Πώς να μην είσαι η “δευτεράντζα” των Social Media

0

 
Βαριές κουβέντες, ε; Πρόσεχε, φίλε αναγνώστη, γιατί είναι στατιστικά βέβαιο ότι είναι πιθανότερο να ανήκεις στην κατηγορία “δευτεραντζαριό” παρά στην κατηγορία “σώφρων χρήστης”. 

First things first. Αν δεν κατάλαβες την έννοια της λέξης “στατιστικά” ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΔΙΑΒΑΖΕΙΣ ΤΩΡΑ και πήγαινε φύτεψε κανένα φίκο, βοήθα κανα πληγωμένο ζωάκι, καθάρισε κανένα δρόμο, κάνε κάτι χρήσιμο τέλος πάντων, γιατί υποψιάζομαι ότι θα απαντήσεις θετικά σε ΟΛΑ τα παρακάτω, πράγμα που θα αποδείξει ότι η παρουσία σου στα social media είναι πιό ενοχλητική και από φαγούρα σε απόκρυφο σημείο την ώρα που βρίσκεσαι ανάμεσα σε πολύ κόσμο. Απαγγέλλοντας ποίηση. Όρθιος.

Σε αντίθετη περίπτωση, συνέχισε μέχρι να σταματήσεις να λες “μα εγώ δεν το κάνω αυτό”. Θα σταματήσεις. Σίγουρα.

Γράφεις με ΚΕΦΑΛΑΙΑ;

Δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος που το κάνεις αυτό. Απλά δεν έχεις μάθει να γράφεις αλλιώς. Δυσκολεύεσαι με τους τόνους, δυσκολεύεσαι με την εναλλαγή πεζών - κεφαλαίων, δεν έχεις μάθει να πατάς το Shift με άλλο πληκτράκι μαζί. 

Κατανοητό. 

Τα ματάκια των υπόλοιπων τι σου φταίνε; 

Και καλά να γράψεις μια φράση. Έλα που γράφεις ΚΑΤΕΒΑΤΑ. Κάτι μου λέει ότι το κάνεις επίτηδες - τα γράφεις κανονικά και μετά τα μετατρέπεις σε All Caps έτσι, για να δίνεις γροθιά στο κατεστημένο. Επαναστάτη μου εσύ. Ακόμα και το “ΚΑΛΗΜΕΡΑ” φαίνεται σαν να το φωνάζεις από ντουντούκα.

Τελειώνεις ή εμπλουτίζεις κάθε πρόταση με τρείς τελίτσες (...);

Οχι, ειλικρινά. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΙΟ ΕΝΟΧΛΗΤΙΚΟ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ. Είναι σαν να ήθελες συνεχώς να πεις και κάτι ακόμα αλλά να σε πιάνει κόψιμο και να μην προλαβαίνεις. Κοίτα:

“Γειά σου Τάσο...Πήρα το mail σου...Θα σε ενημερώσω...μόλις έχω νεότερα...”

Η παραλλαγή είναι αυτοί που χρησιμοποιούν ΔΥΟ ή ΤΕΣΣΕΡΙΣ τελίτσες και μάλιστα σε άσχετα σημεία χωρίς να τερματίζουν καμία πρόταση. Αυτό τους κάνει να εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι είρωνες με κόψιμο. Δείτε την προηγούμενη σε παραλλαγή:

“Γειά σου..Τάσο..πήρα το..mail σου..θα σε..ενημερώσω..μόλις έχω..νεότερα..”

Τελικά θυμάται ότι τον λένε Τάσο τον άλλον ή αναρωτιέται; Τον κοροιδεύει για το email; Θα τον ενημερώσει ή θα τον κάνει κάτι άλλο; Θα έχει νεότερα; Βρισκόμαστε σε μια διαρκή απορία.

Και τέλος υπάρχουν και αυτοί που το γράφουν σε στυλ ποίησης, πράγμα το οποίο τους κάνει να εμφανίζονται ως αναποφάσιστοι είρωνες με κόψιμο και καλλιτεχνικές αναζητήσεις:

“Γειά σου..Τασο..

πήρα το..μαιλ σου..

θα σε..ενημερώσω..

