Απαντάμε στις ερωτήσεις που πάντα θέλατε να ρωτήσετε

0

Η αγορά εργασίας είναι σκληρή. Οι θέσεις περιορισμένες. Οι νέοι αγωνιούν για το ποιό θα είναι το επόμενό τους βήμα στην καριέρα τους. 

Πάντα πρόθυμοι να σας μπερδέψουμε ακόμα περισσότερο, συγκεντρώσαμε ορισμένες συχνές ερωτήσεις που (πιστεύουμε) οτι θα θέλατε να μας υποβάλλετε, και τις απαντήσαμε μόνοι μας, γιατί δεν είχαμε κάτι καλύτερο να κάνουμε. Ελπίζουμε να σας φανούν χρήσιμες.

 

"Θα με βοηθήσει το να έχω ένα πτυχίο ή μεταπτυχιακό Πληροφορικής από Πανεπιστήμιο της Ελλάδας ή του εξωτερικού, ώστε να αποδεικνύω ότι κατέχω σε τουλάχιστον θεωρητικό επίπεδο τις βασικές αρχές ανάπτυξης λογισμικού και οτι μπορώ να αφομοιώσω ταχύτερα νέες τεχνολογίες, τάσεις και θεωρίες;"

Βεβαίως! Στην Ελλάδα είναι Α-ΠΑ-ΡΑΙ-ΤΗ-ΤΟ για την ανέλιξή σας στα ανώτατα κλιμάκια του Δημοσίου τομέα (δεδομένου ότι βρίσκεστε ήδη σε κάποια ανώτερη θέση στο Δημόσιο, που σημαίνει ότι είχατε τα μέσα και...γκουχ, όχι, μάλλον δεν θα σας χρειαστεί τελικά). 

ΑΛΛΑ, στον ιδιωτικό τομέα θα σας βοηθήσει να εξελιχθείτε επαγγελματικά μια και ο εργοδότης σας θα εκτιμήσει ιδιαίτερα τα επιπλέον επιδόματα που θα πρέπει να καταβάλλει σε εποχές μείωσης μισθών και, εχμ, γκουχ, όχι, ούτε εκεί θα σας προσφέρει κάτι τελικά.

Βέεεεεβαια, αν για μια συγκεκριμένη θέση ζητείται συγκεκριμένο πτυχίο ή μεταπτυχιακό πληροφορικής, τότε πέσατε διάνα. Προσοχή όμως: βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει ήδη ΕΝΑΣ και μοναδικός υποψήφιος για τη θέση αυτή που ΤΥΧΑΙΝΕΙ να έχει ΑΚΡΙΒΩΣ το ίδιο πτυχίο και, πιθανότατα, το ίδιο επώνυμο με το αφεντικό ή κάποιο ανώτατο στέλεχος του οργανισμού/επιχείρησης.

Αστειευόμαστε, φυσικά. Οι τίτλοι Πληροφορικής έχουν ιδιαίτερη αξία στην αγορά εργασίας, μεγαλύτερη από οποιαδήποτε προϋπηρεσία, επαγγελματική εμπειρία ή γνώση cutting-edge τεχνολογιών. Οι εργοδότες πληρώνουν όσο-όσο για στελέχη που είναι κάτοχοι τέτοιων τίτλων, και είναι διατεθειμένοι να τους εκπαιδεύσουν επί μακρόν προκειμένουν να απολαυσουν τα έσοδα που θα αποφέρει τελικά στην επιχείρηση η αξιοποίησή τους. Αστειευόμαστε, φυσικά.

(Ασκηση: Βρείτε αν η πρώτη ή η τελευταία πρόταση της παραπάνω παραγράφου είναι αληθής).

 

"Είναι καλό το να αποκτήσω πιστοποιήσεις πάνω στις πλατφόρμες με τις οποίες θέλω να εργαστω, προκειμένου να αυξήσω την αξία μου στην αγορά εργασίας και να αναπληρώσω την όποια έλλειψη εμπειρίας μου;"

Για να μην κοροϊδευόμαστε: Πιστοποιήσου όσο θέλεις, τα υπόλοιπα είναι αυτά που σου λένε για να πληρώσεις τις εξετάσεις για την πιστοποίηση. ΓΙΑ ΣΕΝΑ είναι καλό. Για τον εργοδότη, είναι καλό μόνο αν έχει όφελος από αυτό. Απλά, την έλλειψη εμπειρίας την αναπληρώνεις με ΕΜΠΕΙΡΙΑ, όχι με πιστοποιήσεις.

