Ζουν ανάμεσά μας #13: Ο Καταστροφοτεχνικός

0

 

Μια ιδιαίτερη μνεία αξίζει στο είδος αυτό, οι ρίζες του οποίου χάνονται στα βάθη της προϊστορίας. Φημολογείται ότι ο πρώτος καταγεγραμμένος ιστορικά Καταστροφοτεχνικός ήταν ο Νέρωνας, ο οποίος, αντίθετα με τις φήμες, δεν είχε σκοπό να κάψει τη Ρώμη - απλά προσπάθησε να κάνει ένα reboot. 

Στην σύχρονη εκδοχή του, ο Καταστροφοτεχνικός αναγνωρίζεται εύκολα χάρη στις αυτόματες και στερεοτυπικές αντιδράσεις που παρουσιάζει όταν έρχεται αντιμέτωπος με οποιουδήποτε είδους πρόβλημα, οι οποίες χαρακτηρίζονται από την επίμονη και συχνή χρήση των όρων “Restart” και “Format”, ασχέτως της σοβαρότητας του προβλήματος.

Ορισμένα παραδείγματα:

- “Πφ, το ποντίκι μου μου μάλλον έχει μαζέψει σκόνη και ο δείκτης δεν ανταποκρίνεται σωστά”
- “Δοκιμάσατε να κάνετε restart τον υπολογιστή σας;”

- “Δεν μπορώ να αλλάξω γλώσσα από Αγγλικά σε Ελληνικά”
- “Πρέπει να έχετε ιό. Ενα format θα διορθώσει το πρόβλημα”.

- “O file server κάνει περίεργους θορύβους και βγάζει καπνό.”
- “Μπα, δεν ειναι τίποτα, το έχω ξαναδεί αυτό. Κάντε restart και μετά format όλους τους δίσκους, θα φτιάξει”.

Οι λόγοι για τους οποίους απουσιάζουν τελείως από το νοητικό σύμπαν του Καταστροφοτεχνικού φράσεις όπως “θα το διερευνήσω”, “ας κάνουμε έναν έλεγχο να δούμε τι μπορεί να φταίει” και “ας δούμε το documentation” είναι ποικίλοι. Ο πιό συχνός όμως είναι ο συνδυασμός έλλειψης γνώσεων και υπέρτατης βαρεμάρας επιπέδου διοικητικού δημοσίου υπαλλήλου χωρίς σαφές αντικείμενο την τελευταία μέρα εργασίας πριν τη συνταξιοδότηση. 

Ο Καταστροφοτεχνικός είναι το ισοδύναμο του παθολόγου που προτείνει εγχείριση σκωληκοειδίτη ακόμα και αν το πρόβλημά σας είναι ότι σας πιάνει φαγούρα πίσω από το αυτί όταν φοράτε εσώρουχα χρώματος ροδακινί. 

Ο Καταστροφοτεχνικός είναι ο John Rambo της πληροφορικής - με παρόμοιο δείκτη ευφυίας. Αναρωτιέστε γιατί; Έχετε ποτέ δει τον John Rambo να ΕΠΙΔΙΟΡΘΩΝΕΙ οτιδήποτε του χαλάει τη μέρα;

Ο Καταστροφοτεχνικός είναι η αιτία που δεν έχετε domain controller για μια εβδομάδα, ενώ θα μπορούσατε απλά να του ελευθερώσετε λίγο χώρο στο δίσκο ή να φροντίσετε να μην έχει τόσο CPU load. ΑΛΛΑ ΟΧΙ, “ένα format” θα λύσει το πρόβλημα. Το δικό του πρόβλημα, γιατί τα δικά σας μόλις άρχισαν.

Εκτός από την - σχεδόν ερωτική - σχέση με το format και το restart, ο Καταστροφοτεχνικός αγαπάει ιδιαίτερα τις διαδικασίες διαγραφής αρχείων / απεγκατάστασης εφαρμογών, τις οποίες χρησιμοποιεί τελείως αψυχολόγητα σε τυχαία χρονικά διαστήματα, κυρίως όταν έχει κέφια. Για παράδειγμα:

- “Το Word κολλάει κατά το άνοιγμα”
- “Το έσβησα και το PC σας τώρα τρέχει χωρίς προβλήματα”
- “Τι εννοείτε οτι το σβήσατε; Απεγκαταστήσατε το Office και το επανεγκαταστήσατε;”
- “Το έσβησα. Το WORD.EXE. Α, και όλα τα περιεχόμενα του φακέλου My Documents, εκεί νομίζω οτι είναι το πρόβλημα. Καθάρισα και τον κάδο ανακύκλωσης. Και έκανα format και σε έναν εξωτερικό δίσκο που είχε κάτι αρχεία σε ένα φάκελο BACKUP που μου φάνηκαν άχρηστα.”

