ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ 6: Διοικητική αρτιότητα

0

Ο Ζαχαρίας δέχεται στις 9.00 και χωρίς ακόμα να έχει προλάβει να καθήσει στο γραφείο του, μια επείγουσα κλήση από τον κ. Καθιστό Αδιάφορο, Διευθυντή του τμήματος Πρωτοκόλλου μεγάλου οργανισμού στον οποίο, για λογαριασμό της εταιρίας του, Τρια Κιλά Κώδικα ΑΕ, είχε στο παρελθόν κάνει ανάλυση και υλοποίηση εφαρμογής για την πλήρη μηχανοργάνωση των διαδικασιών που ως τότε γίνονταν με "φτου" στο δάχτυλο, ξεφύλλισμα και γραψιμο με στυλό διαρκείας (εκτός αν δεν υπήρχε στυλο, οπότε δεν προχωρούσε η διαδικασία).

ΚΑΔ: Ο κ. Δεντοφτιάχνω;
ΔΤΦ: Ο ίδιος
ΚΑΔ: Σας τηλεφωνώ για να σας ενημερώσω οτι υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα στην εφαρμογή που μας παραδώσατε και θα ήταν καίριο για εμάς να συναντηθούμε προκειμένου να αναλύσουμε την αιτία του και να επιλυθεί το συντομότερο δυνατόν.
ΔΤΦ: (Εκπληκτος, μια και το προιον είχε περάσει σωρεία από ελέγχους που θα αποκάλυπταν - στα μέτρα του δυνατόύ - τα ΜΕΓΑΛΑ προβλήματα) Κ. Αδιάφορε, θα μπορούσατε να μου δώσετε περισσότερες πληροφορίες ως προς τη φύση του προβλήματος; Ειναι κάποιο bug που παρεμποδίζει τη διαδικασία;
ΚΑΔ: Εκτιμώ οτι καλύτερο θα ήταν να περάσετε από εδώ. Από το τηλέφωνο είναι δύσκολο να κάνουμε τέτοιου είδους συννενοήσεις.
ΔΤΦ: Συμφωνώ, αλλα θα έπρεπε να έχω κάποια στοιχεία πριν...
ΚΑΔ: (Με επιτακτικό ύφος) Ακουστε, ο χρόνος μου είναι ιδιαίτερα περιορισμένος. Θα θέλαμε το συντομότερο δυνατόν να είστε παρών ωστε να επιλυθεί το πρόβλημα. Το καλύτερο δυνατό θα ήταν να βρίσκεστε εδώ σε μισή ώρα.
ΔΤΦ: (Με φόβο οτι κάτι ΜΕΓΑΛΟ του έχει ξεφύγει) Θα βρίσκομαι εκεί σε μισή ώρα, κ. Αδιάφορε.
ΚΑΔ: Κλικ.

(Μετά από μισή ώρα και τέσσερις κλήσεις για υπερβολική ταχύτητα, παραβίαση ερυθρού σηματοδότη, πατημα διπλής λωρίδας και κακόγουστο χρώμα αυτοκινήτου, ο Ζαχαρίας περνάει καταϊδρωμένος την πόρτα του τμήματος Πρωτοκόλλου και έρχεται πρόσωπο με πρόσωπο με τον κ. Αδιάφορο ο οποίος κάθεται στο γραφείο του απολαμβάνοντας τον καφέ και την αθλητική του εφημερίδα)

ΔΤΦ: Καλημέρα σας, ελπίζω να μην αργησα
ΚΑΔ: (Χωρίς να σηκώσει το βλέμμα από την εφημερίδα) Ωχ, ήρθες κιόλας; Πηγαινε πιες ενα καφεδάκι κάτω στο κυλικείο, εχω αρκετή δουλειά τώρα. Σε καμμια ωρίτσα
ΔΤΦ: Μα...εσείς....
ΚΑΔ: (Επιτακτικά) Σε μια ωρα ραντεβού εδώ.
ΔΤΦ: (Αισθάνεται ξαφνικά οτι στη ζωή του κάπου, κάποτε, έκανε ένα ΜΕΓΑΛΟ λάθος) ...μαλιστα.

