ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 15: Αδιαμφισβήτητη κρίση

0

ΕΝΤΑΞΕΙ! Το ξέρω οτι πέρασε ενας μήνας, αλλά ΚΑΠΟΙΟΣ εδω επρεπε να κανει διακοπές! :) Without further ado, κυρίες και κύριοι, το επεισόδιο 15:

Τα κεφάλια μεσα! Ο Ζαχαρίας επέστρεψε ακμαίος, μετά τις καλοκαιρινές διακοπές, στο γραφείο του στην Τρια Κιλά Κώδικα Α.Ε., και ετοιμάζεται για μια καινούρια παραγωγική χρονιά. (Η εννοια "παραγωγική", βέβαια, είναι μια έννοια υποκειμενική και στην περίπτωση του Ζαχαρία συμπεριλαμβάνει την ξεδιάντροπη χρήση του bandwidth της εταιρίας για surfing και P2P ανταλλαγές αρχείων, αλλα είναι κάτι που δεν χρειάζεται να γνωρίζει η διοίκηση. Εξάλλου, για τη διοίκηση, μια φόρμα με 5 πεδία χρειάζεται περίπου 1 μήνα εργασίας - ο Ζαχαρίας τα καταφέρνει καλά πλέον στις εκτιμήσεις).

Εποχή προσλήψεων, μια και αρκετοί συνάδελφοι του Ζαχαρία αποφάσισαν οτι τους συμφέρει περισσότερο να καλλιεργούν αγριομούσμουλα στο κτήμα τους στα Κουφονήσια  παρά να δουλεύουν ως developers, κάνοντας την εννοια "επιστροφή από άδεια" να έχει σημασία για πολύ λιγότερο προσωπικό από ο,τι υπολόγιζε η εταιρία. Ενας νέος developer έχει μόλις προσληφθεί, λόγω όμως του οτι η άποψη του HR τμήματος της εταιρίας για τον "καλό υπάλληλο" είναι συνώνυμη της φράσης "δουλεύει δωρεάν" (και φυσικά κανείς δεν περιμένει από τον υπεύθυνο R&D, Απόλυτο Ξερόλα, να εκτιμήσει με περισσότερη λεπτομέρεια τα πράγματα - ο Απόλυτος πρόσφατα έμαθε να ξεχωρίζει τις έννοιες Fat Client και Thin Client - ο Fat Client είναι ένα πρόγραμμα που χειρίζεται ένας υπέρβαρος χρήστης), ο Ζαχαρίας καλείται, εκ των υστέρων, να αξιολογήσει τον νέο συνάδελφο.

ΑΠΞ: Ζαχαρία, θα ήθελα να διαπιστώσεις αν ο νέος συνάδελφος, ο κ. Εμπειρος Προσγειωμένος ειναι καλός. Ξέρεις βέβαια οτι το ένστικτό μου είναι αλάνθαστο, αλλά σίγουρα μια δεύτερη γνώμη είναι πάντα πολύτιμη.
ΔΤΦ: Εντάξει Απόλυτε, θα κάνω μια κουβέντα μαζί του και θα σου πω την άποψή μου.

(Μερικές ώρες μετά, ο Ζαχαρίας έχει πιάσει μια καταπληκτική κουβέντα με το νέο συνάδελφο)

ΕΜΠ: ...και ετσι λοιπον Ζαχαρία, κατα την ταπεινή μου άποψη, πρεπει να διαμορφώνεται σε γενικές γραμμές η αρχιτεκτονική ενός επεκτάσιμου data access layer λαμβάνοντας υπόψη την ποικιλομορφία των RDBMS που κυκλοφορούν καθώς και τα stateful/stateless μοντέλα ...
ΔΤΦ: (Σκεφεται: Εκπληκτικό! Ο ανθρωπος αυτός όχι μόνο έχει τεράστιες γνώσεις, αλλά είναι και πολύ συνεργάσιμος! Θα μας βοηθήσει πάρα πολύ στα δύσκολα projects που έρχονται). Σε ευχαριστώ Εμπειρε, ήταν πολύ διαφωτιστική η κουβέντα μαζί σου. Νομίζω οτι θα συνεργαστούμε πολύ καλά σε όλα τα επίπεδα.

