Ζουν ανάμεσά μας #15: Ο Συχνοτηλεφωνικαγχώδης

0

 

Ο Συχνοτηλεφωνικαγχώδης συνήθως βρίσκεται σε κάποια ανώτερη θέση στην ιεραρχία της εταιρίας, αλλά ΠΟΤΕ στην ανώτατη, μια και το αφεντικό δεν αρέσκεται συνήθως στο να τρώει την ώρα του με τέτοια ποταπά θέματα. Ο Συχνοτηλεφωνικαγχώδης άλλοτε θα είναι Project Leader, άλλοτε Project Manager, άλλοτε R&D Manager. Οι τίτλοι αλλάζουν, αυτό όμως που δεν αλλάζει είναι η εμμονή του στις απανωτές τηλεφωνικές κλήσεις, σε μια προσπάθεια να ελέγξει την κάθε σας ενέργεια για οποιαδήποτε εργασία, ακόμα και αν αυτή αποτελείται από ένα μόνο βήμα. 

Το αποτέλεσμα είναι θλιβερό, μια και ακόμα και το πάτημα ενός κουμπιού, αν σας έχει ανατεθεί από κάποιον Συχνοτηλεφωνικαγχώδη, μετατρέπεται σε μια εξαιρετικά χρονοβόρα διαδικασία, με κύρια γνωρίσματα την εισαγωγή άχρηστων τηλεφωνικών (ΠΑΝΤΑ τηλεφωνικών, το email δεν υφίσταται ως μέσον επικοινωνίας) επικοινωνιών, την καθυστέρηση της εργασίας την ώρα που αυτή εκτελείται και μια γενική τάση ελέγχου των κινήσεών σας, των κινήσεων των άλλων, της εταιρείας, των άλλων εταιριών, της χώρας και της υφηλίου γενικότερα, στα πλαίσια ενός ενδεχομένως λεπτομερούς σχεδίου ψυχολογικού πολέμου με σκοπό την παγκόσμια κυριαρχία που πιθανότατα έχει στο μυαλό του αλλά δεν το λέει.

Για να καταλάβετε τι ακριβώς εννοούμε, ορίστε ένα αντιπροσωπευτικό σενάριο:

ΜΠΛΙΠ ΜΠΛΙΠ

ΔΤΦ: Παρακαλώ;

ΠΞΧ: Ελα, Ζαχαρία. Ο Πολύξερος Τοθελωχθες είμαι. Θέλω να καθαρίσεις τα log files του server της ΔενΕχουμεΙδεαΤιΚανουμε ΑΕ γιατί μαζεύτηκαν πολλά και δεν υπάρχει ελεύθερος χώρος στο δίσκο. Τα στοιχεία σύνδεσης τα έχω στείλει στο email σου.

ΔΤΦ: Εντάξει, θα το φροντίσω στο επόμενο μισάωρο

(Κλικ)

(περνούν 4 λεπτά)

ΜΠΛΙΠ ΜΠΛΙΠ

ΔΤΦ: Παρακαλώ;

ΠΞΧ: Ελα, Ζαχαρία. Ξεκίνησες;

ΔΤΦ: Εεεεε, τώρα κοίταγα τα στοιχεία σύνδεσης και…

ΠΞΧ: Ναι, αλλά βιάζονται και το θέλουν σήμερα να τελειώσει γιατί ξεμένουν από χώρο!

ΔΤΦ: Ε, ναι, δεν σου είπα στο επόμενο μισάωρο;

ΠΞΧ: Ναι, αλλά είναι SOS - πρέπει να γίνει στο επόμενο μισάωρο!

ΔΤΦ: Μα τώρα δεν μου είπες “σήμερα” και σου είπα ΕΓΩ “στο επόμενο μισάωρο”;

ΠΞΧ: Κοιτα, αν αντιμετωπίσεις πρόβλημα μπορείς να πάρεις τηλέφωνο τον τεχνικό τους, Φορματίδης λέγεται, σου έστειλα τα στοιχεία στο email σου, για να σε κατευθύνει…

ΔΤΦ: Μα κάτι log files είναι να σβήσουμε, δεν νομίζω ότι χρειάζομαι βοήθεια. Οπως και να’χει, αμα κολλήσω κάπου θα τον πάρω.

