ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 43: Γιατί οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες από τους υπόλοιπους Ευρωπαίους

0

 

 

 
Δεκάδες έρευνες που έχουν διεξαχθεί τον τελευταίο καιρό καταλήγουν στο εξής κοινό συμπέρασμα: Οι Έλληνες δουλεύουν περισσότερες ώρες από σχεδόν όλους τους άλλους εργαζόμενους στην Ευρώπη. 

Αυτό υπονοεί ότι είμαστε πιό εργατικοί.

Ίσως και να είμαστε. Δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τι γίνεται σε όλους τους κλάδους, αλλά ΣΙΓΟΥΡΑ γνωρίζουμε τι γίνεται στο σύμπαν της Τρια Κιλά Κώδικα ΑΕ. Και είμαστε βέβαιοι πως αυτό που αυξάνει τις συνολικές ώρες εργασίας ΔΕΝ είναι η εργατικότητα.

Ας εξετάσουμε λοιπόν τον κύκλο ζωής ενός έργου που έχει αναλάβει η Τρία Κιλά Κώδικα Α.Ε. - ΟΟΟΟΟΟΧΙ όπως τον φαντάζεστε, αλλά τον ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ κυκλο ζωής ενός έργου, ο οποιος ξεκινάει πάντα ΛΙΓΟ ΠΡΙΝ ΤΟ ΤΕΛΙΚΟ RELEASE. Μέχρι εκείνη τη στιγμή, δεν υπάρχει κύκλος ζωής - απλά το έργο “μαγικά” “εξελίσσεται” και “αναπτύσσεται”. Η αντίληψη των Project Managers και των ευρύτερων stakeholders για την εξέλιξη του έργου είναι συνήθως η ίδια αντίληψη που έχει ένα παιδάκι για τη μαγική κρεατομηχανή: Βάζεις κρέας από τη μία, βγαίνει κιμάς από την άλλη, άγνωστο τι γίνεται στο ενδιάμεσο. 

Ε, στην περίπτωσή μας έχουμε το Ζαχαρία: Η εταιρία τον ταϊζει καφέ και (προαιρετικά) προδιαγραφές, και παίρνει πίσω κώδικα. Το τι συμβαίνει ενδιάμεσα αποτελεί ένα μεγάλο, μεγάλο κενό. 

Ακολουθούν οι διάλογοι μεταξύ Ζαχαρία Δεντοφτιάχνω, Developer και Πολύξερου Τοθελωχθες, Project Manager της Τρια Κιλά Κώδικα Α.Ε.

 

5 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ RELEASE

ΠΞΧ: Καλημέρα Ζαχαρία, πώς πάει το έργο της ΠουλαμεΜοδατεςΧαζομαρες Α.Ε.; Είναι βιαστικοί, έχουν κάνει μια νέα εισαγωγή από Αφρικάνικα πέδιλα του σκι και θέλουν να την αξιοποιήσουν το συντομότερο δυνατό...

ΔΤΦ:  (Αναρωτιέται: Πέδιλα του σκι στην Αφρική; Μα, φυσικά…) Εεεε, τελειώνει σε μερικές μέρες, καλώς εχόντων των πραγμάτων. Έχουμε συμφωνήσει ότι σε 5 ημέρες τους παραδίδουμε, έτσι δεν είναι;

ΠΞΧ: Ε, ναιιιι, πολύ καλάαααα, αλλά έχουμε μερικές αλλαγούλες…

ΔΤΦ: Οπως;

ΠΞΧ: Θέλουν να προσθέσουμε άλλες 5 φόρμες και να αλλάξουμε ορισμένα πεδία στις 30 υπάρχουσες…

ΔΤΦ: Μα δεν είχαμε συμφωνήσει στις προδιαγραφές;

ΠΞΧ: Ναι, αλλά αποφάσισαν ξαφνικά να διευρύνουν το πελατολόγιό τους εισάγοντας κατεψυγμένα χρωματιστά τσουρέκια ακρίδας από την Ασία, και δεν υπάρχει π.χ. πεδίο που να περιγράφει πόσα πόδια έχει το γλύκισμα...

