Οι προδιαγραφές άργησαν μια μέρα

0

Ειναι μία από τις πλέον χαρούμενές περιοδους για εσάς. 

Το project που κυνηγούσατε το τελευταίο τρίμηνο επιτέλους έκλεισε με ιδιαίτερα ικανοποιητικούς όρους. Οι προθεσμίες είναι κάτι παραπάνω από βολικές, και ο πελάτης είναι ιδιαίτερα συζητήσιμος. Μαλιστα, στην τελευταία σας συνάντηση συμφώνησε σχεδόν με όλες σας τις υποδείξεις ενώ ήταν ανοικτος σε σχόλια και προσθήκες! Ειχε στο μυαλό του ένα βασικό πλάνο το οποίο σας περιέγραψε, και, κινούμενοι βάσει αυτού, φτιάξατε μαζί το παζλ των απαιτήσεων της εφαρμογής που θα αναπτύξετε, και καταλήξατε σε πλήρη συμφωνία. 

Θα μπορούσε η ζωή να είναι καλύτερη;

ΜΗΝ ΑΠΑΤΑΣΘΕ. Εκτος αν η κοσμική ισορροπία ανετράπη ξαφνικά λόγω καρμικών αναδιατάξεων στο συμπαντικό γίγνεσθαι ή κάποιος νέος ιός με άγνωστες επιπτώσεις έχει προσβάλλει μαζικά τον πληθυσμό, βρίσκεστε κατά 99,9% αντιμέτωποι με μια ΚΛΑΣΙΚΗ περίπτωση PDSFUBAR (post-development specs FUBAR).

 (Για όσους δεν ξέρουν τι είναι το FUBAR, μην συνεχίζετε να διαβάζετε. Κατά πάσα πιθανότητα δεν γνωρίζετε τον Στρατιώτη Ραϊαν, είστε project managers ή και τα δύο μαζί, πράγμα ασυγχώρητο).

Η περίπτωση PDSFUBAR πάντα γίνεται αντιληπτή όταν το project βρίσκεται στο 95% της ολοκλήρωσης και διακρίνεται από μια από τις εξής χαρακτηριστικές φράσεις του πελάτου:

"Ωραία, να βάλουμε τώρα και το ΧΧΧΧ και τελειώσαμε" (οπου ΧΧΧΧ συνήθως είναι μια οντότητα η οποία φάνταζε άνευ σημασίας στα μάτια του πελάτη κατά τη διάρκεια της αρχικής ανάλυσης, όπως π.χ. το Ενιαίο Λογιστικό Σχέδιο, ένα σύστημα αυτόματης δημιουργίας αναφορών σε ανάγλυφη μορφή, ο έλεγχος ρομποτικών βραχιόνων με μια custom γλώσσα προγραμματισμού, και άλλα τέτοια ασήμαντα).

 "Μας λείπει κάτι σε αυτή τη φόρμα". (Εδώ την πατήσατε. Το "κάτι" ειναι συνήθως μια πληροφορία που απαιτεί την ύπαρξη άλλων 250 πινάκων για να υπολογιστεί, και τους οποίους προφανώς δεν έχετε προβλέψει να έχετε διαθέσιμους μια και δεν σας ζητήθηκε ποτέ. Παραδείγματα: Εμφάνιση υπολογιζόμενου ρίσκου επένδυσης σε συνάρτηση με τις τρέχουσες αστρολογικές προβλέψεις για το ζώδιο του καταχωρούμενου και όλων των μελων της οικογενείας του μέχρι και τον 3ο βαθμό, απλός υπολογισμός τοκοχρεωλυτικής δόσης δανείου σε όλες τις δυνατές περιόδους εξόφλησης με όλα τα δυνατά επιτόκια σε όλα τα νομίσματα, ranking αναζήτησης του τίτλου της εγγραφής με όλα τα πιθανά ορθογραφικά λάθη σε όλες τις γνωστές μηχανές αναζήτησης κλπ.)

 "Σας έχω ετοιμάσει, σε ψηφιακή μορφή, όπως ζητήσατε, το πλήρες σετ δεδομένων τα οποία θα κάνετε import στην εφαρμογή". Bingo. Πιάσατε την καλή. Η πιθανότητα τα δεδομένα που σας δίνει ο πελάτης να είναι αυτά τα οποία ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ χρειάζεστε για να κάνετε import στην εφαρμογή σας είναι ισότιμη με την πιθανότητα να γίνετε κάποτε χυδαια πλούσιοι από τη δουλειά σας και μόνο (πονάει αυτό, το ξέρω, αλλά με τέτοιους πελάτες σας βλέπω και τη δόση του στεγαστικού να καθυστερείτε και καταναλωτικό να παίρνετε). Συνήθως λοιπόν θα πάρετε ένα excel/access database/οτιδήποτε το οποίο θα περιέχει τουλάχιστον 100 διαφοροποιήσεις από ο,τι εσείς είχατε συμφωνήσει αρχικά να υλοποιήσετε, και τα οποία ο πελάτης πίστευε οτι "εννοούνται" (Οπως, παραδείγματος χάριν, τα δεδομένα γεωγραφικής θέσης του πελάτη συνοδευόμενα από δορυφορικές φωτογραφίες και στατιστικές βροχόπτωσης της κάθε περιοχής τα τελευταία 20 χρόνια, όταν εσείς νομίζετε ότι φτιάχνετε έναν απλό διευθυνσιογράφο).