μόλις έχω..νεότερα..”

Θα μπορούσε και να μελοποιηθεί. Από διστακτικό συνθέτη και να ερμηνευθεί από διστακτικό τραγουδιστή. 

Τελειώνεις κάθε σου πρόταση με τρία (3) θαυμαστικά;

Δεν ξέρουμε τι συμβαίνει με σένα, ξέρουμε όμως οτι η ασθένεια είναι διαδεδομένη. Επιζητάς την προσοχή και φαντάζεσαι ότι μια τελεία, ή έστω ένα (1) θαυμαστικό δεν θα είναι αρκετό. Με τα τρία (3) θαυμαστικά όλοι θα προσέξουν αυτό που έχεις να πεις. Αρκεί να τα χρησιμοποιείς στο τέλος κάθε πρότασης. Σωστά;

“Φυσικά!!! Συμφωνώ απόλυτα!!! Δεν υπάρχει καλύτερος τραγουδιστής από τον Justin Bieber!!!”

Και αυτό τα λέει όλα. 

Γράφεις greeklish;

Έλα, έλα, οι δικαιολογίες του τύπου “sorry guys, to pc mou den exei ellinika” αν ζεις στην Ελλάδα (όπου οι πιθανότητες είναι να χρησιμοποιείς Windows με Ελληνικό interface γιατι πού να καταλάβεις τι λένε στα Αγγλικά αφού δεν έχεις πάρει ούτε το Lower), απλά ψεύδεσαι.

Γράφεις greeklish γιατί δεν ξέρεις ορθογραφία. Και γιατί εισαι τεμπέλης, ή αρκετά μεγάλης ηλικίας ώστε να έχεις συνηθίσει από τις εποχές που οι υπολογιστές ΟΝΤΩΣ δεν είχαν Ελληνικά και όλοι γράφαμε στο mIRC με greeklish. Αλλά κάτι μου λέει ότι δεν έχεις ιδέα τι είναι το mIRC και ότι δεν έχεις δει Windows ή άλλο λειτουργικό χωρίς Ελληνικά στη ζωή σου.

Γράφεις greeklish γιατί πρωτίστως βαριέσαι, και γιατί η ορθογραφία σου είναι ανάλογου επιπέδου με αυτό ενός Μαορί που μαθαίνει Κινέζικα γράφοντας φωνητικά ισοδύναμα με Κυριλλικούς χαρακτήρες. 

 
Κάποια στιγμή στο παρελθόν ο Αντώνης Κανάκης (Ραδιο Αρβύλα) είχε κάνει μια νύξη για τη χρήση greeklish. Βρήκε πολλούς πολέμιους αυτό, γιατί αρκετοί δεν είχαν τη διάθεση να αφήσουν το μόνο πράγμα που είχαν μάθει να κάνουν καλά - να γράφουν ανορθόγραφα χωρίς να γράφουν ανορθόγραφα.
 
Ο Mikeius (σορρυ, φιλαράκι, σε πάω με χίλια αλλά με αυτό διαφωνώ με τα χίλια) στο επεισοδιο 31 του ΜΠΡΑΦ στο 3:50 ήταν από τους πρώτους που αντέδρασαν υποστηρίζοντας ότι “υπάρχει ορθογραφία στα greeklish”. Ε ΟΧΙ. Σε λίγο θα ξεσηκωθούν και οι ανορθόγραφοι και θα μας λένε οτι υπάρχει ορθογραφία στην ανορθογραφια. Σορρυ, φιλαράκι, δεν υπάρχει καμία ορθογραφία επειδή εσύ το αποφάσισες. Υπάρχουν ανορθόγραφοι τεμπελχανάδες που δεν μπορούν να ξεστραβωθούν και να μάθουν πώς γράφεται μια κωλολέξη στα Ελληνικά. Είτε ntoulapa είτε dulapa την γράφουν, στα Ελληνικά θα την γράφουν, ωσπου να μορφωθούν, "ντουλλάππα". Χρησιμοποίησες λέξη που δεν "παίρνει" εύκολα ορθογραφικό σφάλμα αλλά ΠΙΣΤΕΨΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΧΩ ΔΕΙ ΝΑ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΕΤΣΙ. Ασε, μην πάμε στον πληθυντικό. "ντουλλάππαις". 

