Ο Δεκάλογος του Ζαχαρία

0

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΣΛΗΦΘΕΙΤΕ ΩΣ ΥΨΗΛΟΜΙΣΘΟΣ DEVELOPER ΣΕ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ: Ο ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΤΟΥ ΖΑΧΑΡΙΑ

1. Ετοιμάστε με προσοχή το βιογραφικο σας σημείωμα. Στην εκτύπωση, πρέπει να καταλαμβάνει τουλάχιστον 40 σελίδες Α4. Ο στόχος είναι να μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε και ως όπλο στην περίπτωση που το interview πάει στραβά. Γεμιστε το με κενά και πινακακια που εχουν κειμενο μονο στο ένα (στενο) κελι ωστε να αυξήσετε ακόμα περισσότερο τον αριθμό των σελίδων. ΑΡΙΘΜΕΙΤΕ ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ ΤΙΣ ΣΕΛΙΔΕΣ (σελίδα 5 από 305)

2. Γεμίστε το βιογραφικό σας σημείωμα με τις μπούρδες που κάνατε στις προηγούμενες δουλειές σας προσδίδοντάς τους το πλέον επιστημονικοφανές στυλ. Οτιδήποτε κάνει. Αν στην προηγούμενή σας δουλειά φτιάχνατε σελιδούλες html για την ταβέρνα "Το κουλό καλαμάρι", στο βιογραφικό σας αυτό θα είναι "αναπτυξη διαδραστικού περιεχομένου στο διαδίκτυο για λογαριασμό ιδιωτικών επιχειρήσεων - πελατών". Προσέξτε να βάλετε το "διαδραστικού" οπωσδήποτε. Μερικοί interviewers δακρύζουν με κάτι τέτοια. Αν δεν είχατε προηγούμενες δουλειές, υπάρχει πάντα το Λύκειο, τα Αγγλικά, κάτι από αυτά που κάνατε μικρός. Δεν μπορεί,κάποιον συμμαθητή σας θα βοηθήσατε να βγαλει ένα παιχνίδι ή να γράψει ενα προγραμματάκι σε GwBasic. Αυτό ονομάζεται "Εκπαίδευση ελεύθερης μορφής σε τεχνικές προγραμματισμού και αξιοποιησης ηλεκτρονικων μεσων". Βαρύγδουπο.

3. Ειχατε τουλάχιστον ένα εξάμηνο "Αρχές Πληροφορικής" σε οποιοδήποτε ΑΕΙ/ΤΕΙ φοιτήσατε; Εχετε ειδικευση! Ξερετε πως ακούγεται ο "Ιχθυοκαλλιεργητής με ειδίκευση σε σχεσιακές βάσεις δεδομένων;" η ο "Αρχαιολόγος με εμπειρία αναπτυξης distributed εφαρμογών"; Μουρλια! Βαλτε το.

4. Δεν πήγατε σε ΑΕΙ/ΤΕΙ; Δεν εχει σημασία. Πως; ΙΙΕΚ; Ωραια. Εκεί δεν έχετε πρόβλημα. Ειστε ηδη "Ειδικός εφαρμογών κάτι" οπου το "κατι" είναι ο,τι σας φωτίσει ο Θεός. Αν στον τίτλο υπάρχει και η λέξη "τηλεπληροφορική" τότε το πράγμα γίνεται ακόμα πιό εντυπωσιακό!

5. Γεμιστε το υπόλοιπο βιογραφικό σας με ονόματα τεχνολογιών / γλώσσών / εφαρμογών που ποτέ δεν αγγίξατε και ποτέ δεν δουλέψατε, αλλά είστε ΣΙΓΟΥΡΟΙ οτι έχετε ακούσει. (Π.χ. COM+/CORBA/Java/XML/SQLServer/Python/Lisp). Προσοχή στις γκαφες! Το "Winzip Server" δεν είναι καλή επιλογή. Ρωτήστε κανένα φίλο σας για να είστε σίγουροι.

