Ζούν ανάμεσά μας #21: Ο Boolean

0

 
Η μόνη πιθανή απάντηση στην ερώτηση αν τον έχετε συναντήσει είναι “ναι”. Είναι εκείνος ο γραφικός τυπάκος που κυκλοφορεί σε συσκευασία Project Manager, Leader ή CEO έχοντας τη δυνατότητα αφομοίωσης και επεξεργασίας αποκλειστικά των μονολεκτικών απαντήσεων “Ναι” και “Όχι”, τις οποίες αναμένει ως απόκριση σε ερωτήσεις όπως οι παρακάτω:
 
“Μπορούμε να ξαναγράψουμε σε PHP όλο το code base του CRM που αναπτύσσει η εταιρία μας σε C#  εδώ και 7 χρόνια εντός του ερχόμενου τριημέρου”;
 
“Αν κάνουμε format και ξαναστήσουμε λειτουργικό και εφαρμογές και στα 120 μηχανήματα του πελάτη αύριο Σάββατο, δεν λύνουμε το πρόβλημα”;
 
Ο Boolean διαθέτει μια εκπληκτική υπερδύναμη. Να απαλάσσεται από κάθε είδος ανησυχίας και δεύτερης σκέψης για οτιδήποτε, ανάγοντας κάθε πρόβλημα σε σκηνή από τηλεοπτική σειρά επιστημονικής φαντασίας. Εκεί όπου ο προγραμματιστής μέσα σε πέντε λεπτά έχει λύσει το πρόβλημα της προώθησης FTL (μεγαλύτερης από την ταχύτητα του φωτός) χρησιμοποιώντας ένα φορητό υπολογιστή, ένα τσιμπιδάκι, ένα χάμπουργκερ και δύο μπαταρίες ΑΑΑ. Απλά γιατί κάποιος τον ρώτησε “μπορείς να το κάνεις;”
 
Παραμένοντας στην προηγούμενη αναλογία, είναι αυτονόητο ότι η ερώτηση του Boolean είναι ρητορική. Θα εκπλαγεί δυσάρεστα αν απαντήσετε αρνητικά. Προσοχή: Μην προσπαθήσετε να ΕΞΗΓΗΣΕΤΕ την απάντησή σας, η εξήγησή σας αποτελεί απλά θόρυβο τον οποίο φιλτράρει εξαιρετικά αποτελεσματικά ώστε να μείνει το “ζουμί”.


"Δηλαδή όχι;"

Αλλά δεν έχετε τελειώσει εκεί. Η αρνητική απάντηση σε έναν Boolean πυροδοτεί μια ολόκληρη σειρά από αλυσιδωτές αντιδράσεις, μεταξύ των οποίων η φράση-παγίδα:

"Μπορείς να μου εξηγήσεις, με απλά λόγια, γιατί δεν γίνεται;"

Αν απαντήσετε όπως ορίζει η λογική, την πατήσατε. Να μια τυπική απάντηση που θα μπορούσατε να δώσετε και ο διάλογος που κατά 99,999% θα ακολουθήσει, εκτός αν ο Boolean κατουριέται ή μάθει οτι κέρδισε το Τζόκερ ή εξωγήινοι επιτεθούν στο smartphone του:

- “Εεεε, ναι, μπορούμε να φτιάξουμε μια φόρμα με 243 υποχρεωτικά πεδία που θα ζητά όλες τις απαραίτητες πληροφορίες κατά το registration, αλλά δεν είναι εκεί το θέμα…”

- "Άρα ΝΑΙ."

- "Ναι, αλλά δεν είναι…"

- "Άρα ΝΑΙ."

- "Αλλά…"

- "Άρα γιατί δεν το κάνουμε;"

- "Εντάξει, ΕΝΤΑΞΕΙ, θα το κάνω!"

- "Και γιατί έλεγες οτι δεν γίνεται;"

- "..."

Η ανοχή του Boolean σε απαντήσεις οι οποίες απαιτούν κριτική σκέψη και λήψη απόφασης από τον ίδιο είναι μηδενική. Η αποστολή του είναι να λύσει ένα πρόβλημα, όχι να το κατανοήσει. Πρέπει να είστε συγκαταβατικοί με τον Boolean. Όλη του η ζωή είναι ένα τεράστιο “ναι / όχι”. Δεν ήταν ποτέ καλός στα φιλοσοφικά και δεν θα διαπρέψει στις τέχνες. Ο Boolean δεν καταλαβαίνει φράσεις που ξεκινάνε από “ίσως” και δεν αντιλαμβάνεται ότι στα μαθηματικά υπάρχει ολόκληρος κλάδος που ονομάζεται “θεωρία πιθανοτήτων”. Είναι απαίσια παρέα για να δείτε ταινία που τελειώνει με cliffhanger. 

Αν θέλετε σώνει και καλά να βραχυκυκλώσετε έναν Boolean, μία είναι η μέθοδος και ονομάζεται “διπλή αντιστροφή”. Ιδού ένα παράδειγμα:

Β: Γίνεται να μετατρέψουμε την desktop εφαρμογή που τρέχει ο πελάτης τα τελευταία 15 χρόνια στα PC της εταιρίας του σε web-based,responsive,multiuser εφαρμογή χωρίς να χαθούν δεδομένα μέχρι την άλλη Παρασκευή;

Εσείς: Όχι.

Β: Γιατί δεν γίνεται;

Εσείς: Είπα εγώ ότι δεν γίνεται;

Β: Ναι.

Εσείς: Εγώ είπα “όχι”. Δεν είπα “όχι”;

Β: Ναι.

Εσείς: Άρα συμφωνείς.

Β: Όχι!

Εσείς: Γιατί δεν συμφωνείς;

Στο σημείο αυτό αναγκάζετε τον Boolean να αναλύσει λεπτομερώς την κατάσταση εξετάζοντας κάθε λεπτή απόχρωσή της, πράγμα το οποίο τον οδηγεί με μαθηματική βεβαιότητα σε εφίδρωση, κίτρινη επιδερμίδα, σπασμούς και αφωνία ενώ παράλληλα, πιθανότατα, οδηγεί εσάς στην ανεργία. Αξίζει όμως μια προσπάθεια, ναι ή όχι;

 

Σχόλια (5) -