Ενα από τα πράγματα που έκανα παλιότερα ως moderator στο dotnetzone.gr ήταν να συντάξω τους κανονισμούς χρήσης - εκεί πρόσθεσα την εξής παράγραφο που τα λέει όλα κατά την άποψή μου:

Δε γράφουμε greeklish. Μπορεί να ήταν cool στο πανεπιστήμιο/σχολή/chat στο irc, αλλά εδώ βγάζουν τα ματάκια των υπολοίπων. Συν του ότι το search τα παίρνει στο κρανίο και βγάζει ότι αποτελέσματα γουστάρει. Αν γράφετε greeklish, οι πιθανότητες να διαβάσει κάποιος το μήνυμά σας μειώνονται πολύ. Οι πιθανότητες να σας απαντήσει κάτι που να μη θυμίζει φιλοσοφικό μονόλογο αυστραλο-μπαμπουϊνου με πονόκοιλο μειώνονται ακόμα πιο πολύ. Αν δεν μας πιστεύετε, δοκιμάστε να στέλνετε mail σε greekglish στον εργοδότη σας και θα ανακαλύψετε σε λίγο καιρό ότι οι εγκαταστάσεις του ΟΑΕΔ θα σας φαίνονται πολύ οικείες.

Τα greeklish λοιπόν, αν δεν το καταλάβατε, δεν επιτρέπονται, εκτός από εξαιρετικές περιπτώσεις (μη δυνατότητα πρόσβασης σε υπολογιστή με Ελληνικά), για τις οποίες ο χρήστης είναι υποχρεωμένος να ενημερώνει ως μέρος του μηνύματός του. Οι διαχειριστές του dotNETZone.gr έχουν το δικαίωμα να διαγράψουν άμεσα μήνυμα το οποίο είναι δημοσιευμένο σε greeklish χωρίς προειδοποίηση. An den to katalavate, na sas to ksanapoume: Oi diaxeiristes tou dotNETZone.gr exoun to dikaioma na diagrapsoun amesa minima to opoio einai dimosieymeno se greeklish.

Ως συνέπεια του παραπάνω, δε γράφουμε l33t. Χρειάζεται να επεκταθούμε περαιτέρω στο γιατί; Μάλλον 0xI.

Συμπέρασμα: Κόψε τα greeklish. Σε κάνουν να φαίνεσαι μικρός, ανώριμος, αμόρφωτος, ανορθόγραφος και ΒΓΑΖΟΥΝ ΤΑ ΜΑΤΑΚΙΑ ΤΩΝ ΥΠΟΛΟΙΠΩΝ. Δεν σου κάνουν like όσοι θα ήθελες; ΝΑ ένας λόγος.

Τρως τα φωνήεντα από τις λέξεις;

Γιατί “είναι cool”; Γιατί “έτσι γράφουν οι συνομήλικοί σου” (που προφανώς δεν έχουν περάσει το 13ο έτος της ηλικίας τους - ψιτ, ξέρετε ότι κανονικά δεν θα έπρεπε να συμμετέχετε σε δίκτυα όπως το Facebook ακόμα ε;); Γιατί “αφού όλοι με καταλαβαίνουν”;

Γιατί απλά, για άλλη μια φορά, ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑ και ντρέπεσαι για αυτό, ΝΑ ΓΙΑΤΙ.

Τι ειναι πιό εύκολο;

“Γ καφέ μ τ φλ μ”

ή

“Γεια καφέ μαι τι φήλι μου”...ουπς, “Για καφέ με τει φείλη μου”... ουπς, “Για καφέ μαι τη φίλει μου”...ε, αει στα κομμάτια, “Γ καφέ μ τ φλ μ”.

Προφανώς. Διάβασε και κανα βιβλίο μπας και σου εντυπωθούν οι λεξούλες. Το “συμπληρώστε τα γράματα που λείπουν” το παίζαμε μικροί, δεν χρειάζεται να το ξαναρχίσουμε τώρα στα γεράματα.

