ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 22: Η εξέλιξη είναι μια επίπονη διαδικασία

0

Στην Τρια Κιλά Κώδικα Α.Ε. επικρατεί αναβρασμός. Η εταιρεία μεγαλώνει και αναπτύσσεται (απασχολήσαμε τουλάχιστον πέντε παραψυχολόγους με κληρονομικό χάρισμα για να μας εξηγήσουν το πώς συνέβη αυτό αλλά δεν λάβαμε κάποια ουσιαστική απάντηση - αλλο ένα από τα ανεξήγητα φαινόμενα των καιρών μας) και, ως εκ τούτου, ο κ. Χοντρολεφτάς Υποσχετόπουλος αποφάσισε να υποκύψει στο πάγιο αίτημα της Διοίκησης για την εισαγωγή τυποποιημένων διαδικασιών, ωστε η εργασία να διεξάγεται με πιό οργανωμένο τρόπο. Ετσι λοιπόν, όλο το προσωπικό της εταιρίας βρίσκεται σήμερα συγκεντρωμένο στο meeting room όπου ο Πολύξερος Τοθελωχθες, ο μισητός (σε πολλούς) project manager, και η Τούλα, η αγαπητή (στο Ζαχαρία) project manager επίσης, θα παρουσιάσουν το νέο σύστημα οργάνωσης.

ΠΞΧ: Κύριοι...
ΤΟΥ: Γκουχ.
ΠΞΧ: Κύριοι και ...εμ...κύριοι του άλλου φύλου.
(Σημείωση: Ο Πολύξερος θεωρεί την Πληροφορική αντρικό επάγγελμα)

ΠΞΧ: ...Μαζευτήκαμε εδώ σήμερα για να σας ανακοινώσουμε ένα νέο σύστημα εσωτερικής οργάνωσης που θα αυξήσει την παραγωγικότητά μας, θα μας κάνει ανταγωνιστικότερους, θα δώσει νέα ώθηση στην παραγωγή και...
ΔΤΦ: (Ψιθυριστά) ...και θα σε βοηθήσει να πάρεις επιτέλους το MBA σου αφού θα παρουσιάσεις το νέο σύστημα και στους καθηγητές σου...
ΠΞΧ: (Κανει οτι δεν άκουσε) Γκουχ. Λοιπον. Από σήμερα η εταιρία βρίσκεται υπό το καθεστώς ΑΥΣΤΗΡΩΝ διαδικασιών! Τέλος τα αλόγιστα έξοδα! Για οτιδήποτε κινείται, αλλάζει ή απαιτείται θα υπάρχουν Τυποποιημένα Εντυπα τα οποία θα πρέπει να συμπληρώνετε και να τα αποστέλλετε στη Διοίκηση προς υπογραφή.
ΔΤΦ: Δηλαδή;
ΠΞΧ: (Ειρωνικά) "Δηλαδη, δηλαδη"...Δηλαδή, αγαπητέ Ζαχαρία από σήμερα και στο εξής, αν θέλεις να κάνεις οποιαδήποτε κίνηση εντός της εταιρίας, θα πρέπει να συμπληρώνεις το αντίστοιχο έντυπο! Επίσης, απαίτηση της Διοίκησης είναι να τηρείται αυστηρά η ώρα προσέλευσης στην εταιρία.
ΔΤΦ: Και η ώρα αποχώρησης επίσης;
ΠΞΧ: (Κάνει οτι δεν άκουσε). Αν, για οποιονδήποτε λόγο, δεν τηρείτε την ώρα προσέλευσης, θα είναι απαραίτητη η συμπλήρωση ενός Εντύπου Αιτιολόγησης. Αυτό θα ισχύσει ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ από την αρχή του έτους.
ΔΤΦ: ΑΝΑΔΡΟΜΙΚΑ;
ΠΞΧ: Φυσικά.
ΔΤΦ: Ε τότε θα ήθελα περίπου 50 έντυπα!
ΠΞΧ: Θα πρέπει να συμπληρώσεις την αντίστοιχη Αίτηση για Παροχή Εντύπων Αξιολόγησης.
ΔΤΦ: Και πού θα την βρώ;
ΠΞΧ: Θα κάνεις μια Αίτηση για Παροχή Αίτησης Προς Συμπλήρωση και θα σου παρέχουμε το απαιτούμενο υλικό.
ΔΤΦ: Πολύξερε, μήπως αυτό το σύστημα δεν δουλεύει και τόσο καλά; Η αίτηση...
ΠΞΧ: (Διακόπτοντας) Οι διαδικασίες θα είναι ΑΠΟΛΥΤΑ αυστηρές και κανείς δεν θα εξαιρείται από αυτές. Φεύγοντας από το meeting room θα βρείτε Εντυπα Βεβαίωσης Παρακολούθησης Meeting, τα οποία θα πρέπει να συμπληρώσετε. Τουλα, θέλεις να συμπληρώσεις κάτι;
ΤΟΥ: Θα ήθελα να πω επισης...
ΠΞΧ: (Διακόπτοντας) Με συγχωρείς, αλλά ξέχασα οτι για να συμμετάσχεις στην παρουσίαση θα πρέπει να έχεις συμπληρώσει πρώτα Αίτηση Συμμετοχής Εισηγητή. Προφανώς δεν το έχεις κάνει. Την επόμενη φορά λοιπόν, σε ευχαριστούμε πολύ! (Προσπαθεί να πνίξει ένα σαρδόνιο, υποχθόνιο γέλιο)
ΔΤΦ: (Απορημένος) Πολύξερε;
ΠΞΧ: Παρακαλώ.
ΔΤΦ: Και ΠΟΤΕ θα δουλεύουμε;
ΠΞΧ: (Νοιώθοντας στο πετσί του τη δύναμη του manager) Για να σου απαντήσω στην ερώτηση θα πρέπει να υποβάλλεις μια Αίτηση Υποβολής Ερωτήματος Προς τη Διοίκηση.
ΔΤΦ: (Απογοητευμένος) Ξεχνα το...
ΠΞΧ: (Καμαρώνοντας σαν χελώνα που ανακάλυψε τα rollerskates) Σας ευχαριστώ που παρεβρεθήκατε εδώ σήμερα, καλή συνέχεια (κορδώνεται). Σας εύχομαι καλή προσαρμογή στη νέα οργάνωση που ΕΓΩ εισηγήθηκα!