(Μετά από μια ώρα, 3 καφέδες, διάβασμα ζωδίων στο κινητό και συμμετοχή σε όλους τους πιθανούς και απίθανους SMS διαγωνισμούς - οπου ως συνήθως δεν κέρδισε τίποτα, χαζοί θα ήμασταν να κερδίσε και να γινει πλούσιος; - ο Ζαχαρίας ανεβαίνει διατηρώντας όση ψυχραιμία του έχει απομείνει και πάλι στο τμήμα Πρωτοκόλλου).

ΚΑΔ: Καλώς τον. (Διπλώνει εφημερίδα προσεκτικά). Καθησε.
ΔΤΦ: (Ανυπόμονα) Για το πρόβλημα....
ΚΑΔ: Μισό λεπτάκι. Εχει οργανωθεί μια συνάντηση με τους υπεύθυνους.

(Η πόρτα ανοίγει και μπαίνουν μέσα περι τα 10 άτομα)

ΔΤΦ: (Εκφραση απορίας)
ΚΑΔ: Ο κ. Εχωγνωριμίες Δενξερωτιποτα, υπεύθυνος του τεχνικού μας τμήματος. Ο κ. Οτιχαλαει Παιρνουμεκαινουριο, υπεύθυνος υλικού. Η κ. Απελπισμένη Γεροντοκόρη, υπεύθυνη δημοσίων σχέσεων. Ο κ. Μηνμιλας Θασουσβησωταπαντα, system administrator. Ο Νικος, ο Νικος, ο Νικος, ο Νικος, Ο Νίκος και ο Νίκος, οι προγραμματιστές μας.
ΔΤΦ: (Μεγαλύτερη έκφραση απορίας και φόβος οτι κάτι έχει πάει ΠΟΛΥ στραβα). Χαίρω πολύ.
ΚΑΔ: Οπως καταλαβαίνετε ακολουθούμε τις επίσημες διαδικασίες. Κ. Γεροντοκόρη, ξεκινήστε να κρατάτε πρακτικά παρακαλώ.

(Η κ. Γεροντοκόρη εφαρμόζει μια νέα, υπερσύχρονη μέθοδο τήρησης πρακτικών: Ανοίγει το μπλοκακι της, βγαζει ξύστρα, ξυνει μολύβι, φυσάει τα ξύσματα, δοκιμάζει μύτη, παίρνει θέση μάχης)

ΔΤΦ: (Προσπαθεί να συγκρατηθεί) ...σας ακούω.
ΚΑΔ: Ο κ. Δενξερωτίποτα πριν από μερικές μέρες έστειλε ένα επίσημο υπόμνημα σε 10 αντίτυπα, στο οποίο αναφερόταν οτι μια δυσλειτουργία καθυστερούσε πολύ την ολοκλήρωση των εργασιών από τους χρήστες.
ΔΤΦ: Και τι είδους δυσλειτουργία είναι αυτή;

ΝΙΚ1
: (Σηκώνεται και μαζεύει τα πράγματά του) Εγώ σχόλασα. Καλό σας απόγευμα.

ΔΤΦ: Μα...
ΚΑΔ: (Επιτακτικά) ο κ. Νίκος εργάζεται με μειωμένο ωράριο λόγω του οτι το τελευταίο εξάμηνο ένα τραύμα στο μικρό δάκτυλο του ποδιού του απαιτεί εντατική ιατρική παρακολούθηση και έτσι είναι αναγκασμένος να μας αφήσει. Καλό μεσημέρι Νικο. Μην ξεχάσεις να συμπληρώσεις την αίτηση χορήγησης επιδόματος για την εκτροφή κατοικιδιων χρυσοψάρων. Δεν λεει να χάσεις τα χρήματα αύτα.

ΔΤΦ: ...
ΚΑΔ: (Βλεμμα δολοφόνου γατών σε έξαψη προς τον Ζαχαρία). Οπως λέγαμε λοιπον, υπάρχει ένα θέμα. Θα σας ενημερώσει ο ίδιος ο κ. Δενξέρωτίποτα.