Γράφεις κεφαλαία greeklish τελειώνοντας κάθε πρόταση με τελίτσες ΚΑΙ με τρία θαυμαστικά και τρώγωντας τα φωνήεντα από τις λέξεις;

DN EX KT N P....!!! T TRMATICEC…!!! T MTK M…!!!

 

Από ορθογραφία πώς πάμε;

Μπορεί να μην τρώς τα φωνήεντα από τις λέξεις, αλλά γράφεις τόσο ανορθόγραφα που μπορείς να κάνεις 29 κατασκευαστές σταυρολέξων να πάρουν τα βουνά εκτρέφοντας αιγοπρόβατα. Ξέρω, ξέρω. Δεν μπορείς να κάνεις αλλιώς. Οι μόνιμες δικαιολογίες που θα ακούσουμε από εσένα α) “είμαι δυσλεκτικός” και β) “εγώ δούλευα και δεν πήγα σχολείο”. (Και οι δύο με την απαραίτητη δόση τσαμπουκά, του στυλ “δεν είμαστε όλοι προνομιούχοι όπως εσείς οι σπουδαγμένοι / ματσωμένοι / χαρισματικοί”).

Και οι δύο δικαιολογιες είναι ΓΙΑ ΤΟΝ Π...ρωτάρη που θα τις πιστέψει. ΒΑΛΕ ΟΡΘΟΓΡΑΦΟ. Δεν φταίνε τα ματάκια κανενός να διαβάζουν “καλώ μίνα” και “απίστεφτο, διαιδώσται”.

Αν είσαι ΟΝΤΩΣ δυσλεκτικός ή ΟΝΤΩΣ η δουλειά δεν σε άφηνε να μορφωθείς τότε και πάλι ΒΑΛΕ ΟΡΘΟΓΡΑΦΟ. ΕΧΕΙΣ τη δυνατότητα. Δεν έχεις ανίατη ασθένεια, έχεις ένα πρόβλημα που με τεχνικά μέσα ΔΙΟΡΘΩΝΕΤΑΙ. Αν δεν τα χρησιμοποιήσεις ΕΙΣΑΙ ΑΠΛΑ ΤΕΜΠΕΛΗΣ.

Ξέρεις από ρυθμίσεις ασφαλείας;

Η κάθε φορά που πας σε κάποιο γάμο όλοι οι καλεσμένοι, από το γαμπρό και τη νύφη μέχρι τους ψάλτες, την παπαδιά, τους υπαλλήλους του catering και τους παρκαδόρους βρίσκουν τον εαυτό τους φάτσα μόστρα σε φωτογραφίες ορατές από την Κουάλα Λουμπούρ μέχρι το Κονγκό (πολλές φορές και tagged;)

Και ας το ξεπεράσουμε αυτό. Φαντάσου τι χαρά θα κάνουν αυτοί που δεν τους κάλεσαν στο γάμο όταν από φίλους φίλων φίλων δουν τις υπέροχες αυτές στιγμές.

Ωπ, να και η Ελένη. Αυτή δεν ήταν η πρώην του γαμπρού; Τι κάνει στο γάμο του με γόβα δεκάποντη, σκίσιμο στο (κόκκινο) φόρεμα μέχρι τα πλευρά και χωρίς τον άντρα της;

Για να μην αναφέρω οτι κάποιοι θεωρούν καλό  να ανεβάσουν φωτογραφίες από το bachelor party. Του γαμπρού. Ο οποίος συχνά παύει να έχει την ιδιότητα του γαμπρού αρκετά πρόωρα.  

Κάνεις like στα ΔΙΚΑ σου posts;

Δεν θα σχολιάσω. Εκτός του ότι φαίνεσαι απελπιστικά μόνος. Ειδικά αν είσαι ο μονος που έχει κάνει like στο post σου.

