Ζουν ανάμεσά μας #23: Ο "να η ευκαιρία"

0

 

 

(Για όσους δεν το γνωρίζουν, το “Να η Ευκαιρία” ήταν ουσιαστικά το πρώτο talent show που παρουσιάστηκε από την Ελληνική τηλεόραση στα 70s).

Είστε άνεργος γιατί δεν βρίσκετε δουλειά ή σας απέλυσαν από την τελευταία λόγω περικοπών; Είστε ελεύθερος επαγγελματίας με πεσμένο πελατολόγιο και αναρωτιέστε από πού θα βγάλετε το επόμενο μεροκάματο για να πληρώσετε όσα το κράτος θεωρεί ότι ούτως η άλλως δικαιούται να πάρει από εσάς, είτε τα έχετε είτε όχι; Είστε, γενικά, σε μια κατάσταση όπου σας κυνηγούν τα χρέη και η εκδοχή του Κάφκα για το να ξυπνήσετε το επόμενο πρωϊ μεταμορφωμένοι σε κατσαρίδα αρχίζει να σας φαίνεται ιδιαίτερα ελκυστική; (Οι κατσαρίδες τρέχουν γρήγορα και δεν πληρώνουν ΕΝΦΙΑ).

Για εσάς ζει και αναπνέει ο “να η ευκαιρία”. Ο πάντα πρόθυμος επιχειρηματίας  που έχει αφιερώσει κάθε του κίνηση, κάθε του πρωτοβουλία, κάθε του απόφαση στον ιερό σκοπό να σας εξασφαλίσει την προβολή και την αναγνώριση που σας λείπει ώστε να μπορέσετε να βρείτε δουλειές και να αυξήσετε το εισόδημά σας. 

Μέντορας, θα έλεγαν κάποιοι. Λειτουργός, θα έλεγαν κάποιοι άλλοι. 

Ασχέτως αν οι κάποιοι και οι κάποιοι άλλοι αποτελούν μονοψήφιο αριθμό, συγκλίνουν και ταυτίζονται με τον ίδιο τον “να η ευκαιρία”.

Όταν λοιπόν νοιώθετε ότι όλοι και όλα σας έχουν εγκαταλείψει, είναι αυτός που θα κάνει το τηλέφωνό σας να χτυπήσει χαρωπά, ακόμα και αν έχετε βάλει ringtone από τους Morbid Rotting Zombies of War, Pestilence and Vegan Dishes.

Είναι αυτός που θα αναζοπυρώσει την ελπίδα μέσα σας, λέγοντάς σας “για ένα νέο project στο οποίο θα επιθυμούσε τη συμμετοχή σας”, το οποίο τοποθετείται επακριβώς στο γνωστικό σας πλαίσιο και μπορείτε σίγουρα να το αναλάβετε.

Είναι αυτός, ως άλλος φύλακας άγγελος, που θα βρεθεί στο πλευρό σας τις δύσκολες αυτές ώρες, καθοδηγητής, δάσκαλος, προστάτης και εμψυχωτής.

Ωσπου να ρωτήσετε για την αμοιβή.

Σε αυτό το σημείο θα υπάρξει μια παύση ορισμένων δευτερολέπτων (τόσων ώστε να αναρωτηθείτε αν έπεσε η σύνδεση στο Skype / έκλεισε η γραμμή του τηλεφώνου / έπαθε εγκεφαλικό ο “Να η ευκαιρία”, ανάλογα με τον τύπο επικοινωνίας), ακολουθούμενη από μια από τις παρακάτω φράσεις-κλειδιά:

1. “Το παν εδώ είναι να ξαναμπείς στην αγορά…”

2. “Το έργο αυτό θα σου δημιουργήσει references τα οποία θα σου φέρουν μελλοντικούς πελάτες...”

3. “Στόχος είναι να το κάνουμε μια φορά και μετά να το ξαναπουλήσουμε...”

4. “Η εμπειρία που θα αποκτήσεις θα είναι ανεπανάληπτη...”

5. “Μιλάμε για κάτι πρωτοποριακό που θα μας ανοίξει πολλές πόρτες…”

 

Ας δούμε λοιπόν πώς ερμηνεύεται κάθε μία από αυτές τις φράσεις:

 

1. Δεν θα πληρωθείς αλλά θα πρέπει να είσαι ευγνώμων.

2. Δεν θα πληρωθείς αλλά θα πρέπει να είσαι ευγνώμων.

3. Δεν θα πληρωθείς αλλά θα πρέπει να είσαι ευγνώμων.

4. Δεν θα πληρωθείς αλλά θα πρέπει να είσαι ευγνώμων.

5. Δεν θα πληρωθείς αλλά θα πρέπει να είσαι ευγνώμων.

