True Story: Μα κάθε φορά να ξαναπληκτρολογώ όλον τον κώδικα;

0

 

Από το φίλο μας το Στέλιο έρχεται η επόμενη αληθινή και πονεμένη ιστορία που ΣΙΓΟΥΡΑ οποιος τότε ασχολιόταν με αυτά τα πράγματα παίζει να την έχει ζήσει.

1984. O ZX Spectrum 48K (με τα πληκτρα γομολαστιχες) συνδεμενος στην ασπρομαυρη τηλεοραση και το κασσετοφωνο να στριγγλιζει προσπαθωντας να φορτωσει το πρωτο game (αρκετα αργοτερα ανεπτυξα skills ρυθμισης αζιμουθιου με τη λιμα της αδερφης μου, μια και μικρο κατσαβιδακι δυσκολα).

Συναισθηματα που δεν περιγραφονται κλπ. Σ'εκεινες τι εποχες ηταν σχεδον αδυνατον να βρεις καποιες πηγες για να μαθεις 5 πραγματα. Οποτε οτι ανακαλυπταμε τυχαια, πειραματιζομενοι.

Καποια στιγμη λοιπον ανακαλυπτω σε ενα βιβλιοπωλειο της Θεσσαλονικης το θρυλικο περιοδικο PIXEL. Σχεδον οση αξια εχει τωρα το Internet, ειχε για μενα τοτε εκεινη η πηγη.

Το περιοδικο αυτο, ειχε ενα πολυσελιδο ενθετο (αν θυμαμαι καλα σε οχι illustration χαρτι με μια "μπλεδωπη" αποχρωση) που περιειχε listing για παιχνιδια σε basic. ΘΗΣΑΥΡΟΣ!

Βουταω το ενθετο και στρωνομαι στην πληκτρολογηση (τα πληκτρα του SPECTRUM αντιστοιχουσαν σε εντολες, σαν κινεζικα ιδεογραμματα ενα πραγμα). Μετα απο καμμια δεκαρια σελιδες κωδικα, RUN και φυσικα... Syntax Error.

Διορθωση των bugs μετα απο αρκετο ψαξιμο.. και ΤΡΕΧΕΙ!!! ΜΑΓΕΙΑ!!! Όλα αυτα τα κινεζικα που εγραφα τοσην ωρα ζωντανεψαν στην οθονη και εγιναν game!

Αφου λιωνω στο game κλεινω το spectrumaki και ολα καλα. Την επομενη ημερα ξανά το ενθετο ανα χειρας και δωστου πληκτρολογηση, debugging και RUN... και λιωσιμο στο (πιθανον αθλιο) game.

Καθε μερα το ιδιο. Με διαφορετικα listings καθε τοσο.

"Πολυ καλη φαση ρε γαμωτο, αλλα βλακεία να πρεπει καθε φορα να γραφω 10 σελιδες κωδικα για να παιξω το game".

Και μετα....

Ανακαλυψα το save!!!!!   :) :) :)

True story παιδια...  δεν ειμαι τοσο βλαμμενος... απλα.. σε εποχες που η πιο υψηλη τεχνολογια που ειχαμε ερθει σε επαφη ηταν το ...ψυγειο ΠΙΤΣΟΣ, δεν ηταν και τοσο αυτονοητο οτι μπορεις να αποθηκευσεις στο κασσετοφωνο αυτο που εγραφες τοση ωρα... Μπορειτε βεβαια να φανταστειτε ποσο ηλιθιος ενιωσα οταν το ανακαλυψα :)

 

BONUS STORY:

Λιγο μετα απο την προαναφερθεισα εποχη. Tώρα πια, AMSTRAD CPC 464.

Ξαδερφος εψησε τον θειο να του παρει κι εκεινου εναν... Με παιρνει τηλεφωνο μεσα στην αγωνια και με ρωταει (εγω ειδημων πλεον).

"Ξαδερφε.. τα συνδεσα ολα.. το ανοιξα το μηχανημα.. τι κανω ρε συ για να παιξω εκεινο το παιχνιδι;"

Του απαντω εγω: "γραψε run "filename" και πατα enter".  

Περιμενω 8 λεπτα να πληκτρολογησει ο ξαδερφος το παραπανω...

"ΔΕΝ ΔΟΥΛΕΥΕΙ ρε ξαδερφε".

Αφου επαναλαμβανουμε τη διαδικασια 2-3 φορες, εξακολουθει να μη δουλευει...  

"Περιμενε, ερχομαι απο 'κει του λεω"...  Πηγαινω και βλεπω στην οθονη του:

RUN EISAGOGIKA FILENAME EISAGOGIKA

!!!!!!  true story!!

Παρασκηνιο: Ο συγκεκριμενος ξαδερφος σε μια κοντρα μας σε ενα racing game στον Amstrad, επεσε στο πλαϊ μαζι με την καρεκλα σε μια κλειστη στροφη... Εστριβε ολοκληρος μαζι με το joystick...

 

To True Story ειναι μια (νέα) περιοχή στην οποία γράφουμε (σχεδόν) πραγματικές ιστορίες που έχουν συμβεί σε εμάς ή γνωστούς μας. Φυσικά, επειδή όπως και με κάθε ιστορία σε αυτό το blog, το στοιχείο της υπερβολής ενδέχεται να είναι ελαφρώς εντονότερο από το σύνηθες προς χάριν του χιούμορ. η ομοιότητα με πραγματικά γεγονότα μπορεί να μην είναι τυχαία, αλλά μπορεί και να μην είναι και απόλυτη ομοιότητα. Αν καταλάβατε, που σας το εύχομαι, μπορείτε να στείλετε και τις δικές σας ιστορίες στο truestory [ΠΑΠΑΚΙΠΟΥΔΕΝΕΙΝΑΙΠΑΠΑΚΙΑΛΛΑΕΤΣΙΤΟΛΕΜΕΕΜΕΙΣ] triakilakodika.gr. Απαραίτητος όρος να μην "φωτογραφίζει" η ιστορία σας ούτε στο ελάχιστο υπαρκτές καταστάσεις, πρόσωπα και έργα και φυσικά να μην αναφέρονται ονόματα. Διατηρούμε το δικαίωμα να δημοσιεύσουμε οτιδήποτε μας στείλετε με τις απαραίτητες αλλαγές σε περίπτωση που κρίνουμε ότι απαιτείται για να προστατευθούν υπαρκτά πρόσωπα ή επιχειρήσεις. Επίσης διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύσουμε τίποτα από ο,τι θα στείλετε, γιατί μπορούμε.

Σχόλια (16) -