Άλλο παράδειγμα:

- “Ο Application Server τις τελευταίες μέρες είναι πολύ αργός”
- “Ναι, το ξέρω. Είχε ένα σωρό components που απασχολούσαν τη CPU, τα απεγκατέστησα όλα και τώρα πάει σφαίρα”
- “ΤΙ ΛΕΣ ΑΝΘΡΩΠΕ ΜΟΥ, αυτά είναι τα components του ERP! Τώρα πώς θα μιλάνε οι clients με το σύστημα;”
- “Α, αυτά ήταν; Καλά το κατάλαβα. Εσβησα και τους clients από τα μηχανήματά σας, γιατί πιάνανε χώρο. Και τη database από το database server. Όλα λειτουργούν ΜΙΑ ΧΑΡΑ τώρα”.

Στον τομέα της καλωδίωσης / δικτύωσης, ο Καταστροφοτεχνικός επιδεικνύει εξαιρετικά υπερβάλλοντα ζήλο. Τόσο μεγάλο, που ορισμένες εταιρίες αναζητούν διακαώς τέτοιους για να τους στέλνουν συστημένους στους ανταγωνιστές τους. 

- “Γιατί δεν έχουμε Internet;”
- “Το router δεν δούλευε και του έκανα επανεκκίνηση. Δεν δούλευε ούτε έτσι, και του έκανα επαναφορά στις εργοστασιακές ρυθμίσεις. Περίεργο. Συνεχίζουμε να μην έχουμε internet, κάποιο άλλο είναι μάλλον το πρόβλημα.”
- “Ναι, αλλά δεν έχουμε ούτε τοπικό δίκτυο”
- “Ναι, γιατί αποσύνδεσα το switch, μήπως και το πρόβλημα ήταν εκεί. Έβγαλα όλα τα καλώδια από πάνω του για λόγους ασφαλείας, και ξήλωσα τα χάρτινα ταμπελάκια που είχαν κολλημένα πάνω τους. Δεν θέλετε να πάρουμε καμιά φωτιά, ε;”
- “ΝΑΙ ΑΛΛΑ ΤΩΡΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΚΑΝΕΝΟΣ ΕΙΔΟΥΣ ΔΙΚΤΥΟ!”
- “Α, μην ανησυχείτε! Εφερα ένα routerάκι από το σπίτι μου, του άνοιξα το wi-fi και το σύνδεσα. Ουτως η άλλως το software firewall της εταιρίας δεν λειτουργεί γιατί έκανα format το PC που το έτρεχε, οπότε μπορείτε να σερφάρετε ελεύθερα. Εχω φέρει και 2-3 USB sticks αν θέλετε να μεταφέρετε αρχεία από υπολογιστή σε υπολογιστή, αλλά σκανάρετέ τα μην έχουν κανέναν ιό”.

Ο Καταστροφοτεχνικός είναι η αιτία που ορισμένες εταιρίες πτωχεύουν.

Ο Καταστροφοτεχνικός είναι η αιτία που υπάρχουν πραγματικοί τεχνικοί που σκοπό της ζωής τους έχουν να διορθώσουν το χάλι που δημιούργησε.

Ο Καταστροφοτεχνικός είναι η σατανική εκδοχή του IT Professional αν τον βάλεις να μιλάει και να πράττει ανάποδα.

Ο Καταστροφοτεχνικός ίσως είναι ο τεχνικός της εταιρίας ΣΟΥ. Αν εκτιμάς οτι αυτό αποτελεί πραγματικότητα, ΑΡΧΙΣΕ ΝΑ ΤΡΕΧΕΙΣ και μην σταματήσεις πριν φτάσεις στην επόμενη δουλειά σου. Έτσι κι αλλιώς θα απολυθείς σύντομα, μια και ο Καταστροφοτεχνικός έχει την τάση να τα φορτώνει όλα “στο χρήστη που είχε ιούς στο μηχάνημά του και διέλυσε το εταιρικό δίκτυο χάρη στην απροσεξία του”.

Σχόλια (11) -