του ως αστραπές μέσα στην καταιγίδα, παλιές, καταχωνιασμένες μνήμες που δεν ήθελε να ξεθάψει ποτέ, από πελάτες που ρωτούσαν τους developers για την καλύτερη τοστιέρα, από συζητήσεις για το αν η εφαρμογή που κατασκευάζει θα έχει πράσινα ή κόκκινα κουμπάκια και απο το αν η context-sensitive βοήθεια μπορει να πάθει ζημιά λόγω του οτι είναι sensitive...ενα δάκρυ κυλάει στο μάγουλό του και το σκουπίζει βιαστικά)

ΔΤΦ: (Συμπονετικά) Ενώ, τι πουλάτε στην πραγματικότητα αγαπητέ και ταλαιπωρημένε συνάδελφε;
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: (Ενοχλημένος) Μα φυσικά RINGTONES αγαπητέ μου!
ΔΤΦ: ...
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: Και εικονίδια!
ΔΤΦ: ...
ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ: (Τραγουδιστά) "Για να μπορείτε να κάνετε chat όπως εσείς θέλετε"! Θελεις να σου δείξω την νέα μας συλλογή;
ΔΤΦ: (Ετοιμος για ιδιαίτερα βίαιες ενέργειες που περιλαμβάνουν κάποιο είδος στραγγαλισμού, καπως καταφέρνει να αντιδράσει απλά χτυπώντας τον απαλά στην πλάτη) Εντάξει, δεν χρειάζεται, το κατανοώ. Καλό κουράγιο.

Απογοητευμένος από την επέλαση των ringtones, ο Ζαχαρίας ξαναγυρίζει στο περίπτερο της Τρια Κιλά Κώδικα ΑΕ οπου συναντάει ένα πλήθος κόσμου, το οποίο (περιέργως) δεν έχει εστιάσει στην Τούλα. Το αφεντικό του, ο κ. Χοντρολεφτάς Υποσχετόπουλος, με ένα χαμόγελο τριών στρεμμάτων χοροπηδάει χαρούμενο πέρα-δώθε παίρνοντας σβάρνα με την τεράστια κοιλάρα του όσους καφέδες έχουν απομείνει επάνω στους πάγκους.

ΔΤΦ: Τι γίνεται εδω;
ΧΥΠ: ΣΩΘΗΚΑΜΕ, ΖΑΧΑΡΙΑ! ΣΩΘΗΚΑΜΕ!
ΔΤΦ: (Περίεργος) Δηλαδή;
ΧΥΠ: Ολοι αυτοί που βλέπεις εδώ είναι θεωρητικοί, καθηγητές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε ιδρύματα Πληροφορικής!
ΔΤΦ: (Ακόμα πιό περίεργος) και τι θέλουν σε εμάς; Εμείς πουλάμε εμπορικές εφαρμογές.
ΧΥΠ: Οχι πια!
ΔΤΦ
: Οχι πια;
ΧΥΠ: Ο Ψηλομύτης είχε μια ΥΠΕΡΟΧΗ ιδέα!
ΔΤΦ: (Περίεργος σε επίπεδο τέτοιο που αν συναντούσε γάτα αυτή θα ήταν καταδικασμένη σε βέβαιο θάνατο) Τι ιδέα δηλαδη;
ΧΥΠ: Να, έκλεισε μια συμφωνία με τους τύπους με τα ringtones και τα logos απέναντι. Ολοι αυτοί θα αγοράσουν logos "I LOVE LISP"! Μιλάμε για μεγάλη μπάζα!
ΔΤΦ: ...
ΧΥΠ: Και μετά θα συζητήσουμε για την παροχή λογισμικού για τις σχολές τους!
ΔΤΦ: (Πανικόβλητος) ΣΕ LISP;;;
ΧΥΠ: Οχι ρε συ Ζαχαρία, τρελλός είσαι; Θα βάλουμε τον Ψηλομύτη να φτιάξει σε LISP ένα πρόγραμμα που θα φορτώνει την κανονική εφαρμογή!
ΔΤΦ: Η οποία;
ΧΥΠ: Η οποία θα είναι γραμμένη σε .NET, όπως πάντα! Σαμπως κανείς από αυτούς θα πάρει πρέφα; LISP θέλανε, LISP θα πάρουν! Η ετσι θα νομίζουν!
ΔΤΦ: Ναι, αλλα ο Ψηλομύτης δεν μπορεί...
ΧΥΠ: Ξερω, ξερω. Θελει 8 μήνες για να γράψει 7,5 γραμμές κώδικα. Ε, εσύ θα πάρεις το κυρίως project, ο Ψυλομύτης το launcher, και θα τελειώσετε περίπου στο ίδιο χρονικό διαστημα. Εσύ θα πάρεις αύξηση.
ΔΤΦ: (Χτυπώντας παλαμάκια) ΑΥΞΗΣΗ!;!;!
ΧΥΠ: Ναι, αυξηση 20%. Και ο Ψηλομύτης θα πάρει ένα λογότυπο.
ΔΤΦ: Λογοτυπο;
ΧΥΠ: Από αυτά που πούλησε. ΔΩΡΕΑΝ, φυσικά!
ΔΤΦ: Αφεντικό;
ΧΥΠ: Ναι;
ΔΤΦ: Σου εχω πει οτι σε αγαπάω πολύ; Ετσι μου έρχεται να σε φιλήσω!

(Φυσικά, ποτέ δεν τον φίλησε. Ποτέ δεν ξέρεις τι κολλητικές ασθένειες μπορεί να έχει ένας Υποσχετόπουλος. Την τελευταία φορά που κάποιος προγραμματιστής τον ακούμπησε άρχισε να μιλάει ακατάληπτα για TCO, ROI και άλλα τέτοια μυστήρια πράγματα, ενώ έκανε να γράψει κώδικα ένα μηνα - είχε αναθέσει τη δουλειά σε subcontractors. Οπότε, καλύτερα να φυλάμε τα ρούχα μας για να έχουμε τα μισά!)

Για να τελειώσουμε την όμορφη αυτή ιστορία μας, το project απέτυχε. Ο Ψυλομύτης βγήκε εκτός χρόνου έχοντας γράψει μόνο 5,3 γραμμές κώδικα σε διάστημα 8 μηνών (επίσημη δικαιολογία του ήταν οτι δεν μπορούσε να βρεί το πλήκτρο που έγραφε "slash"), ενώ ο Ζαχαρίας ολοκλήρωσε την εφαρμογή στην ώρα του, όμως φυσικά δεν έγινε αποδεκτή από τους καθηγητάδες, λόγω του οτι μόλις άκουσαν τη λέξη ".NET" έβγαλαν μικρά πράσινα καρότα στο κούτελο και παρουσίασαν συμπτώματα λύσσας και σπαστικής βρογχίτιδας. Τουλάχιστον όμως του έμεινε η αύξηση. Ο Ψηλομύτης από τότε επέστρεψε στη σταθερή του καθημερινή ενασχόληση, η οποία περιλαμβάνει ξεσκόνισμα ραφιών και προετοιμασία καφέ.

Και του χρόνου λοιπόν στην ΕΙΜΑΣΤΕΚΙΕΜΕΙΣΕΔΩ 2006!