Ο Ζαχαρίας επιστρέφει στο γραφείο του, οπου βρίσκει φαρδιά-πλατιά μια Αίτηση Αδειας, μια Αίτηση Υποβολής Ερωτήματος, μια Αίτηση Υποβολής Αιτιολόγησης μη Εγκαιρης Προσέλευσης και μια Αίτηση Αίτησης...

ΔΤΦ: (Σκεφτεται): Δεν είναι δυνατόν...ο Πολύξερος εφάρμοσε ο,τι έχει διαβάσει στα βιβλία του Management ως τώρα και κατάφερε να τα εφαρμόσει ΟΛΑ με το ΛΑΘΟΣ τρόπο...θα καταστραφούμε! (Ανοίγει τον υπολογιστή του)

ΔΤΦ: Ωχ, τι γίνεται εδω; (Κλικ κλικ κλικ) Χμ...ο υπολογιστής μου δεν ανοίγει. Κατσε να πάρω ένα τηλεφωνάκι να έρθει καποιος τεχνικός, κάτι θα κάηκε.

(Παίρνει τηλέφωνο τον Πολύξερο)

ΠΞΧ: Παρακαλώ;
ΔΤΦ: Πολύξερε, ο υπολογιστής μου εχει κάποιο πρόβλημα. Στέλνεις σε παρακαλώ κάποιον τεχνικό να το δει;
ΠΞΧ: (Με υπεροπτικό ύφος) Συμπλήρωσες Αίτηση Κλήσης Τεχνικού;
ΔΤΦ: (Απορημενος) Αίτηση Κλήσης Τεχνικού; Και που θα την βρώ αυτήν;
ΠΞΧ: Στον υπολογιστή σου.
ΔΤΦ: ΜΑ Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΤΗΣ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ!
ΠΞΧ: (Προσπαθεί να κρύψει τον ενθουσιασμό του) Συγνώμη, δεν μπορώ να κάνω τίποτα για αυτό. Χρειάζεσαι Αίτηση Κλήσης Τεχνικού. (Κλικ)
ΔΤΦ: ...

Βλεποντας τα σκούρα, ο Ζαχαρίας παίρνει κατσαβίδι και αρχίζει να ελέγχει το πρόβλημα μόνος του. Εκείνη την ωρα περνάει ο Πολύξερος.

ΠΞΧ: ΖΑΧΑΡΙΑ! ΤΙ ΚΑΝΕΙΣ ΕΚΕΙ;
ΔΤΦ: Το κοιτάω μόνος μου, Πολύξερε! Αφού δεν μπορώ να συμπληρώσω Αίτηση Κλήσης Τεχνικού!
ΠΞΧ: Απαράδεκτο! Για να ανοίξεις τον υπολογιστή σου θα έπρεπε πρώτα να συμπληρώσεις μια Αίτηση Παροχής Αδείας για Τεχνικές Εργασίες! Σε παρακαλώ, κλείσε το κουτί γρήγορα!
ΔΤΦ: Ασε με να μαντέψω που θα βρώ την αίτηση αυτή...
ΠΞΧ: Πολύ σωστά, στον υπολογιστη σου.
ΔΤΦ: ΜΑ ΕΧΕΙ ΧΑΛΑΣΕΙ! ΠΩΣ ΘΑ ΤΟ ΚΑΝΩ ΑΥΤΟ;
ΠΞΧ: Αυτό είναι δικό σου πρόβλημα.
ΔΤΦ: ...
ΔΤΦ: Πολύξερε, υπάρχει Αίτηση Παροχής Αδείας για τον Ξυλοδαρμό Project Manager;
ΠΞΧ: Εεεε, οχι, δεν το έχουμε σκεφτεί ακόμα, αλλα είναι μια πολύ καλή...για ΤΙ ΠΡΑΓΜΑ ειπες ακριβως;;;
ΔΤΦ: Μαλιστα!