(Ο Ζαχαρίας επισκέπτεται αργότερα τον Απόλυτο με ένα χαμόγελο μέχρι τα αυτιά)

ΑΠΞ: Πως σου φάνηκε ο νέος συνάδελφος;
ΔΤΦ: Αριστα! Νομίζω οτι είναι εκπληκτικός! Ειχα πολλά χρόνια να δω τέτοιον άνθρωπο. Νομίζω οτι θα είναι ο άνθρωπος-κλειδί του R&D και θα μας προσφέρει εκπληκτική άνοδο στην παραγωγικότητά μας. Συγχαρητήρια Απόλυτε, έκανες μια καταπληκτική επιλογή!
ΑΠΞ: Α ναι; Κριμα...
ΔΤΦ: Τι κριμα;
ΑΠΞ: Τον μετακινήσαμε πριν από λίγο στο marketing,
ΔΤΦ: (Εκφραση αγελάδας μέτά από βίαιο άρμεγμα) ΓΙΑΤΙ;
ΑΠΞ: Μα πως δεν το κατάλαβες; Μας κοροϊδεύει! Του έλειπαν βασικές γνώσεις!
ΔΤΦ: Οπως;
ΑΠΞ: Τον έπιασα να βάζει κάποια CD-ROM επάνω στην οθόνη του. Με το μαγνητισμό θα διαγραφούν! Ειναι δυνατόν ένας developer να κάνει τέτοια πράγματα; Ζαχαρία μου φαίνεται οτι ο άνθρωπος απλά σε δούλευε. Κριμα που εσύ, ένας έμπειρος developer, δεν το κατάλαβες. Αλλα ΕΓΩ, λόγω της τεράστιας εμπειρίας μου,  το αντελήφθην αμέσως και τον απομάκρυνα από το τμήμα. Ενας τόσο καλός ψεύτης κάνει οπωσδήποτε για το Marketing.
ΔΤΦ: (Σε όρια αποπληξίας) Απολυτε...
ΑΠΞ: Ναι;
ΔΤΦ: Τα CD ΔΕΝ ειναι ΜΑΓΝΗΤΙΚΑ μέσα αποθήκευσης!
ΑΠΞ: Ναι, αλλα οτιδήποτε βάζεις πάνω στην οθόνη διαγράφεται. Κάποτε ακούμπησα επάνω στην οθόνη μου το κινητό μου τηλέφωνο και μετά δεν είχα σήμα για 3 ημέρες.
ΔΤΦ: (Απηυδισμένος) Ωσπου το ΦΟΡΤΙΣΕΣ και το πρόβλημα διορθώθηκε!
ΑΠΞ: Τελος παντων, τελος παντων. Μετά άρχισε και μου έλεγε κάτι για κάτι ατσάλια και ρούπια λες και ζούσαμε στο Μεσαίωνα.
ΔΤΦ: Agile; RUP;
ΑΠΞ: Ναι αυτό. Και δεν μου φάνηκε πολυ σοι. Σαν να πουλούσε φούμαρα. Χρησιμοποιούσε λέξεις που δεν ήξερα για να με εντυπωσιάσει. Ασε που στο τέλος μου είπε και αυτό που με έβγαλε από τα ρούχα μου!
ΔΤΦ: Τι σου είπε;
ΑΠΞ: Μίλησε άσχημα για τα σόγια μας. Τι ανατροφή! Πως αυτός ο άνθρωπος θα συνεργαστεί με άλλους, μου φαίνεται περίεργο.
ΔΤΦ: Μηπως Απόλυτε σου μιλούσε για SOA?
ΑΠΞ: Ναι, για αυτά. Τα σογια. Μου είπε οτι μερικές φορές είναι καταστροφή και πρέπει να τα διώξω γιατί αν σε όλες τις δύσκολες στιγμές καταφεύγω εκεί δεν λύνω τα προβλήματά μου. Ακου θράσος! Λες και ξέρει τους δικούς μου! 
ΔΤΦ: (Εχοντας παραδώσει πλέον τα όπλα) Μαλιστα...και πως αντέδρασε που τον μετακινήσατε;
ΑΠΞ: Παραιτήθηκε την ίδια στιγμή. Αλλα ακριβώς γι'αυτό σε ήθελα. Αφησε κάποιον κώδικα γραμμένο και δεν καταλαβαίνω τι θέλει να πει.
ΔΤΦ: Για δείξε μου.

(Ο Απόλυτος ανοίγει το laptop του και μετά από προσπάθεια 5 λεπτών να εντοπίσει το αρχείο στο desktop του που περιέχει 3 εικονίδια, δείχνει στο Ζαχαρία)

Dim misthos as int32
   misthos = CompanyPolicy.GetMinimumPossibleSalary(New (YouShouldBeGrateful()) )
   If misthos < MyDignity.MaximumXeftilaLevel Then
      Dim g as string = "gryllos"
      For each b as bullshit in me.WhatIHeared
         Me.QuitLikeHell(String.Format("...eseis kai o {0} sas", g), new Reason(b))
      Next
   End If

ΑΠΞ: Αυτο ειναι. Τι θέλει να πει;
ΔΤΦ: (Σφίγγεται ΠΑΡΑ ΠΟΛΥ για να μην γελάσει) Τιποτα, τιποτα Απολυτε, πειραματιζόταν. Ετσι κι αλλιώς από αυτά που γράφει μάλλον έχεις δίκιο, δεν ξέρει καλό προγραμματισμό. Σβησε τον κώδικα, είναι άχρηστος.
ΑΠΞ: Το ήξερα! Ειδες που έχω πάντα δικιο; Ζαχαρία, αγόρι μου, σε αρκετά χρονια, όταν φτάσεις το δικο μου επίπεδο, θα καταλάβεις.
ΔΤΦ: (Πονάει από το σφίξιμο) Σιγουρα, σίγουρα Απόλυτε.