Duckface;

 

ΦΥΓΕ ΑΠΟ ΤΗ ΣΕΛΙΔΑ ΜΟΥ

Τρως και μετά δημοσιεύεις φωτογραφίες με τα αποφάγια σου;

ΟΧΙ, ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ food blogger. Είσαι απλά κοιλιόδουλος που θέλεις να μας κάνεις να ξερνάμε βλέποντας σκελετούς ψαριών, ημιμασημένα κοκκαλάκια από μπριζόλες και φτυμένα κουκούτσια ελιάς με λάδια, ψίχουλα και άδεια λιγδιασμένα ποτήρια για ντεκόρ. Δεν γουστάρουμε να μάθουμε πώς είναι τα πιάτα σου μετά από κραιπάλη. Την επόμενη φορά που θα κάνεις γαστροσκόπηση μην ξεχάσεις να μας ποστάρεις και από εκεί φωτο, να δούμε πώς είναι το εσωτερικό του στομαχιού σου. Πήθικα. 

Είσαι ο τύπος “ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΠΟΔΟΧΗ”;

Ωραίο το πρωτόκολλο ευγενείας, αλλά μην μπερδεύεις τον προφορικό με το γραπτό λόγο. Γεμίζεις το timeline ανθρώπων με άχρηστες γραμμές. ΦΥΣΙΚΑ και ευχαριστείς για την αποδοχή. Είναι αυτονόητο. Δεν χρειάζεται να το αναφέρεις. Αυτός που σε πρόσθεσε στους φίλους του / στη σελίδα του / στο group του το έκανε γιατί υποψιάζεται πως έχεις ΚΑΤΙ να πεις. Αυτό είναι που έχεις να πεις;

Twist: Αν ο άλλος σου απαντήσει “παρακαλώ” είστε και οι δυο άξιοι της μοίρας σας.

Twist 2: 

“Ευχαριστώ για την αποδοχή”

“Παρακαλώ”

“Ευχαριστώ για την απάντηση”

“Ευχαριστώ για την ευχαριστία για την απάντηση”

“Ευχαριστώ για την απάντηση στην ευχαριστία για την απάντηση”

Και ούτω καθ’εξής μέχρι και οι δυο σας να μείνετε με ακριβώς ένα follower γιατί όλοι οι υπόλοιποι ή θα την έχουν κάνει με ελαφρά ή θα έχουν αυτοκτονήσει δια της μεθόδου του ατέρμονος χασμουρητού.

Είσαι αυτός που όλοι βρίζουν γιατί ποστάρει πορνογραφικό περιεχόμενο ή διαφημίσεις εν αγνοία του;

Ελα, παραδέξου το. Είσαι ο τύπος που κάθε τρεις και λίγο ανεβάζει μήνυμα του τύπου 

“Παιδιά, αν λάβετε ένα μήνυμα με ένα link από εμένα μην το ανοίξετε, δεν είμαι εγώ, μου χάκαραν το λογαριασμό”. 

Το κούφιο σου το κεφάλι σου “χάκαραν”. 

Καταρχήν άλλαξε password σε κάτι πιο ισχυρό από το ίδιο σου το email που το έβαλες “για να το θυμάσαι”. Κατά δεύτερον, ΜΗΝ κλικάρεις σε ο,τι περνάει από μπροστά σου. Θα “ψωνίσεις” διάφορα πράγματα που θα κάνουν διάφορα άσχημα πράγματα σε όσους έχουν την ατυχία να σε έχουν στη λίστα τους. Και τρίτον και κυριότερον: ΒΑΛΕ ANTIVIRUS / ANTIMALWARE και μάθε πώς να το χρησιμοποιείς!

Για καλό και για κακό διάβασε και αυτό (δικό μου είναι) που θα σου πει ενδιαφέροντα πράγματα για τα αντίγραφα ασφαλείας. Better safe than sorry. 

Γράφεις μυστηριώδη πράγματα που σκοπό έχουν να κάνουν τους άλλους να σε ρωτήσουν “τι εννοείς” και αν “είσαι καλά”;

Αν το status update σου έχει υπάρξει έστω και για μια φορά κάτι στις γραμμές του “Μην μου μιλάς, δεν ξέρεις τι περνάω” τότε ανήκεις σε αυτή την κατηγορία. Με τα μπούνια. Δεν ξέρουμε σε ποιός απευθύνεσαι, δεν ξέρουμε γιατί του λες να μην σου μιλάει χωρίς να σου έχει μιλήσει, δεν ξέρουμε τι περνάς και ΔΕΝ ΜΑΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ. Δεν θα σε ρωτήσουμε. Στα τρία τέτοια μηνύματα θα σε κάνουμε unfriend, block, report και οτιδήποτε άλλο υπάρχει διαθέσιμο προκειμένου να σταματήσουμε να διαβάζουμε αηδίες. 