Ειδικά, δε, για το “η εμπειρία που θα αποκτήσεις…” είναι αξιοσημείωτο τό ότι μπορεί ως τώρα να έχετε εργαστεί σε έργα με 100 developers, δουλεύοντας full stack, οργανώνοντας distributed συστήματα με database clusters, BI και άλλα τέτοια όμορφα και ο “να η ευκαιρία” να μιλάει για ένα σετ φορμών σε Access. Η ακόμα και για μια στατική σελίδα HTML. 

Υπάρχουν ακόμα δύο περιπτώσεις, στις οποίες θα πρέπει να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή. 

Η μία περίπτωση είναι να σου αναφέρει ο “να η ευκαιρία” μια τιμή η οποία θα είναι περίπου αυτό που θα εκτιμούσες εσύ ως αμοιβή, μειωμένη όμως κατά 98% περίπου. 

Η δεύτερη είναι να σου πει μια τιμή η οποία βρίσκεται πάρα πολύ κοντά στη δική σου εκτίμηση.

Ας δούμε πώς ερμηνεύεται κάθε μία από αυτές τις εναλλακτικές περιπτώσεις:

1. Θα δουλέψεις πολλές ώρες, πολύ περισσότερες από αυτές που υπολόγιζες, με προδιαγραφές επιπέδου χαρτοπετσέτας με σημειώσεις από μολύβι που έχει βουτηχτεί σε καφέ και λερωθεί με μελάνι καλαμαριού και συνεννόηση επιπέδου σημάτων καπνού μεταξύ Ινδιάνων και Κλίνγκονς. Θα πληρωθείς, αλλά θα ευχόσουν να μην είχες σηκώσει το τηλέφωνο τότε, παλιά, πολύ παλιά.

2. Θα δουλέψεις πολλές ώρες, πολύ περισσότερες από αυτές που υπολόγιζες, ΑΚΟΜΑ περισσότερες από αυτές που υπολόγιζες, με προδιαγραφές επιπέδου μαρμάρινης πλάκας στις οποίες έχει χαραχτεί Γραμμική Β από γέρο γλύπτη με άνοια και πάρκινσον και μετά τις πάτησε μπουλντόζα, συνεννόηση επιπέδου αιχμαλώτου πολέμου με τους ανακριτές του, τηλεφωνήματα στο μέσον της νύχτας για “ένα κουμπάκι που πρέπει να γίνει λίγο πιό κίτρινο και να πάει λίγο πιό αριστερά”, απανωτά deadlines χωρίς κανένα νόημα (“αύριο πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το δεύτερο πεδίο της φόρμας επικοινωνίας, μεθαύριο όλο το responsive layout για όλες τις σελίδες καθώς και η εναλλακτική 3D παρουσίαση όλου του site και την επόμενη μέρα το τρίτο κουμπί στη σελίδα με τα πολλά κουμπιά”), ξεσπάσματα χωρίς προφανή αιτία (“ΓΙΑΤΙ ΤΟΣΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ ΚΩΔΙΚΑ ΕΔΩ;”), και εξόφληση του ενός τρίτου της αμοιβής σου περίπου 6 χρόνια μετά το πέρας του έργου - σε δόσεις των 30 ευρώ μηνιαίως - ΑΝ φυσικά εξοφληθεί.

Ο “να η ευκαιρία” είναι πολύ επικίνδυνος τύπος. Μην σας μπερδέψει το ευγενικό του παρουσιαστικό, η μειλίχια φωνή του, ο ενθουσιασμός που θα δείξει για την συμμετοχή σας στο έργο και οι υποσχέσεις που θα σας δώσει αβίαστα. 

Είναι η κόλαση με ανθρώπινο πρόσωπο.

Είναι ο λόγος για τον οποίο κάποιοι μεταναστεύουν.

Είναι τα λεφτά που δεν θα δεις ποτέ.

Συμπερασματικά, να είστε πολύ προσεκτικοί στις συναντήσεις σας με αυτό τον τύπο πιθανού εργοδότη. Δεν λέμε ότι όλοι είναι έτσι, αλλά αυτό ακριβώς είναι το δύσκολο - να τον εντοπίσετε. 

Σας αφήνω τώρα, γιατί έχω να φτιάξω ένα project που θα το ξαναπουλήσουμε, θα μου δώσει εξαιρετική εμπειρία, θα μου δημιουργήσει references, θα μου ανοίξει πόρτες, θα με ξαναβάλει στην αγορά και θα πληρωθώ για αυτό 2 ευρώ λίγο πριν βγω στη σύνταξη.

Είναι ένα πρόγραμμα μετατροπής αριθμητικών ποσών σε ποσά ολογράφως σε DBase III για DOS.

Δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να αποτύχει.

Θα με παρακαλάνε για να το αγοράσουν.

 

Σχόλια (2) -