Ζουν ανάμεσά μας #8: Ο Ενοχοσπρώχτης

0

 

Αυτή είναι μια πολύ ιδιαίτερη κατηγορία που συνήθως συναντάται κεκαλυμμένη υπό άλλες ιδιότητες. Μπορεί να είναι ο συνάδελφός σας, ο συνεργάτης σας, ο project manager σας, ο πελάτης, το αφεντικό. Μπορεί να είναι κάποιος που ποτέ δεν είχατε υποψιαστεί, ώσπου να έρθει η ημέρα να συνεργαστείτε μαζί του.

Ο ενοχοσπρώχτης είναι αναγνωρίσιμος από την υψηλού επιπέδου τεχνική του να σας εμφυσά τρομερές τύψεις για κάτι που δεν κάνατε, δεν σκεφτήκατε ή δεν προτείνατε, ακόμα και όταν δεν έχετε καμία σχέση με τα τεκταινόμενα. Με κάποιο τρόπο, πάντα φταίτε εσείς και πρέπει να διορθώσετε το πρόβλημα. 

Είναι μια μορφή τέχνης. 

Σκεφτείτε το παρακάτω παράδειγμα μεταξύ Απόλυτου Ξερόλα και Ζαχαρία:

- Ζαχαρία, έχω να σου δώσω ένα task...
- Απόλυτε, δεν έχω δυνατότητα να αναλάβω και άλλο task. Είμαι στο 110% ήδη.
- Ναι, αλλά γιατί δεν φρόντισες να με ενημερώσεις νωρίτερα για το utilization σου; Πώς θα γνωρίζω εγώ ότι πρέπει να μπω στη διαδικασία να αναζητήσω κάποιον άλλον για να το αναθέσω; Τώρα έχω υποσχεθεί στον πελάτη οτι θα γίνει και είμαστε έκθετοι απέναντί τους και το αφεντικό... δηλαδή κάθε φορά που θα έχουμε ένα παραπάνω task θα πρέπει να αντιμετωπίζουμε το ίδιο πρόβλημα; Θα....
- Εντάξει, Απόλυτε, θα το προσπαθήσω. Εν ανάγκη θα διανυκτερεύσω στην εταιρία.

Έπεσες στην παγίδα.

Ο Ενοχοσπρώχτης θα χρησιμοποιήσει όλες τις αδυναμίες και τις παραλείψεις του, τις δικές του και της εταιρίας σου, και θα τις κάνει να φαίνονται σαν ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΔΙΚΕΣ ΣΟΥ. Θα σε κάνει να απολογηθείς επειδή σήμερα άργησε να έρθει στη δουλειά ο ίδιος. Θα σε κάνει να ζητήσεις συγνώμη επειδή η γραβάτα σου δεν ταιριάζει χρωματικά με το σακάκι του αφεντικού. Θα νοιώθεις τύψεις που το compile σου πήρε δύο milliseconds παραπάνω παρόλο ότι έχεις αιτηθεί περί τις 10 φορές αναβάθμιση του υπολογιστή σου. Θα αισθάνεσαι βάρος προς την κοινωνία επειδή δεν έμαθες τα 50 τελευταία Javascript frameworks που κυκλοφόρησαν εχθές απλά για την περίπτωση που θα σου ζητηθούν. Θα ικετεύεις συγχώρεση επειδή έξω βρέχει.

Δείτε άλλο ένα παράδειγμα μεταξύ Τούλας και Ζαχαρία:

- Ζαχαριούουουουουουλη (μπορείτε να βάλετε τόσα “ου” όσα θα κάνει το όνομά σας να στάζει μέλι, ζάχαρη και σιρόπι, εκτός αν το όνομά σας δεν περιέχει “ου”)
- Τι συμβαίνει Τούλα;
- Θέλω να γράψω μια κλάση που θα κάνει μετατροπή από CSV σε XML αυτά τα δεδομένα....
- Ωραία, και γιατί δεν τη γράφεις;
- Βρε Ζαχαριούουουουουλη, δεν θυμάσαι προχθές εγώ που σε βοήθησα να τελειώσεις τη φόρμα για τη διαχείριση εγγράφων, που σου έδωσα ιδέες για τα πεδία και σου έλυσα το πρόβλημα με τα buttons; Εσύ τώρα γιατί δεν με βοηθάς; Γιατί δεν μου ανταποδίδεις το χρόνο που ανάλωσα για σένα; Με κυνηγάει ο προϊστάμενος να το τελειώσω σήμερα και έχω και άλλα 20 πράγματα να κανω καιδενθαπρολαβωγιατιεχειμερικεςιδιαιτεροτητεςηκλαση καιδενξερωτιακριβωςπρεπειναγινει καιμονοεσυμπορειςνακαταλαβεις καιχωριςτηβοηθειασουδενθατακαταφερωποτε καιθατοεχειςκριμαστολαιμοσου...