Τι; Δεν θα σε κάνουμε; 

Γιατί είμαστε άντρες και είσαι γυναίκα και η φωτογραφία του προφιλ σου είναι κατά 85% μπούστο; 

Ναι, υπάρχουν και αυτοί. Είναι ΑΥΤΟΙ που θα σε ρωτήσουν “τι εννοείς, είσαι καλά;”. Υπάρχει ένας όρος για αυτούς αλλά η ανατροφή μου δεν με αφήνει να τον ξεστομίσω. Pedestal το κοντινότερο που μπορώ να πω.

Γράφεις (καθόλου μυστηριώδη) πράγματα κάθε ΠΕΝΤΕ ΛΕΠΤΑ και τα οποία δεν ενδιαφέρουν κανέναν;

Εδω δεν σώζει ούτε το μπούστο. Απλά είσαι ένα βαρετό τυπάκι που θεωρεί ότι πρέπει να μας ενημερώνει για κάθε ανούσια λεπτομέρεια της ζωής του. ΟΧΙ, δεν μας νοιάζει που στάζει η βρύση σου, ούτε που ξέβαψε το αγαπημένο σου μπλουζάκι. Και σε παρακαλούμε μην ποστάρεις πράγματα του τύπου “ωπ, πέρασε ένα μηχανάκι απ’έξω τώρα”. Εκτός αν κάποιος σε έχει απαγάγει, ζητάει λύτρα, και προσπαθείς να ενημερώσεις με αυτό τον τρόπο για την τοποθεσία σου. Και πάλι μπορεί να μην έχουμε την υπομονή.

Ποστάρεις συνεχώς φωτογραφίες με τα παιδιά σου;

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ. Ας ξελαρυγγιάζεται η Αστυνομία να ενημερώνει, ας γκαρίζουν σε όλη την υφήλιο ότι εκθέτοντας τα παιδιά σου στο Internet τα βάζεις σε κίνδυνο, ΕΣΥ ξέρεις καλύτερα. “Έλα μωρέ, ποιός θα τη δει, και τι είναι αυτές οι ρυθμίσεις ασφαλείας που λένε όλοι;”. 

Καλή τύχη.

Ποστάρεις συνεχώς φωτογραφίες με τα ζώα σου;

Αν είσαι ταυτόχρονα το βαρετό τυπάκι που γράφει ο,τι του συμβαίνει ανά 5 λεπτά, block / unfriend / report / δημόσιο κράξιμο. Αν όχι, να ξέρεις οτι οι 100 ίδιες φωτογραφίες του γατοσκυλοπουλιού σου δεν διαφέρουν σε τίποτα μεταξύ τους. ΖΩΟ ΕΙΝΑΙ, δεν μπορεί να αλλάξει έκφραση. Εσύ μπορεί λόγω εξοικείωσης να διακρίνεις απειροελάχιστες διακυμάνσεις από φορά σε φορά (αχου, το γλυκούλι μου, εδώ χαμογελάει, ααα, εδώ είναι λυπημένο), αλλά εμείς πάλι όχι. Βλέπουμε μια γάτα.

Αν θα είναι στο γραφείο, στο κρεβάτι, κρεμασμένη από το πολύφωτο ή μέσα στο πλυντήριο, μας είναι αδιάφορο. Είναι μια γάτα. Ωραία είναι ΜΙΑ φωτογραφία της γάτας, φτάνει όμως.