ΔΤΦ: Οκ, θα το στριμώξω και μάλλον θα τα καταφέρουμε.

 

4 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ RELEASE

ΠΞΧ: Πώς πάει το έργο; Ο πελάτης πιέζει πολύ. Φοβούνται ότι θα τους μείνουν απούλητα τα κέικ.

ΔΤΦ: Με τις αλλαγές που ζητήσανε είναι λίγο πιεσμένα τα πράγματα, αλλά ελπίζω ότι θα τα καταφέρω. Βασικά δεν μου είχες πει ότι το “να αλλάξουμε κάποια πεδία” σήμαινε προσθήκη 10 combo boxes με lookups εκ των οποίων τα μισά θέλουν και διαχειριστικό κομμάτι και τα άλλα μισά αντλούν πληροφορίες recursively από 5 διαφορετικά τρίτα συστήματα που απαιτούν το καθένα πρόσβαση με το δικο του API και μόνο, αλλά το’χω, πιστεύω...

ΠΞΧ: Ωραία, θυμήσου ότι σε μια ώρα έχουμε meeting συντονισμού…

ΔΤΦ: Τι;

ΠΞΧ: Ναι, ξέρω, είναι λίγο ξαφνικό αλλά δεν μπορούσα άλλη στιγμή. Θα μας πάρει μόνο 3-4 ωρίτσες.

ΔΤΦ: Μα το έργο…

ΠΞΧ: Θα είναι καλό και για το έργο. Θα συζητήσουμε και θα συντονιστούμε. Θα δούμε τι έχουμε να κάνουμε.

ΔΤΦ: Μα ΞΕΡΩ τι έχω να κάνω!

ΠΞΧ: Ναι, αλλά η διοίκηση δεν…

ΔΤΦ: Ε, πές το εσύ στη διοίκηση! Η κάτσε να την πάρω ένα τηλέφωνο, μια και η “διοίκηση” είναι ο Χοντρολεφτάς Υποσχετόπουλος ουσιαστικά, να της το πω εγώ!

ΠΞΧ: Ζαχαρία, ξέρω οτι σαν developer έχεις μια τάση να το αγνοείς, αλλά ΕΧΟΥΜΕ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ. ΑΥΣΤΗΡΕΣ. Πρέπει να είσαι παρών στο meeting! Δεν σηκώνω κουβέντα!

ΔΤΦ: ….

 

3 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ RELEASE

ΠΞΧ: Πώς πάει το έργο;

ΔΤΦ: Πολύ ζορισμένο, αν δεν κάναμε χθες αυτό το meeting θα ήταν καλύτερα. Και ΓΙΑΤΙ έπρεπε να κρατήσει 7 ώρες, εκ των οποίων οι 5 αφορούσαν έργα με τα οποία εγώ δεν έχω καμία απολύτως σχέση;

ΠΞΧ: Συντονισμός.

ΔΤΦ: Ε, ας συντονιστούν αυτοί που ανέλαβαν τα έργα! Εγώ τι φταίω;

ΠΞΧ: Ναι, ναι. Ακου, ο πρόεδρος έχει ένα πρόβλημα πολύ επείγον και χρειάζεται άμεσα βοήθεια

ΔΤΦ: Ε, στείλτε ένα τεχνικό.

ΠΞΧ: Οχι, θέλει κάποιον να τον εκπαιδεύσει πάνω στην εφαρμογή που έφτιαξες πέρσι.

ΔΤΦ: Ε, κάντο εσύ. Εγώ δεν προλαβ…

ΠΞΧ: Ρωτάει τεχνικά πράγματα που δεν ξέρω να απαντήσω.

ΔΤΦ: Όπως; 

ΠΞΧ: Να, αν η database είναι DirectX και αν το .NET Framework είναι γραμμένο σε PHP, τέτοια πράγματα.

ΔΤΦ: Τι; Τι ρωτάω...Ε, κράτησέ τα και πες του θα τα απαντήσω εγώ αργότερα. ΠΝΙΓΟΜΑΙ.