(Κλικ)

(περνούν 3 λεπτά)

ΜΠΛΙΠ ΜΠΛΙΠ

ΔΤΦ: Παρακαλώ;

ΠΞΧ: Ελα, Ζαχαρία, πήρες τον Φορματίδη;

ΔΤΦ: Μα γιατί να τον πάρω; Ηδη έχω συνδεθεί και έχω βρει τα log files που χρειάζονται καθάρισμα…

ΠΞΧ: Ναι, αλλά μπορεί να υπάρχει κάτι που δεν το γνωρίζεις και να μπορεί να σε βοηθήσει.

ΔΤΦ: Μα τι να υπάρχει; Τα log files είναι εκεί που αναμενόταν, τα σβήνω, ανακτώ το χώρο στο δίσκο, τέλος.

ΠΞΧ: Καλά, εσύ ξέρεις καλύτερα. Αν κολλήσεις κάπου πάντως πάρτον τηλέφωνο.

ΔΤΦ: Οκ, θα το έχω υπόψη μου

(Κλικ)

(περνούν 5 λεπτά)

ΜΠΛΙΠ ΜΠΛΙΠ

ΔΤΦ: Παρακαλώ;

ΦΜΤ: Καλημέρα, ο Ζαχαρίας; Φορματίδης εδώ.

ΔΤΦ: Καλημέρα, τι μπορώ να κάνω για εσάς;

ΦΜΤ: Ο κ. Πολύξερος Τοθελωχθες μου είπε να σας πάρω τηλέφωνο.

ΔΤΦ: Μα του εξήγησα ότι είναι straightforward διαδικασία και δεν…

ΜΠΛΙΠ ΜΠΛΙΠ

ΔΤΦ: Περιμένετε μισό λεπτάκι γιατί βλέπω οτι στην άλλη γραμμή είναι ο κ. Τοθελωχθες. Παρακαλώ;

ΠΞΧ: Ελα, Ζαχαρία. Σε πήρε τηλέφωνο ο Φορματίδης;

ΔΤΦ: ΜΙΛΑΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΜΙΛΑΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ ΟΤΙ ΜΙΛΑΩ ΜΑΖΙ ΤΟΥ. ΚΑΙ ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΓΙΑΤΙ ΜΙΛΑΩ ΜΑΖΙ ΣΟΥ Η ΜΑΖΙ ΤΟΥ. TA LOG FILES ΤΑ ΕΧΩ ΗΔΗ ΣΒΗΣΕΙ!

ΠΞΧ: Ναι, αλλά μπορεί να σου δώσει πολύτιμες πληροφορίες…

(Κλικ)

ΔΤΦ: Συγνώμη για την αναμονή, κ. Φορματίδη...τα log files τα έσβησα, είναι κάτι άλλο που θα έπρεπε να ξέρω;

ΦΜΤ: Ειλικρινά κ. Δεντοφτιάχνω, δεν ξέρω καν τι εργασία κάνετε στο server. Σας πήρα μόνο επειδή επέμενε ο κ. Τοθελωχθες…

ΜΠΛΙΠ ΜΠΛΙΠ

ΔΤΦ: Μισό λεπτάκι κ. Φορματίδη, βλέπω οτι ο κ. Τοθελωχθες είναι πάλι στη γραμμή. Παρακαλώ;

ΠΞΧ: Ζαχαρία, πήρα για να σου πω ότι ο χώρος ελευθερώθηκε. Κάποιος φαίνεται να έσβησε τα log files όσο εμείς επιχειρούσαμε να μιλήσουμε με τον κ. Φορματίδη. Μπορείς να τον ρωτήσεις ποιός;

ΔΤΦ: ΕΓΩ ΤΑ ΕΣΒΗΣΑ! ΕΓΩ! Εχουμε φάει μιση ώρα για μια δουλειά 5 λεπτών! 

ΠΞΧ: Ε, καλά, πώς κάνεις έτσι; Μην φωνάζεις! Πρέπει να καταλάβεις ότι ήταν κάτι ιδιαίτερα επείγον και ως εκ τούτου έπρεπε να δώσουμε άμεση προσοχή! Τι θέλεις να κάνω, να το αφήσω και μετά να έχουμε προβλήματα; Εχω μια δουλειά να κάνω, πρέπει να την κάνω σωστά! Δεν καταλαβαίνεις την ευθύνη που...

ΔΤΦ: Ακου, απλά το έκανα, οκ; Τελείωσε. Πάπαλα. 