Αλλιώς είναι σαν να υπολογίζεις ολοκληρώματα με άβακα.

Ή να έχεις διαβάσει τα πάντα για το σεξ (που το έχεις κάνει, είμαι σίγουρος) αλλά να συνεχίζεις να κοιμάσαι παρέα με το λούτρινο αρκουδάκι σου τα τελευταία 10 χρόνια. 

Ή να νομίζεις ότι είσαι μεγάλος και τρανός σεφ επειδή μαγείρεψες μια συνταγή που είδες σε πρωϊνάδικο χωρίς να πάθει κανένας (σοβαρή) δηλητηρίαση.

Ή να πιστεύεις ότι μπορείς να οδηγήσεις στο κέντρο της Αθήνας την πρώτη μέρα που παίρνεις στα χέρια σου το δίπλωμα.

Ή να πιστεύεις ότι είσαι hacker επειδή κατάφερες να γράψεις "dir" σε ένα command line.

 

"ECDL;"

Μηχανάκι έχεις; Next.

 

"Μήπως θα έπρεπε να πειραματιστώ μόνος μου με τις γλώσσες προγραμματισμού της επιλογής μου, αναπτύσσοντας λογισμικό ανοικτού κώδικα, προκειμένου να έχω κάτι να δείξω στα interviews ως έργο, ακόμα και αν δεν έχω άλλη επαγγελματική εμπειρία;"

Μέχρι το “να πειραματιστώ”, καλά τα πήγες. Και δεν υπάρχει τίποτα κακό στο να αναπτύξεις λογισμικό ανοικτού κώδικα. ΑΛΛΑ ΜΗΝ ΤΟ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΣΟΥ. ΚΑΝΤΟ ΓΙΑ ΣΕΝΑ. Το βιογραφικό σου θα συμπληρωθεί αυτόματα, μόνο του, μετά. Εν ανάγκη γράψε λογισμικό ανοιχτού κώδικα για να το κάνει αυτό. Εξάλλου, αν γράφεις ΚΑΛΟ λογισμικό ανοιχτού κώδικα, μάλλον δεν θα σου χρειαστεί βιογραφικό. Αν γράφεις ΠΟΛΥ ΚΑΛΟ λογισμικό ανοιχτού κώδικα, θα χρειαστείς να μάθεις να διαβάζεις εσύ βιογραφικά άλλων.

 

"Δεν γνωρίζω Αγγλικά. Στο βιογραφικό μου σημείωμα αναφέρω όλες τις τεχνολογίες που έχω ακούσει μια φορά τουλάχιστον. Η πιό πρόσφατη επαφή μου με την πληροφορική είναι να αφήνω σχόλια στο Facebook κάτω από αστείες φωτογραφίες. Ξέρω τι είναι το link, αλλά δεν καταλαβαίνω γιατί υπάρχουν άλλα Internet εκτός από το “e”. Η άλλη μου δουλειά είναι τραγουδίστρια σε νυχτερινό κέντρο (λαϊκά). Φοράω ΠΑΝΤΑ κοντές φουστίτσες και πηγαίνω 3 ώρες την ημέρα γυμναστήριο. Ξοδεύω πάνω από 1500 ευρώ το μήνα σε ψώνια, κομμωτήριο, αισθητικούς. Μήπως θα έπρεπε να..."

...βρείς έναν άντρα, κατά προτίμηση προγραμματιστή που γράφει λογισμικό ανοιχτού κώδικα, έχει πιστοποιήσεις, μεταπτυχιακό και διδακτορικό, διευθυντική θέση σε οργανισμό και μπορεί να σε μάθει ECDL; Τάχιστα! Υπάρχουν πολλοί διαθέσιμοι! Και, παρακαλώ, ως τότε φρόντισε να κρατάς απόσταση τουλάχιστον δυο μέτρων από οποιονδήποτε τύπο πληκτρολογίου. Ευχαριστώ.

Σχόλια (6) -