Ποστάρεις συνεχώς άσχετα γενικόλογα τσιτάτα που μοιάζουν να έχουν βγει από generator;

Ω ναι. Έχουν κατά πάσα πιθανότητα βγει από generator. Κοίτα, καταλαβαίνω. Ορισμένες φράσεις του τύπου “Αν δεν ανοίξεις τα φτερά σου να πετάξεις θα βλέπεις τον κόσμο μόνο μέσα από τα μάτια των άλλων” αγγίζουν ευαίσθητες χορδές και ΘΕΛΕΙΣ να μοιραστείς την ευαισθησία σου με τους γύρω σου. Ασχέτως αν το ευαίσθητο αυτό ρητό είναι σε εικονάκι με minions, Tom & Jerry ή ο,τι άλλο άσχετο μπορεί να φανταστεί κανείς. Και πάλι το καταλαβαίνω. Είσαι ευαισθητούλης / ούλα. Γιατί όμως πρέπει να το κάνεις αυτό 10 φορές τη μέρα, κάθε μέρα, γεμίζοντας το timeline μου με άκυρες φράσεις αμφιβόλου προέλευσης;

Σου άρεσε η φρασούλα που ανέφερα παραπάνω; Ξυπνάει τις κρυμμένες ευαισθησίες σου; Θα ήθελες πολύ να ήταν σε εικονάκι για να την κάνεις share; 

Ορίστε λοιπον.

 

ΝΑΙ, ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΙΑ ΜΟΥ. ΤΗΝ ΕΒΓΑΛΑ ΑΠΟ ΤΟ ΜΥΑΛΟ ΜΟΥ. Διάβασε παρακάτω.

Κάποια στιγμή, κυρίως για να πείσω τον εαυτό μου για το πόσο εύκολα μπορείς να αποκτήσεις followers στα social media αν ποστάρεις τέτοιες αηδιούλες, έφτιαξα ολάκερο Facebook Page που το γέμισα με ρητά και τσιτάτα που είτε έκλεβα από άλλους είτε (κυρίως) σκαρφιζόμουν μόνος μου. Αποτέλεσμα: κοντεύει τα 1000 likes χωρίς να κάνω απολύτως ΤΙΠΟΤΑ. Από εκεί είναι το εικονάκι. Μπες και κάνε like. Το ξέρω οτι το θέλεις διακαώς. Και μην ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ να πεις “α, εγώ δεν τα κάνω αυτά”. Τα κάνεις. Παραδέξου το. 

Ποστάρεις συνεχώς θεωρίες συνωμοσίας από αμφίβολης ποιότητας blogs;

Το μόνο πιο ενοχλητικό από τα αμφιβόλου ποιότητος τσιτάτα που θα μπορούσα να σκεφτώ για την παρουσία κάποιου στα social media είναι ο βομβαρδισμός από “έγκυρα” άρθρα που ανακαλύπτει σε ανθυποblogs και τα οποία αποκαλύπτουν την “αλήθεια που μας κρύβουν διαδώστε”. Και όχι, δεν μιλάω μόνο για τα συνήθη θέματα ψεκασμών, Σώρρα και δίδυμων πύργων. Μιλάμε ότι μερικοί ποστάρουν πολύ ψαγμένο υλικό, όπως π.χ. “Τα πράγματα που είπε o Bill Gates σε ομιλία του σε φοιτητές”. (http://ellinikahoaxes.gr/2014/09/11/bill-gates/

Η πλακα είναι ότι οι περισσότεροι από αυτούς που τα δημοσιεύουν το έχουν κάψει τόσο πολύ που ακόμα και αν τους ΑΠΟΔΕΙΞΕΙΣ οτι είναι μούφα αυτό που πόσταραν, θα συνεχίσουν να το ποστάρουν με την δικαιολογία “ναι, αλλά λέει σωστά πράγματα”.

Θερμή παράκληση: Πριν ξαναποστάρεις την οποιαδήποτε ριζοσπαστική αποκάλυψη που θα μας ξεστραβώσει και θα καταλάβουμε σε τι κόσμο ζούμε, πάνε μια βόλτα από το ellinikahoaxes.gr και τα αντίστοιχά του στο εξωτερικό, snopes.com και hoax-slayer.com. Αν δεν το βρεις εκεί, απλά ενδέχεται να μην το έχει καταρρίψει ακόμα κάποιος. Ξανατσέκαρε. Οι ριζοσπαστικές αποκαλύψεις δεν αποκρύπτονται, δεν κυκλοφορούν μόνο στα social media και κυρίως δεν γίνονται share επί μια δεκαετία χωρίς να έχει κουνηθεί φύλλο. ΞΑΝΑΤΣΕΚΑΡΕ.