(συνεχίζετε επ’άπειρον μέχρι ο συνομιλητής σας να πέσει λιπόθυμος ή να υποκύψει. Παρεμπιπτόντως, η χθεσινή “βοήθεια” της Τούλας ήταν να κοιτάξει το UI και να πει “ωραίο είναι έτσι, θα έδειχνε καλύτερο σε ροζ”).

Και άλλο ένα για τους hardware τύπους:

- Ο σκληρός μας δίσκος χάλασε, και χάσαμε backups από το εργο που βρίσκεται σε εξέλιξη.
- Ωχ, θα πρέπει να ξαναγράψουμε ένα μικρό κομμάτι κώδικα. Θα χρειαστώ 3-4 μέρες παραπάνω.
- Ναι, αλλά να σου θυμίσω οτι ΕΣΥ μας είχες προτείνει το συγκεκριμένο μοντέλο σκληρού δίσκου για backups...
- Επίσης είχα προτείνει cloud backups μαζί με το onsite backup,αλλά δεν το ακολουθήσατε γιατί σας φάνηκε ακριβό.
- Δεν έχει σημασία αυτό, σημασία έχει οτι ΕΣΥ  μας είχες προτείνει το συγκεκριμένο δίσκο...

(Με αποτέλεσμα το γνωστό ξενύχτι μια και ΕΣΥ φταις που χάθηκαν τα backups, που δεν υπήρχε ποτέ source control, που δεν υπήρχε ποτέ cloud backup και που η καφετιέρα στάζει).

Τέλος, δείτε το extra sneaky παράδειγμα προώθησης τύψεων:

- Πόσο χρόνο πιστεύεις ότι θα μας πάρει να ολοκληρώσουμε το έργο;
- Από τους υπολογισμούς μου, το έργο χρειάζεται πάνω-κάτω 4 εβδομάδες.
- Ναί, αλλά πρόπερσι, στις 18 Μαϊου και ώρα 13:53 ενώ έξω ο καιρός ήταν ελαφρά συννεφιασμένος και στο ραδιόφωνο έπαιζε Michael Jackson μου είχες πει ότι για ένα έργο παρόμοιας περιπλοκότητας χρειαζόσουν μόλις 2 εβδομάδες. Εγώ υπολόγισα το χρόνο μας βασισμένος σε αυτή την εκτίμηση...
- Μα τότε γιατί με ρωτάς;
- Γιατί μπορεί να υπάρχουν κάποιες παράμετροι που δεν έχω λάβει υπόψη.
- ΥΠΑΡΧΟΥΝ! Γι’αυτό και θέλω 4 εβδομάδες... εξάλλου δεν θυμάμαι ΚΑΝ τι έργο ήταν τότε αυτό και γιατί σου είχα πει τότε 2 εβδομάδες!
- Ναι, αλλά κοίταξα τις σημειώσεις μου και αφορά σχεδόν τα ίδια πράγματα με μια μικρή διαφοροποίηση στα bullets 13, 56 και 1254. Τι είναι αυτό που σε κάνει τώρα να μου δίνεις εκτίμηση για 4 εβδομάδες; Δηλαδή, καθε φορά που ζητάω μια εκτίμηση θα παίρνω άλλα νούμερα;
- ΕΝΤΑΞΕΙ. ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΣΕ 2 ΕΒΔΟΜΑΔΕΣ. ΕΛΕΟΣ! ΟΧΙ ΑΛΛΟ! 

Δεν υπάρχει έλεος από τον Ενοχοσπρώχτη. Προκειμένου να επιτύχει το στόχο του θα ανακαλύψει όλα αυτά για τα οποία πάντα φταίγατε και ποτέ δεν το είχατε αντιληφθεί. Οι τεχνικές του δουλεύουν καλύτερα σε όσους διακρίνονται για το φιλότιμό τους, ενώ η συνεργασία δύο Ενοχοσπρωχτών μεταξύ τους συνήθως έχει ως αποτέλεσμα αλυσιδωτές αντιδράσεις αντίστοιχες μιας μικρής πυρηνικής έκρηξης. 

Αν υποψιαστείτε ότι συνεργάζεστε με Ενοχοσπρώχτη, μια φιλική συμβουλή θα ήταν να ξεκινήσετε ασκήσεις αυτοεκτίμησης. Αλλιώς, στο πρώτο περιστατικό δημιουργίας τεχνητών ενοχών που θα σας ενοχλήσει, θα σας θυμίσουμε ευγενικά ότι ΕΣΕΙΣ επιλέξατε να μην τις κάνετε τις ασκήσεις. 

 

Σχόλια (3) -