(Ο Ζαχαρίας επιστρέφει στο γραφείο του οπου λύνεται στα γέλια με την άνεσή του)

ΜΠΛΙΠ ΜΠΛΙΠ

ΔΤΦ: Χααα χαχαχαχα, χου, χου, χοχοχο...(γκουχ) Δεντοφτιάχνω, παρακαλώ;
ΕΜΠ: Ελα Ζαχαρια ο Εμπειρος ειμαι.
ΔΤΦ: Εμπειρε! Λυπάμαι πολύ για την κατάληξη αυτή...ξερεις, έχουμε ένα πρόβλημα σχετικά με το επίπεδο γνώσεων της διοίκησης...
ΕΜΠ: Ναι, ναι, το κατάλαβα Ζαχαρία και δεν σε κατηγορώ. Απεναντίας θαυμάζω την υπομονή σου με αυτούς. Παντως, πες στον Απολυτο οτι είχε δίκιο. τα CD που φοβηθηκε μη σβηστουν τελίκά σβήστηκαν.
ΔΤΦ: (Χαμόγελο)
ΕΜΠ: Μαζί με το σκληρό του δίσκο.
ΔΤΦ: Μα πως, αφού τα CD...
ΕΜΠ: Ακουαφόρτε.
ΔΤΦ: (Εκστασιασμένος ως Θιβετιανός μοναχός που ανακάλυψε τα Fast Food) Και ο σκληρός;
ΕΜΠ: Μικρό σφυράκι. Τακ τακ. Πολλές φορές. Την ώρα που έκανε defrag. Με ρυθμό.
ΔΤΦ: (Εκφραση απόλυτης ικανοποιησης) Εκπληκτικό!
ΕΜΠ: Φυσικά θα πιστέψει οτι φταίει η ατμοσφαιρική πίεση, γιατί κάτι τέτοια μου έλεγε για τους σκληρούς δίσκους, οτι δεν λειτουργούν υποβρυχίως χωρίς antivirus. Πες του για την τρύπα του Οζοντος και για τις πετρελαιοπηγές του Ιρακ, αμα τα δέσεις καλά θα καταλήξει ΣΙΓΟΥΡΑ σε ένα συμπέρασμα το οποίο δεν θα εμπεριέχει εμένα.
ΔΤΦ: (Εχει μια μεγάλη επιθυμία να χειροκροτήσει) Εμπειρε, αυτό θα μείνει μεταξύ μας, να είσαι σίγουρος για αυτό. (Ξεσπάει σε γέλια) Να είσαι καλά, μου έφτιαξες τη διάθεση!
ΕΜΠ: Φυσικά, απλά δεν ήθελα να απογοητεύσω τον προϊστάμενό σου με τόσα που ξέρει. Α, και του έχω επίσης αλλάξει τα passwords σε όλες τις online υπηρεσίες που ήταν γραμμένος, ενώ ανανέωσα όσες είχαν λήξη με χρέωση της πιστωτικής του. Βλεπεις είχε στο desktop του όλη τη λίστα σε ένα text αρχείο. Και το desktop του ειναι πλέον shared σε όλη την εταιρία. Μερικές καταχωρήσεις είναι ΠΟΛΥ ενδιαφέρουσες, και αν θέλεις να πάρεις αύξηση καλό θα ήταν να ξέρετε και οι δύο οτι ξέρετε και οι δύο. Καλό κουράγιο!

Κατόπιν αυτού ο Ζαχαρίας ζήτησε άδεια λόγω αδιαθεσίας και ξόδεψε την υπόλοιπη ημέρα στο σπίτι του, γελώντας και ανησυχώντας τους γείτονες που πίστεψαν οτι του έστριψε. Μετα απο μια επίσκεψη στα έκτακτα περιστατικά και καμμια δεκαριά χαστούκια από τους γιατρούς ο Ζαχαρίας συνήλθε από το σοκ και επέστρεψε την επόμενη στη δουλειά του. Ο Απόλυτος αποφάσισε ξαφνικά να ζητήσει μια πολύ μεγάλη άδεια λογω έντονων ψυχολογικών προβλημάτων που δημιουργήθηκαν από τη συνεχή επανάληψη της φράσης "χοχο, ψιτ, ερχεται ο στερημένος, σκάστε" από το υπόλοιπο προσωπικό. Η επιστροφή του από το ίδρυμα αναμένεται σύντομα, ωστε να αναλάβει και πάλι καθήκοντα.

Σχόλια (2) -

Pingbacks and trackbacks (1)+