ΔΞΤ: (Παιρνει το σοβαρό ύφος που αρμόζει στην περίσταση ξεφυλλίζοντας τα χαρτιά του) Οι χρήστες μας ανέφεραν οτι στην καρτέλα καταχώρησης στοιχείων το κουμπί "Καταχωρηση" έχει ένα ορθογραφικό λάθος, για την ακρίβεια λείπει ο τόνος, καθώς επίσης και οτι θα ήταν καλό να μετακινηθεί λίγο προς τα δεξιά και να γίνει πράσινο.
ΔΤΦ: (Με το ύφος που θα έπαιρνε ο πρωθυπουργός της Ιαπωνίας αν του ζητούσαν να παίξει τον Al Bundy στο Married with children) ΟΡΙΣΤΕ;;

ΚΑΔ
: Οπως ανέφερε ο κ. Δενξερωτίποτα, το κουμπί εχει ένα ορθογραφικό λάθος.
ΔΤΦ: Γι'αυτό το λογο γίνεται αυτή η συνάντηση;
ΚΑΔ: (Βλεμμα που μπορεί να μαρμαρώσει εξαγριωμένο καγκουρώ) ΦΥΣΙΚΑ.
ΔΤΦ: ... (αποφασίζει να παίξει με τους κανόνες του παιχνιδιού) Μαλιστα...ισως βέβαια το κουμπι να μην έχει τόνο γιατι ειχατε ζητήσει ολα τα κουμπια να εχουν ΚΕΦΑΛΑΙΑ γραμματα.

ΔΞΤ: (Πεταγεται): Κ. Δεντοφτιαχνω, αυτο δεν συνεπαγεται οτι δεν πρεπει να υπαρχουν τονοι.

ΔΤΦ
: (Προσπαθεί να κρατήσει τα χέρια του κάτω από το τραπέζι και τσιμπάει τον εαυτό του) Μαλιστα....
ΚΑΔ: Επίσης θα πρέπει οπως ζητησε ο κ. Δενξερωτιποτα, να γίνει πρασινο και να μετακινηθεί προς τα δεξια κατά δυο pixels τουλάχιστον.
ΔΤΦ: (Συγκρατημένα - ΠΟΛΥ συγκρατημένα προθυμος) Ευχαρίστως. Αλλα εξηγήστε μου κατι. Τι αντίκτυπο εχει ενα μη-πρασινο, δυο pixels αριστερότερα κουμπί στην παραγωγικότητα των χρηστών και στην ολοκληρωση των διαδικασιων;

ΔΞΤ
: Πολλες φορές οι χρήστες μπερδεύονται και πατάνε από λάθος το κουμπί "ΑΚΥΡΩΣΗ" ενώ έχουν συμπληρώσει τη φόρμα. Το κουμπί πρέπει να γινει πράσινο και να έχει απόσταση από το κουμπί "ΑΚΥΡΩΣΗ" για να αποφεύγονται τέτοια λάθη. Φανταστείτε οτι μετά από 8 ωρες καταγραφή...
ΔΤΦ: 8 ωρες; Μα η φόρμα έχει 6 πεδία!

ΚΑΔ
: (Αυστηρά) Κ. Δεντοφτιαχνω, ειναι μια ΠΟΛΥΠΛΟΚΗ διαδικασια την οποία τώρα δεν έχουμε την πολυτέλεια να αναλύσουμε!
ΔΤΦ: ...

ΔΞΤ
: Οπως έλεγα λοιπον, πρέπει για αυτούς τους λόγους να υπάρξει αυτή η σημαντική τροποποίηση.