 "Τι εννοείτε όταν λέτε πως πρέπει να περάσουμε εμείς τα δεδομένα;" (απορεί ο πελάτης, έχοντας πάρει ύφος βοοειδούς μπροστά σε κονσόλα ελέγχου πυρηνικού αντιδραστήρα). Εδω υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα. Ο πελάτης διάβασε το κείμενο των προδιαγραφών που συντάξατε, το οποίο έλεγε με κεφαλαία γράμματα Tahoma Bold 48 σε ευδιάκριτο σημείο της πρώτης σελίδας "ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΘΑ ΠΑΡΑΣΧΕΘΟΥΝ ΣΕ ΨΗΦΙΑΚΗ ΜΟΡΦΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΕΛΑΤΗ", αλλά, διαθέτοντας ενδεχομένως IQ δύστροπης κοτρώνας κατάλαβε ακριβώς το αντίθετο. Ισως δεν γνωριζε το νοημα της λέξης "ΑΠΟ". Χρησιμοποιείτε και δύσκολες λέξεις, πανάθεμά σας. Οπως και να έχει, το πρόβλημα παραμένει. Στο επόμενο δευτερολεπτο ο πελάτης θα σας παρουσιάσει το ΔΩΜΑΤΙΟ (εκτασης άνω των 80 τ.μ.) με τα χειρόγραφα / φωτογραφίες που απαιτούν ψηφιοποίηση. Και αυτό αν είστε τυχεροί, γιατί το πιθανότερο με την κακή τύχη που σας δέρνει είναι να αναλάβετε καμμια υλοποίηση καταγραφής της προφορικής παράδοσης της χώρας, με τα πιο πρόσφατα δεδομένα να βρίσκονται αποθηκευμένα στο μυαλό κάποιου υπερήλικα εθελοντή με παροδική αμνησία ή σε κυλίνδρους φωνογράφου – χωρίς φυσικά τον ίδιο τον φωνογράφο.

 Και, φυσικά, η απεχθής, ανεπιθύμητη, all-time-classic χειρότερη και πιο αποκαρδιωτική ρήση όλων των εποχών:

"Τι είναι αυτό;"
(λέει ο πελάτης, κοιτώντας την εφαρμογή σας, χωρίς περαιτέρω σχόλια, με ύφος πιτσιρικά που του υποσχέθηκαν ότι ο Αγιος Βασίλης θα του φέρει τα Χριστούγεννα το Xbox 360 και ανοίγοντας το δώρο του βλέπει ένα σετ από πλαστικούς βώλους σε τιμή ευκαιρίας και ένα κασκόλ σε ροζουλί χρώμα από τα χεράκια της γιαγιάς για τις κρύες νύχτες του χειμώνα).

Δεν χρειάζεται βέβαια να σας εξηγήσουμε ότι σε αυτή την περίπτωση η αλλαγη ταυτότητας/κατοικίας/προσώπου/χώρας/πλανήτη για να γλυτώσετε αποτελεί απλώς ημίμετρο.

 Βρίσκεστε λοιπόν μπροστά σε ένα ανυπέρβλητο εμπόδιο. Το να ικανοποιήσετε τα παράλογα pop-up αιτήματα του πελάτου σας θα σας κοστίσει σε χρόνο και χρήμα όσο το Audi TT που τόσα χρόνια ζαχαρώνετε (και σιγά μην το πάρετε ποτέ), ενώ αν επιχειρήσετε να αρνηθείτε, το καλύτερο που θα αποκομίσετε είναι ένα μαυρισμένο μάτι.

 Μην ανησυχείτε όμως. Εχουμε, μετά από εμπεριστατωμένη μελέτη, καταλήξει στον ΠΛΗΡΗ οδηγό αποφυγής τέτοιων καταστάσεων, σε περίπτωση που έχετε την ατυχία να βρεθείτε σε μια τόσο δυσάρεστη θέση. Διαβάστε με προσοχή και ακολουθήστε κατά γράμμα τις οδηγίες που ακολουθούν. Προσπαθηστε να καταλάβετε το βαθύτερο νόημα των οδηγιών ανακαλύπτοντας τα κρυφά τους νοήματα:

Αποκτήστε
Σήμερα

Προδιαγραφές
Ριζοσπαστικά
Οπως
Σας
Ειναι
Χρησιμες
Απαιτώντας
Τα
Επιπρόσθετα.

Δεν θα πάτε διακοπές φέτος. Μαλλον.

Σχόλια (17) -