ΠΞΧ: Ναι, αλλά μίλησες με το Φορματίδη; Είμαστε σίγουροι ότι έγινε σωστά; Καλό θα ήταν να μας επιβεβαιώσει ότι…

(Κλικ)

ΔΤΦ: Συγνώμη για την αναμονή, κ. Φορματίδη. Ολα καλά. Τώρα λογικά η εικόνα του server είναι καλή, έτσι;

ΦΜΤ: Μα ναι, δεν ήταν καμία μεγάλη δουλειά κ. Δεντοφτιάχνω. Απλά κάποια log files. Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω γιατί η εταιρία σας αναλώνεται σε τέτοιες διαδικασίες για μια τόσο απλή εργασία. Ο χρόνος μου είναι πολύτιμος, ξέρετε. Σας παρακαλώ να μην επαναληφθεί!

ΔΤΦ: …

(Κλικ)

 

Και, φυσικά, η σύνηθης κατάληξη μιας εργασίας που ενορχηστρώνεται από έναν Συχνοτηλεφωνικαγχώδη είναι σχεδόν πάντα η ίδια: 

1. Η εργασία καθυστέρησε να ολοκληρωθεί ή έγινε λάθος

2. Φταίει ο developer.

Αν ο developer πέσει στην παγίδα του Συχνοτηλεφωνικαγχώδη, θα αναλώσει ένα τρίωρο σε άχρηστα τηλεφωνήματα προκειμένου να μετακινήσει ένα αρχείο από ένα φάκελο σε έναν άλλο. στον ίδιο υπολογιστή. Στον ίδιο δίσκο. 

Αν ο developer αντιδράσει στις προτροπές του Συχνοτηλεφωνικαγχώδη, θα αναλώσει ένα τρίωρο προσπαθώντας να μετακινήσει ένα αρχείο από ένα φάκελο σε έναν άλλο ενώ παράλληλα προσπαθεί να εξηγήσει γιατί δεν χρειάζεται να καλέσει τον IT Professional, τον CEO, την Αστυνομία, την Πυροσβεστική και το Στρατό για να ολοκληρώσει τη διαδικασία. Και, μαντέψτε: Μια στις δύο φορές θα είναι τόσο εκνευρισμένος που στο τέλος θα κάνει ΛΑΘΟΣ.

Ξέρω ότι συνήθως σας παρέχω χρήσιμες συμβουλές για την επιβίωσή σας σε παρόμοιες καταστάσεις, αλλά εδώ σηκώνω τα χέρια ψηλά. ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ τρόπος να ξεφύγετε από τον Συχνοτηλεφωνικαγχώδη. Θα σας πάρει τηλέφωνο. Θα σας πάρει στο κινητό. Θα σας στείλει SMS λέγοντάς σας οτι σας παίρνει στο τηλέφωνο και στο κινητό. Θα σας στείλει email λέγοντάς σας οτι σας έστειλε SMS. Θα λάβετε Fax που θα λέει οτι σας έστειλε email. Θα σας καλέσει όλη η υπόλοιπη εταιρία, ο πελάτης και όλες οι συνεργαζόμενες με αυτόν εταιρίες. Αν συνεχίσετε να αγνοείτε τα τηλεφωνήματά του, πολύ πιθανόν λόγω του πανικού που θα τον καταλάβει να δεχθείτε επίσκεψη από τον ίδιο, τον πελάτη, το ΕΚΑΒ, την αντιτρομοκρατική, το FBI και το cast του Game of Thrones με τις σπάθες ανα χείρας. 

Ο μόνος τρόπος να γλυτώσετε από το control mania του Συχνοτηλεφωνικαγχώδη είναι να έχετε τραγουδήσει αρκετό Karaoke το προηγούμενο βράδυ ώστε να μην μπορείτε να μιλήσετε. Και πάλι, δεν εγγυώμεθα ότι θα δουλέψει. Υπάρχουν και speech synthesizers.

Η μοναδική αχτίδα ελπίδας που ενδέχεται να υπάρχει είναι αν στην εταιρία σας υπάρχουν τουλάχιστον ΔΥΟ Συχνοτηλεφωνικαγχώδεις. Αν καταφέρετε να τους κάνετε να συννενοηθούν πρώτα μεταξύ τους, υπάρχει σαφής πιθανότητα να μην ξανακούσετε νέα τους για τα επόμενα τρία χρόνια.