Ποστάρεις συνεχώς αμφισβητήσεις για οτιδήποτε οι άλλοι θεωρούν δεδομένο, μόνο και μόνο για να προκαλέσεις;

Είσαι ο τύπος που ενώ όλοι γκρινιάζουν για την υψηλή φορολογία, έρχεται να την υπερασπιστεί; Κατακεραυνώνοντας την προηγούμενη κυβέρνηση για τις επιλογές της; Ωραία. Μόνο που το ίδιο έκανες και όταν ήταν πάνω η προηγούμενη κυβέρνηση. Απλά γιατί γουστάρεις να πηγαίνεις κόντρα στο ρεύμα, όποιο και αν είναι την δεδομένη χρονική στιγμή. 

Παράδειγμα συζήτησης που έτυχε να διαβάσω τις προάλλες (light περίπτωση και σημειακή, υπάρχουν σίγουρα ΠΟΛΥ πιο βαριές και κατ’εξακολούθηση):

Αρχικός poster: “Δεν μπορείς να δημοσιεύεις φωτογραφίες των παιδιών κάποιου στο Internet”

Επαναστάτης: “Μπορείς”

Αλλος σχολιαστής: “Μα είναι παράνομο.”

Επαναστάτης: “Δεν είναι, αφού μπορείς να τις βρεις με ένα απλό search” (σ.σ. ήταν δημόσιο πρόσωπο)

Αλλος σχολιαστής: “Μα και κτηνοβασία μπορείς να βρεις με ένα απλό search, τι σημαίνει αυτό;”

Επαναστάτης: “Δεν είναι το ίδιο”

Αλλος σχολιαστής: “Νομικά είναι το ίδιο, απαγορεύεται η χρήση φωτογραφιών με παιδιά”

Επαναστάτης: “Δηλαδή αν αύριο η τάδε εφημερίδα έβγαζε φωτογραφία με τα παιδιά του θα έλεγες το ίδιο;”

Αλλος σχολιαστής: “Μα άλλο η εφημερίδα και άλλο ένας μεμονωμένος χρήστης του internet που δημοσιεύει φωτογραφίες παιδιών!”

Επαναστάτης: “Οχι, είναι το ίδιο”.

Και πάει λέγοντας. 

Είσαι “ο εναλλακτικός που δεν μπαίνει στο Facebook” αλλά ταυτόχρονα πας και ποστάρεις ο,τι ξερατό μπορεί να φανταστεί κανείς στο Ello ή στο Tsu ή ακόμα (ναι!) και στο LinkedIn;

Συγχαρητήρια. Είσαι ξεχωριστός. Οπως και όλοι οι υπόλοιποι. Και που’σαι, αν ξαναδώ στο LinkedIn timeline μου εικονάκια με χαρούμενα κουκλάκια ετοιμάσου για μεγαλοπρεπές ban.

 

Αν απάντησες θετικά στις περισσότερες ερωτήσεις:

Τα social media, δεν ξέρω αν στο έχουν πει, ΔΕΝ σε χρειάζονται. ΔΕΝ έχουν φτιαχτεί για σένα και έχουν δαπανηθεί εκατομμύρια δολάρια για να μπορέσουν να απαλλαγούν από τύπους σαν και σένα. (Οκ, ευγενικά όμως ώστε να συνεχίζεις να τα διαβάζεις για να κλικάρεις τις διαφημίσεις).

Ακόμα και να σε χρειάζονται, εμείς δεν σε χρειαζόμαστε στα timelines μας. Παρακολούθησε λίγο ποιοί κάνουν σχόλια και likes στα posts σου. ΠΟΛΥ ΣΩΣΤΑ, ΚΑΤΙ ΤΥΠΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΕΣΕΝΑ. Και μόνο. Οι υπόλοιποι φίλοι σου σε έχουν κάνει unfollow και block. Ορισμένοι δεν περνάνε καν έξω από το σπίτι σου.

Βελτιώσου. Για να βελτιωθεί το επίπεδό μας ως "ψηφιακός λαός" γενικότερα. Πριν να είναι αργά.

 

Σχόλια (23) -