(ΠΑΦ!)

ΔΤΦ: Οταν βγάλετε την αίτηση να μου τη δώσετε να τη συμπληρώσω αναδρομικά!

Η μέρα πέρασε και ο Πολύξερος την γλύτωσε με μια μελανιά μόνο, μια και οι υπόλοιποι υπάλληλοι της εταιρίας δεν είχαν σκεφτεί το κόλπο του Ζαχαρία. Το επόμενο πρωινό έχει ήδη φτάσει, και ο Πολύξερος βρίσκεται στο γραφείο του τηρώντας την ακριβή ώρα προσέλευσης.

ΠΞΧ: Για κάτσε να παρω το Ζαχαρία να δω τι έχει κάνει...

(Το τηλέφωνο του Ζαχαρία δεν απαντάει)

ΠΧΞ: Αργησε; ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ! Ειναι ήδη αργοπορημένος κατά μία ώρα! Θα πρέπει να συμπληρώσει Αίτηση Αιτιολόγησης Καθυστέρησης στην Προσέλευση, Αίτηση Αιτιολόγησης Υπερβολικής Καθυστέρησης στην προσέλευση, Αίτηση...και αλλη μια που δεν θυμαμαι τωρα! Θα τον πάρω σπίτι να δω αν είναι καλά!

(Παίρνει τηλέφωνο στο σπίτι του Ζαχαρία)

ΔΤΦ: Παρακαλώ;
ΠΞΧ: Ζαχαρια; Τι κάνεις στο σπίτι; Ξερεις οτι θα πρέπει να συμπληρώσεις Αίτηση...
ΔΤΦ: (Με φυσικό ύφος) Εργάζομαι!
ΠΞΧ: Μα ...
ΔΤΦ: Εχετε διαδικασία που να καθορίζει οτι δεν μπορώ να εργάζομαι από το σπίτι;
ΠΞΧ: Εεεε, οχι ακόμα, αλλα...
ΔΤΦ: Φυσικά και δεν έχετε. Αρα δεν υπάρχει πρόβλημα, υπάρχει;
ΠΞΧ: Εεεε, τεχνικώς όχι, αλλά....
ΔΤΦ: Και κατι άλλο. Συμπλήρωσες την Αίτηση Παροχής Αδείας για Κλήση Υπαλλήλου στην Οικία του;
ΠΞΧ: Τι αίτηση είναι αυτή;
ΔΤΦ: Την εισηγήθηκα εγώ χθες και έχει τυποποιηθεί. Θα την βρείς στον υπολογιστή ΜΟΥ.
ΠΞΧ: Μα ο υπολογιστής σου δεν δουλεύει!
ΔΤΦ: (Αμείλικτα) Αυτό δεν είναι δικό μου πρόβλημα. Συνεπώς δεν την συμπλήρωσες. Ωσπου να την συμπληρώσεις, δεν ειμαι υποχρεωμένος να σου μιλάω!
ΠΞΧ: Ε; Μα...
ΔΤΦ: Α, και κάτι άλλο: Η εταιρία σήμερα, αν παρατήρησες, είναι σχεδόν άδεια. Ολοι οι υπάλληλοι εργάζονται στο σπίτι, μια και φρόντισα να τους ενημερώσω από χθες.
ΠΧΞ: (Χλωμιάζοντας) Μα δεν....
ΔΤΦ: Αν δεν μπορείς να ανοίξεις τον υπολογιστή ΜΟΥ και να συμπληρώσεις τις αιτήσεις για να τους ειδοποιήσεις, θα πρέπει να κάνεις μια Αίτηση για Εκτακτη Προσαγωγή Υπαλλήλου στην Εργασία, στην οποία αναφέρεται και το ύψος της αποζημίωσης, το οποίο ισούται περίπου με δεκα ημερομίσθια. Η αίτηση αυτή είναι επάνω στο γραφείο σου.
ΠΞΧ: Μα πως...
ΔΤΦ: Ο Υποσχετόπουλος ήθελε να δει ποδόσφαιρο και υπέγραψε χωρίς να κοιτάξει τι του έδινα.
ΠΞΧ: (Εχει ήδη αποκτήσει το χρώμα ώριμης μπανάνας) Αυτό δεν...
ΔΤΦ: Καλή διασκέδαση! (κλικ)
 

Ειναι περιττό να σας πούμε οτι την επόμενη μέρα ο Πολύξερος υπέβαλλε μια Αίτηση Κατάργησης Αιτήσεων και η ζωή ξαναγύρισε στο φυσιολογικό της. Το MBA παραμένει ακόμα ένα μακρινό όνειρο για τον Πολύξερο, ενώ ο Ζαχαρίας κατάφερε να περάσει ένα όμορφο απογευματάκι παρέα με την Τούλα, μια και είχαν συμπληρώσει από νωρίς Αίτηση Συνεργασίας Εκτός Ωραρίου!