6. Αρκετά με το βιογραφικό. Ερχεται η ώρα του interview. Ο εντυπωσιασμένος πραγματικά HR/R&D/Οτιδήποτε Manager, αρχίζει να σας κάνει γενικές ερωτήσεις. Ζυγίστε τον. Καταλάβετε πόσα ξέρει. Απαντάτε πάντα με ύφος ειδικού του στυλ "αυτά τα εχω κάνει αλλά θα σου κανω τη χαρη να στα πω να τα μαθεις κι εσυ". Φροντίστε να έχετε ΑΠΟΣΤΗΘΙΣΕΙ τις βλακειες που εχετε γραψει στο βιογραφικο σας γιατι αυτο χρησιμοποιεί ως σκονακι ο interviewer για να σας ρωτησει τις κοτσανες που περιμενει να του πειτε. Η πρώτη ερώτηση ενός τυπικού Ελληνα interviewer είναι η βλακώδης "πειτε μου λίγα πράγματα για εσάς", που πρακτικά σημαίνει "βαριόμουν να διαβάσω το βιογραφικό σας". Αρπάξτε την ευκαιρια για να απαγγείλετε απ'έξω ο,τι έχετε γράψει και μέσα. Αλλαξτε μόνο τη σειρά των προτάσεων και ένας καινούριος μαγικός κόσμος ανοίγει για τον interviewer.

7. Σε γενικές ερωτήσεις απαντήστε ειδικά. Π.χ. "πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε 5 χρόνια απο τωρα;" Απαντηση (ενθουσιωδως): "ΝΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΓΙΑ [insert company name here] ΚΑΙ ΝΑ ΓΡΑΦΩ [insert company's favourite programming language here] ΚΑΙ ΝΑ ΕΧΩ ΑΝΑΛΑΒΕΙ [insert company's most desired future project here]". Αρεσει πολύ στους interviewers να φαίνεστε τόσο commited (και λιγότερο έξυπνος από αυτούς).

8. Σε ειδικές ερωτήσεις απαντήστε γενικά. Π.χ. "πότε υλοποιούμε την Dispose();" Απάντηση: "Η Dispose() γενικά είναι κάτι που θέλει μεγάλη προσοχή και την υλοποιούμε υπό συγκεκριμένες συνθήκες". Bingo. Ουτε ο ερωτών ξέρει την απάντηση, οπότε καλυφθήκατε.

9. Ηρθε η ώρα για τα μισθολογικα...ζητήστε ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ 1000 ευρώ παραπάνω από αυτά που, αν σας τα προτειναν, θα κανατε επιτόπου κατακόρυφο αναστροφή φωνάζοντας "Λολα να ενα μήλο" προκειμένου να σας προσλάβουν. Οι managers γουστάρουν τα παζάρια. Στο κατω κατω δεν εχετε τιποτα να χασετε. Και φαινεστε και δύσκολος. Αιτιολογήστε: "Σε αυτό το ύψος κυμαίνονται οι άλλες μου προτάσεις που δεν μπορώ να αποκαλύψω την ταυτότητά τους λόγω δεοντολογίας"

10. Στις δυσκολες στιγμές επιστρατεύστε φαντασία. Δεν ξέρετε να απαντήσετε μια ερώτηση; Μπερδευτήκατε; "Συγνώμη, αλλα με την έρευνα που κάνω γύρω από τα aspect-oriented grid-based multiprocessor SOA abstract interfaces είμαι τελευταία λίγο ζαλισμένος και η μνήμη μου με προδίδει". Ενταξει, αν δεν του κάνετε τεχνητές αναπνοές, σίγουρα θα τον ζαλίσετε για λίγη ώρα.

Και ο ενδέκατος και βασικότερος κανόνας του δεκαλόγου:
ΜΕ ΤΟ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ Η ΠΑΡΑΜΙΚΡΗ ΕΝΔΕΙΞΗ ΟΤΙ ΤΟ INTERVIEW ΕΦΤΑΣΕ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ, σηκωθείτε επάνω (ελατήριο), προτείνετε χειραψία, ΜΗΝ τον αφήσετε να πει κουβέντα και ξεστομίστε τη μαγική φράση: "Χαρηκα πολύ, θα εξετάσω την πρότασή σας σε σχέση με τις υπόλοιπες που έχω και θα σας απαντήσω σύντομα". Προσδίδει μια αίσθηση ανωτερότητας ακόμα και αν σας είδαν για τη θέση του data entry. Η πρόσληψη είναι στο τσεπάκι σας!

 

Ελπίζω να σας βοήθησα να διεκδικήσετε καλύτερες μέρες (και μισθούς). Σε περίπτωση που ποτέ έρθετε για interview στην εταιρία μου, Τρια Κιλα Κώδικα ΑΕ, ακολουθήστε το δεκάλογο αυτό κατά γράμμα. Ο Απόλυτος Ξερόλας, ο R&D Manager μας, θα πληρώσει ακόμα και από την τσέπη του για να σας προσλάβουν!

Φιλικά,

Ζαχαρίας Δεντοφτιάχνω

Σχόλια (7) -