ΔΤΦ
: (Σκεφτεται: Στη Ρωμη, οπως οι Ρωμαίοι...) Πολύ καλά. Θα υλοποιηθεί όπως το ζητήσατε.
ΚΑΔ: ΦΥΣΙΚΑ θα μας παραδώσετε χρονοδιάγραμμα υλοποίησης και εγκατάστασης.
ΔΤΦ: (Σκεφτεται: Στη Ρωμη, οπως οι Ρωμαίοι...) Φυσικά.
ΚΑΔ: Και θα βρισκομαστε σε ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ επαφή για την πρόοδο του έργου. Θα συνομιλείτε με τον κ. Νικο, υπεύθυνο του πίνακα ProtocolNumbers.
ΔΤΦ: (Σκεφτεται: Ετσι και βρω αυτόν που έβγαλε το ρητό με τη Ρωμη και τους Ρωμαίους...) ...φυσικα. Θα βρισκομαστε σε διαρκ....ΠΩΣ ΕΙΠΑΤΕ;;;;
ΚΑΔ: Ο κ. Νικος ειναι υπεύθυνος για τον πίνακα ProtocolNumbers.
ΔΤΦ: Η εφαρμογή έχει 6 κύριους πίνακες. Θελετε να μου πείτε...
ΚΑΔ: Πολύ σωστά. Ο κ. Νικος για τον πίνακα ProtocolNumbers, ο κ. Νικος για τον πίνακα BProtInfo, ο κ. Νικος για τους πίνακες που περιέχουν lookup τιμές...
ΔΤΦ: ΕΝΑΣ υπεύθυνος ανά πίνακα;
ΚΑΔ: (Αυστηρά) ΦΥΣΙΚΑ! Ο κ. Νικος που έφυγε ομως, είναι ταυτόχρονα και υπεύθυνος XML.
ΔΤΦ: (Σκεφτεται: Για ποιό tag αραγε συγκεκριμέναWink ....μαλιστα....
ΚΑΔ: Νομίζω οτι η συνάντηση ολοκληρώθηκε. Καλή σας μέρα κ. Δεντοφτιάχνω. Αναμένουμε νέα σας.
ΔΤΦ: Μια τελευταία ερώτηση: Τι ώρες μπορώ να συνομιλώ με τον κ. Νικο;
ΚΑΔ: Αυστηρά 11.30 με 11.45 πρωινα λογω ενασχόλησής του στην αξιολόγηση υλικών καθαρισμού οθονών τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας.
ΔΤΦ: Καλή σας ημέρα.

Για την ιστορία: Η εφαρμογή τροποποιήθηκε, έχοντας πλέον ένα κουμπί με κεφαλαία και τονο στο Ω, πράσινο και λιγο πιο δεξιά. Ο Ζαχαρίας δεχτηκε δεύτερο τηλεφώνημα από τον κ. Αδιάφορο, με παράκληση για δεύτερη συνάντηση στην οποία ζητήθηκε δειγματολόγιο αποχρώσεων του πράσινου για να επιλεγεί μια διαφορετική απόχρωση μια και οι χρήστες ανέφεραν οτι η συγκεκριμένη ήταν κουραστική και τους οδηγούσε σε σφάλματα. Ο κ. Νικος απεχώρησε και πάλι νωρίτερα λόγω του γνωστού ιατρικού του θέματος, ενώ ο κ. Αδιάφορος παρακάλεσε για μια τρίτη συνάντηση προκειμένου να αξιολογηθεί το ύψος των πεδίων στη φόρμα καταχώρησης καθώς και το αν υπάρχουν άνω και κάτω τελείες στα labels. Η τροποποίηση της εφαρμογής κόστισε μαζί με τις συναντήσεις περι τα 5000 ευρώ στον οργανισμό, ενώ κατά την περίοδο της ανάπτυξης, η οποία με τη φροντίδα του Ζαχαρία κράτησε περί το τρίμηνο, όλες οι διαδικασίες του οργανισμού "πάγωσαν". Ο Ζαχαρίας πήρε αύξηση. Ο κ. Αδιάφορος παύθηκε των καθηκόντων του και αντικαταστάθηκε από τον κ. Εγωξερωπιοπολλουςαποσενα, ο οποίος ζήτησε την εκ βάθρων ανακατασκευή της εφαρμογής ωστε να υποστηρίζει και κόκκινα κουμπιά "ΑΚΥΡΩΣΗ". Ο Ζαχαρίας τρέφεται από τότε αποκλειστικά με χάπια, και σκέφτεται να φύγει για διακοπές σε κάποια εμπόλεμη ζώνη, έτσι για αλλαγή. 

Pingbacks and trackbacks (1)+