ΠΞΧ: Δεν γίνεται. Ζήτησε αποκλειστικά εσένα!

 

2 ΗΜΕΡΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ RELEASE

ΠΞΧ: Πώς πάει το έργο;

ΔΤΦ: Ο πρόεδρος μου έφαγε 6 ώρες χθες, ήθελε να του εξηγήσω πώς γράφονται οι stored procedures. 

ΠΞΧ: Α, ναι; Αξιοζήλευτο ενδιαφέρον!

ΔΤΦ: Σε notepad. 

ΠΞΧ: ...

ΔΤΦ: Με HTML.

ΠΞΧ: ...ναι, ναι, κοίτα: ΑΚΥΡΕΣ οι αλλαγές που σου ζήτησα.

ΔΤΦ: Εεε;

ΠΞΧ: Τελικά δεν θέλουν όλα τα πεδία που ζήτησαν να αλλάξουμε, εκτός από δυο-τρεις αλλαγές, και άλλη μία καινούρια που μας έδωσαν χθες...

ΔΤΦ: Μα τα έχω αλλάξει ήδη! Τώρα πρέπει να γυρίσω τα πισω μπρος μαζί με το business logic και τη database, και να κρατήσω τις αλλαγές που θέλουν...

ΠΞΧ: Ε, καλά, ένα undo είναι.

ΔΤΦ: Software γράφω, δεν κάνω μορφοποίηση παραγράφων στο Word! Δεν είναι ένα undo.

ΠΞΧ: Είναι περισσότερα undo;

ΔΤΦ:

ΠΞΧ: Πες οτι δεν το έκανες βρε παιδί μου…

ΔΤΦ: ΜΑ ΤΟ ΕΚΑΝΑ! ΑΝ ΔΕΝ ΤΟ ΕΙΧΑ ΚΑΝΕΙ ΘΑ ΕΛΕΓΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ! ΤΩΡΑ ΠΟΥ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΩ ΟΤΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ ΓΙΑΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΣΑΝ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΕΚΑΝΑ!

ΠΞΧ: Με μπερδεύεις Ζαχαρία, δεν καταλαβαίνω πολλά από τα τεχνικά σου...τέλος πάντων, μην γκρινιάζεις για 10 λεπτά δουλίτσα, ξέρω, θα πατήσεις μερικά Ctrl-Z και εντάξει, τσάμπα η γκρίνια.

ΔΤΦ: ...

 

1 ΗΜΕΡΑ ΠΡΙΝ ΤΟ RELEASE

ΠΞΧ: Πώς πάει το έργο;

ΔΤΦ: Δεν με βλέπω να το προλαβαίνω… Μου πήρε όλη τη μέρα χθες για να επαναφέρω την εφαρμογή στην κατάσταση που έπρεπε. Πενήντα schema changes, 30 stored procedures, 20 classes, 5 recursions που δεν είχαν πλέον νόημα...

ΠΞΧ: ΠΩΣ; ΕΙΧΕΣ ΟΛΟ ΤΟ ΧΡΟΝΟ ΣΤΗ ΔΙΑΘΕΣΗ ΣΟΥ! 

ΔΤΦ: Μα…

ΠΞΧ: ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΕΛΙΚΑ!

ΔΤΦ: Μα, μα…

ΠΞΧ: Ο ΠΕΛΑΤΗΣ ΠΙΕΖΕΙ ΚΑΙ ΕΦΟΣΟΝ ΑΚΥΡΩΣΕ ΤΙΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ ΘΕΛΕΙ ΑΜΕΣΑ!

ΔΤΦ: Μα, μα, μα…

ΠΞΧ: Δεν με ενδιαφέρει τι θα κάνεις, έχουμε δεσμευτεί, ΑΚΥΡΩΣΕ ΟΤΙΔΗΠΟΤΕ ΕΧΕΙΣ ΚΑΝΟΝΙΣΕΙ ΓΙΑ ΣΑΒΒΑΤΟΚΥΡΙΑΚΟ.

 

ΗΜΕΡΑ RELEASE

Τσα! Σας κοροϊδέψαμε! ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ημέρα Release. 

Η ημέρα Release τείνει να τείνει (χαχα) στο άπειρο λόγω των διαρκών αιτημάτων του πελάτη για αλλαγές και των αντίστοιχων διαρκών υποχωρήσεων από την εταιρία, μη συνυπολογιζόμενων των διαφορων meetings "συγχρονισμού" και τις κλήσεις του αφεντικού για επιδιόρθωση υδραυλικών, εγκατάσταση εφαρμογών στο κινητό, βάψιμο τοίχων και πλύσιμο αυτοκινήτου. Και ξέρουμε πολύ καλά ότι ακόμα και να γίνει Release το έργο (με κάθε επισημότητα, τυμπανοκρουσίες, τελετή παράδοσης / παραλαβής, ορχήστρα, χορευτικό και προσκεκλημένος λαϊκός τραγουδιστής μετά οργάνων και κοψιδίων), την επόμενη μέρα και κάθε μέρα του επόμενου έτους (τουλάχιστον) ο κώδικας θα ξαναγίνει check out για να προστεθεί “μια μικρή αλλαγούλα ακόμα”. 

ΕΤΣΙ λοιπόν ένα έργο για το οποίο έχουν προβλεφθεί π.χ. 500 ανθρωποώρες συνεχίζει να δουλεύεται μέχρι ο ορισμος της ανθρωποώρας να χάσει το αρχικό του νόημα. Παράλληλα χάνουν το αρχικό τους νόημα και οι λέξεις “κύκλος ζωής λογισμικού”, “διαχείριση”, “προδιαγραφές” και “πληρώνομαι”. 

Και, φυσικά, οποιαδήποτε στατιστική για τις ώρες εργασίας φαντάζει απλά εξίσου έγκυρη όσο και τα οράματα μεσηλίκων μέντιουμ για την ύπαρξη οκτάποδων τυρκουάζ εξωγήινων που επικοινωνούν μαζί μας μέσω των φούρνων μικροκυμάτων.

Για την Τρία Κιλά Κώδικα όμως υπάρχει μια εναλλακτική λύση που εξασφαλίζει τη βιωσιμότητα της εταιρίας.

Λέγεται “στέλνω την Τούλα να κάνει παρουσίαση”.

 

(Γραφεία πελάτη, ημέρα release που δεν είναι ημέρα release αλλά τη λέμε έτσι επειδή η Τούλα πηγαίνει εκεί για να πει οτι είναι ημέρα release. Καταλλήλως ενδεδυμένη και πλήρως καταρτισμένη για το έργο).

TOY: Και έτσι, λοιπόν, αν κάνετε κλικ στο κουμπάκι που λένε οι προδιαγραφές ότι πρέπει να είναι εδώ που έχω το βελάκι αλλά δεν ξέρω γιατί δεν το βλέπουμε τώρα, μάλλον καταχωρείται κάτι κάπου και κατά πάσα πιθανότητα θα προστεθεί μια εγγραφή στην αποθήκη ή κάπου αλλού, και μετά μπορεί να τη δείτε σε κάποιο report που δεν είμαι σίγουρη που είναι, αλλά υπάρχει.

(Ξέφρενα ενθουσιώδη χειροκροτήματα από το ακροατήριο, ενώ μοιράζονται άφθονα αλκοολούχα ποτά, πατατάκια και ξηροί καρποί).

ΤΟΥ: Και με αυτό νομίζω ότι ολοκληρώσαμε την παρουσίαση. Σας ευχαριστώ για την προσοχή σας, ήταν πραγματικά λίγο δύσκολο για μένα να την ολοκληρώσω κάνοντας ταυτοχρονα χορευτικές φιγούρες σε στύλο αλειμμένη με λάδι και φορώντας μαγιό ενώ με καταβρέχουν με μάνικες, αλλά εφόσον ήταν απαίτηση της εταιρίας…αν θέλετε μπορείτε να υπογράψετε την παραλαβή του έργου τώρα, ε;

 

Σχόλια (4) -